Skocz do zawartości

Zdjęcie

Inkubator

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
82 odpowiedzi w tym temacie

#1 wrona321

wrona321

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 68 postów

Napisano 14 grudzień 2017 - 10:15

Hej mam zamiar kupić inkubator i nie wiem za bardzo jak mam postępować w początkowej fazie czy je odkażać (jajka) lub jak podczas inkubacji mam dolewać wodę aby nie wyjmować jajek.
  • 0

#2 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 14 grudzień 2017 - 10:38

Jajka dwa razy kręcisz , trzeba też je schładzac, więc jest szansa na dolewanie wody aby utrzymać poziom bez uszczerbku dla zarodków.widoamo trochę wilgotności się traci otwierając inkubator ale innego wyjścia nie ma , kura tez schodzi z jaj .
Są też inkubatory co mają pojemnik na zewnątrz, wtedy nie trzeba otwierać pokrywy , wstaw link jaki chcesz ten inkubator to ci cos poradzimy
  • 1
Moja siła robocza c355 i mtz80

#3 gk21

gk21

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 113 postów

Napisano 14 grudzień 2017 - 11:05

jeżeli chodzi o odkażanie jaj przed włożeniem do inkubatora to nie ma takiej konieczności, ale po wylęgu trzeba zdezynfekować inkubator

• 1

#4 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 14 grudzień 2017 - 14:40

To racja kolego gk21 a jaja do inkubatora powinno się wybierać bez skaz na skorupie nie za duże ani nie za małe , no i najważniejsze czyste bo te upackane w g...nie odpadają na starcie ..
  • 0

#5 wrona321

wrona321

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 68 postów

Napisano 14 grudzień 2017 - 18:37

Jajka dwa razy kręcisz , trzeba też je schładzac, więc jest szansa na dolewanie wody aby utrzymać poziom bez uszczerbku dla zarodków.widoamo trochę wilgotności się traci otwierając inkubator ale innego wyjścia nie ma , kura tez schodzi z jaj .
Są też inkubatory co mają pojemnik na zewnątrz, wtedy nie trzeba otwierać pokrywy , wstaw link jaki chcesz ten inkubator to ci cos poradzimy

dobra 

• 0

#6 wrona321

wrona321

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 68 postów

Napisano 14 grudzień 2017 - 18:42

link

https://www.fermo.pl...ietlaczem-.html

• 0

#7 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 14 grudzień 2017 - 19:08

Mam taki sam tylko że piętrowy , a wujek ma taki sam tylko z silnikiem do obracania jaj , na jedno piętro się sprawdza kluliśmy jajka przepiorek i bazantów z powodzeniem , ja w swoim kacze gęsie kurze, ale w tych inkubatorach wiele do życzenia ma regulator temperatury ? Musi być w pomieszczeniu odpowiednia temperatura aby działał poprawnie ,ale o tym więcej by powiedział
Duży Grzegorz
  • 1

#8 wrona321

wrona321

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 68 postów

Napisano 14 grudzień 2017 - 19:33

Mam taki sam tylko że piętrowy , a wujek ma taki sam tylko z silnikiem do obracania jaj , na jedno piętro się sprawdza kluliśmy jajka przepiorek i bazantów z powodzeniem , ja w swoim kacze gęsie kurze, ale w tych inkubatorach wiele do życzenia ma regulator temperatury ? Musi być w pomieszczeniu odpowiednia temperatura aby działał poprawnie ,ale o tym więcej by powiedział
Duży Grzegorz

dzieki za rade :)

• 0

#9 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 15 grudzień 2017 - 08:39

Wrona ten co pokazałaś nie ma tacy do półautmatycznego obrotu. Ale można sobie spokojnie dokupić w zależności co chcesz inkubować. Do kur ozdobnych warto np. tacę na jaja bażancie. 

• 0

#10 crazy333

crazy333

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 15 grudzień 2017 - 13:31

Duży Grzegorz

Tak dokładnie, w pomieszczeniu musi być temperatura w przedziale 20-25 st. C. Nie jest to jakiś ekstra profesjonalny inkubator jak w wylęgarniach, prosty domowy, grzałkę też ma małą dlatego nie ma się co dziwić że przy takiej cenie nalezy spełnić ten warunek.

Dodam jeszcze że przy odpowiedniej inkubacji należy eliminować jaja martwe tzw. "zbuki". Najlepiej zrobić to tydz od włożenia jaj do inkubatora wystarczy prześwietlić jajo. 

• 0

#11 wrona321

wrona321

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 68 postów

Napisano 15 grudzień 2017 - 13:34

Wrona ten co pokazałaś nie ma tacy do półautmatycznego obrotu. Ale można sobie spokojnie dokupić w zależności co chcesz inkubować. Do kur ozdobnych warto np. tacę na jaja bażancie.

Znaczy ten który planuje kupić ma wszystko to był tylko przykład. Ale to jeszcze będzie podlegało dogłębnego wpatrzenia się we wszystkie za i przeciw.
  • 0

#12 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 grudzień 2017 - 15:18

ja tu się posiłkuje parametrami jak inkubuje drób, warto poczytać, mają też inkubatory

• 1

#13 wrona321

wrona321

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 68 postów

Napisano 16 grudzień 2017 - 20:54

ja tu się posiłkuje parametrami jak
inkubuje drób, warto poczytać, mają też inkubatory

Ja planuję inkubować tylko kury czubate i Brahmy nie będę mieć na lęgi jajek od zwykłych niosek.

• 0

#14 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 16 grudzień 2017 - 21:23

Może nie będą to zwykle nioski, ale zasada inkubacji i doboru jaj oraz obsługi tych jaj podczas inkubacji jest taka sama.
ja zapominam jak to wszystko jest po kolei,to tam zaglądam jest tabela wiec można pamięć odświeżyć ;-)
  • 1

#15 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 16 grudzień 2017 - 22:34

W inkubatorze musi być sprawny układ odpowiedzialny za wilgotność lub przynajmniej informować o wilgotności. Trzeba się posiłkować tabelą producenta gdyż odpowiednia wilgotność zależy od intensywności ruchu powietrza. Przekręcanie jajek minimum 3x na dobę (papugi j3x na godzinę).

Inkubator taki jak w linku wystarczy okleić ekranem zagrzejnikowym i wyraźnie lepiej działa. Trzeba go postawić na podłożu które nie odprowadza ciepła. Warto dokupić termometr lekarski rtęciowy.

Mnie tego typu inkubatory się nie podobają. Mam dwa inkubatory drewniane otwierane z boku. Ten nowszy jest z ok. 1935 r. Pozdrawiam!

• 1

#16 wrona321

wrona321

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 68 postów

Napisano 19 grudzień 2017 - 17:07

W inkubatorze musi być sprawny układ odpowiedzialny za wilgotność lub przynajmniej informować o wilgotności. Trzeba się posiłkować tabelą producenta gdyż odpowiednia wilgotność zależy od intensywności ruchu powietrza. Przekręcanie jajek minimum 3x na dobę (papugi j3x na godzinę).

Inkubator taki jak w linku wystarczy okleić ekranem zagrzejnikowym i wyraźnie lepiej działa. Trzeba go postawić na podłożu które nie odprowadza ciepła. Warto dokupić termometr lekarski rtęciowy.

Mnie tego typu inkubatory się nie podobają. Mam dwa inkubatory drewniane otwierane z boku. Ten nowszy jest z ok. 1935 r. Pozdrawiam!

W jakich miesiącach mozna przeprowadzac inkubacje?. To znaczy czy sa okreslone pory roku?.

• 0

#17 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 19 grudzień 2017 - 18:58

Jajka zbiera się w środkowej fazie niesienia , na początku i na końcu są gorszej jakości
Ludzie inkubuja kurze jajka w zimę aby na wiosnę mieć duże kurki
  • 0

#18 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 19 grudzień 2017 - 19:56

Przede wszystkim to kwestia odchowania kurcząt. Kiedyś kiedy chowałem więcej lęgi planowałem na przełom lutego i marca. Teraz na przełom marca i kwietnia. Pierwszy termin zapewniał nieśność przez całą zimę przy odpowiednim doświetleniu. Pozdrawiam!

• 1

#19 tomcio112

tomcio112

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów

Napisano 20 grudzień 2017 - 12:11

Kolego DuzyGrzegorz a jak z myciem i dezynfekcją takiego drewnianego inkubatora ? Raczej to jest chyba trochę problem, te z tworzywa można raz dwa umyć nawet bardzo zaschnięty

• 0

#20 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 20 grudzień 2017 - 19:13

Nie ma żadnych problemów. Soda oczyszczona + ocet i inkubator lśni czystością. Są teraz nowoczesne środki takie jak np. Vikron S. Starszy mój inkubator jest podobny do tego - https://www.backyard...e-photos.35846/

Mimo że został wyprodukowany w XIX w. nadal działa. Nie jest już na naftę lecz elektryczny ze sterownikiem mojej konstrukcji. Ten nowszy od początku był elektryczny, ale do dziś ma eterowy czujnik i rtęciowy włącznik. Pozdrawiam!

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych