Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

czy szanowni koledzy mogliby podzielić się wiedzą i doświadczeniami na temat wiosennych uprawek pod kukurydzę? internet pełen jest głupiej teorii. Mnie ciekawi praktyka.

Sam nie posiadam gospodarstwa ale zatrudniłem się ostatnio w sklepie rolniczym i wiecie... ludzie zadają mnóstwo pytań. Chciałbym móc z nimi podyskutować.

A więc: co po kolei robicie na glebach lekkich i średnich? ciężkich u nas nie ma.

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś napisał krok po kroku przygotowanie gleby pod kukurydzę wiosną (i w miarę możliwości jesienią?).

Z góry dzięki!

Posted

Przy uprawie kukurydzy ważne jest aby nie zagęścić gleby traktorem, więc odpowiedni traktor z odpowiednim ciśnieniem w oponach. Lżejsze gleby lepiej orać wiosną orką siewną. Lubi glebę strukturalną głęboką. Pozdrawiam!

Posted

Z doświadczenia powiem ,że na 100% lekkie gleby koniecznie powinno się orać jesienią i jeszcze lepiej będzie jak wcześniej wywieziemy obornik .Może być też tak  ,jak ja robię na średniej glebie czyli 4a,b klasa trochę 5 klasy .Czyli po żniwach sieję poplon i jest to łubin wąskolistny .Na wiosnę wywożę obornik ,następnie talerzuję i oram .Dalej standardowo .Czyli rozsiewam mocznik 200 kg i uprawiam pole pod siew kukurydzy .W podsiewacz dodaję nawozu Ultra 8 minimum 200kg i więcej .Kolega mi doradził ,że po wywiezieniu obornika i po talerzowaniu mam rozsiać mocznik 250 kg i też go zaorać .Taka metoda ponoć sprawdza się rewelacyjnie pod kukurydze uprawianą na kiszonkę i tym bardziej ,jak jest suchy rok .Bo w roku optymalnym taki zabieg ma mniejsze znaczenie .Ważna sprawa jest taka ,że trzeba regularnie wykonywać badania gleby i regulować ph po przez równie regularne wapnowanie .Ja stosuję wapno węglanowe z Kujaw ,bo i cena jest względna .

Co do kukurydzy dobrze jest też ,zwrócić uwagę na odmianę uprawianą np na kiszonkę w jakim % będzie ta kukurydza wykorzystana przez zwierzęta .Czy jest w większym stopniu strawiona ,czy w mniejszym .