Robert ;-) Posted January 16, 2018 Report Posted January 16, 2018 Ołówkiem miękkim się znaczy jajka wrona321 1 Quote
wrona321 Posted January 22, 2018 Author Report Posted January 22, 2018 Witam kolegów!czy już zaczęliście okres inkubacji jaj? ja jeszcze nie nie mam jeszcze inkubatora Quote
rolniczka_585 Posted January 23, 2018 Report Posted January 23, 2018 wrona321 sama budujesz czy chcesz coś kupić? Co inkubujesz? Mnie kuszą jaja kur ozdobnych. Quote
crazy333 Posted January 23, 2018 Report Posted January 23, 2018 Nie trzeba po jajkach markerem malować to nie Wielkanoc Wystarczy kropeczke właśnie ołówkiem postawić lub zwykłym pisakiem, chodzi o to żeby wiedzieć czy przewrócić czy jak, to dla nas w zasadzie informacja. Quote
wrona321 Posted January 23, 2018 Author Report Posted January 23, 2018 wrona321 sama budujesz czy chcesz coś kupić? Co inkubujesz? Mnie kuszą jaja kur ozdobnych. 1. nie buduje chce kupić2. bede inkunowac jajka od kur czubatych silek jak bede miała i kocina miniaturowego i olbrzymiego3. jakich konkretnie gatunków jaja cie intersują? Quote
rolniczka_585 Posted January 24, 2018 Report Posted January 24, 2018 mam kochiny miniaturowe i własnie o nich myślałam na start. wrona321 1 Quote
DuzyGrzegorz Posted January 24, 2018 Report Posted January 24, 2018 Ja mam rasy użytkowo-ozdobne. Stadko ładnie wygląda i sporo niesie. Mam też koguta rasy Feniks. Drań jest niejadalny. Unikajcie tej rasy. Jak coś mogę się wymienić. Pozdrawiam! Quote
rolniczka_585 Posted January 25, 2018 Report Posted January 25, 2018 Grzegorz z jakich okolic jestes ? Quote
DuzyGrzegorz Posted January 25, 2018 Report Posted January 25, 2018 Rawa Mazowiecka jest ok. 10 km od miejsca gdzie mieszkam. Pozdrawiam! Quote
rolniczka_585 Posted January 26, 2018 Report Posted January 26, 2018 Trochę daleko, bo ja okolice Konina/Lichenia, a nie korzystałam nigdy z wysyłki zwierząt/jajek i trochę się obawiam tej drogi, Quote
crazy333 Posted January 26, 2018 Report Posted January 26, 2018 A nie kupisz u siebie gdzieś w okolicy u gospodarzy albo na tzw. "ryneczkach"? Quote
Robert ;-) Posted January 26, 2018 Report Posted January 26, 2018 Jak wysyłający dobrze zapakuje jajka dotrą w dobrym stanie, mi kolega dwa razy wysyłał i się wykluly pisklaki no raz jedno byłoby uszkodzone ale zawsze może się zdarzyć że będzie strata , a jechały z dość daleka Quote
DuzyGrzegorz Posted January 26, 2018 Report Posted January 26, 2018 Musiałabyś Koleżanko dojechać do zjazdu z A2. Raz na miesiąc, dwa jeżdżę tamtędy. Pozdrawiam! Quote
rolniczka_585 Posted January 29, 2018 Report Posted January 29, 2018 Crazy333 u nas nie ma lokalnych ryneczków, na których kupisz ptaki, króliki czy inne zwierzęta. Kochiny miniaturki musialam aż z Poznania przywieźć Quote
tomson Posted January 30, 2018 Report Posted January 30, 2018 Poważnie zastanawiam się nad inkubacją jaj gęsich. Zdaje sobie sprawę, że automatyczne inkubatory z przystawkami dostoswanymi do wielkości jaj są dość drogie, dlatego rozmyślam o klasycznym inkubatorze np. Ikarze. Czy są wśród nas osoby, które inkubowały jaja gęsie? Jakim rezultatem możecie się pochwalić i na co zwrócić szczególną uwagę? Quote
gk21 Posted January 30, 2018 Report Posted January 30, 2018 przy jajach gęsich musi być większa wilgotność niż przy kurzych i dobrze byłoby obracać z 4 razy na dobę Quote
DuzyGrzegorz Posted January 30, 2018 Report Posted January 30, 2018 Wylęgałem jaja gęsie ale w inkubatorze drewnianym otwieranym z boku. Temperatura 37,5, wilgotność 60%. Od szustego dnia inkubacji jajka należy schładzać jajka 1x dziennie, a od 15 dnia inkubacji 2x dziennie po ok. 15 min. dwa razy dziennie należy zraszać jajka wodą o temperaturze 2 - 3 stopnie Celsjusza niższej od temperatury inkubacji. Obracanie i schładzanie do 26 - 27 dnia inkubacji a zraszanie do naklucia pierwszego jaja. W prześwietlaniu nie pomogę bo jakoś mi to nie wychodzi. Kurze zalężone od niezalężonych odróżnię po 24 godzinach inkubacji, a gęsich nie odróżnię pewnie po 7 dniach. Pozdrawiam! Robert ;-) 1 Quote
tomson Posted January 31, 2018 Report Posted January 31, 2018 A jaką miałeś skuteczność inkubacji? Myślisz że budowa inkubatora ma tutaj znaczenie? Chciałem skorzystać z tych dostępnych na rynku typu Ikar. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 31, 2018 Report Posted January 31, 2018 U mojej mamy o ile pamiętam to zawsze wszystkie zalężone się kluły. U mnie tak różowo nie było przeważnie 2 lub 3 z ok. 20 jaj zalężonych się nie wylęgały.Oczywiście ma wpływ budowa inkubatora, zwłaszcza w przypadku drobiu wodnego. Mój inkubator firmy Buckeye jest otwierany z boku. Ciepłe i wilgotne powietrze z niego nie ucieka po otwarciu. Otwierany od góry inkubator po zdjęciu pokrywy wypuszcza całe powietrze i wymaga czasu na ustabilizowanie parametrów powietrza. Kurczęta otwiera się podczas inkubacji tylko do dolania wody lub prześwietlenia jaj o ile jest automatyczny lub półautomatyczny. Gęsięta, kaczęta trzeba schładzać i zraszać więc co najmniej dwa razy dziennie jajka są w suchym inkubatorze. Jeżeli nie ma pompy wilgotności to zanim parametry się ustabilizują schodzi nawet 2 - 3 godziny. Pozdrawiam! Quote
tomson Posted February 1, 2018 Report Posted February 1, 2018 Czyli jednym słowem mówiąc proces bardziej skomplikowany. Na inkubator z pompą wilgotności myślę ze przy hobbystycznej hodowli nie ma co inwestować. Zostanę chyba w tym roku przy jajach kurzych. Quote
Robert ;-) Posted February 1, 2018 Report Posted February 1, 2018 W plastyku tez się wykluja nie ma co się martwić na zapas , wystarczy się przyłożyć, to się uda a mając dobre stado zarodowe są duże szanse na małe gęsi Quote
tomson Posted February 1, 2018 Report Posted February 1, 2018 Robert nie wątpię, ale chodziło mi konkretnie o gęsi. Myślę, że wrzucę coś na próbę. Quote
Robert ;-) Posted February 1, 2018 Report Posted February 1, 2018 Ja klułem dwa sezony temu ale wychodziło mi to różnie , dlatego w zeszłym roku dałem sobie spokój , w tym sezonie może spróbuję Duży Grzegorz ma wiedzę i to dużą, on zawsze pomoże ;-) Quote
DuzyGrzegorz Posted February 1, 2018 Report Posted February 1, 2018 Opisałem na co zwracać uwagę. Jak napisał Kolega Robert, w plastikowym inkubatorze też się wykluje i to dobrze. Warto mieć higrometr. Inkubator plastikowy ma kiepską izolację więc musi stać w ciepłym miejscu i najlepiej na styropianie, Do schładzania wyjmij tackę z jajkami a inkubator pozostaw włączony i zamknięty. Nie otwieraj go zbędnie a jeżeli otwierasz to nie odwracaj pokrywy. Wodę dolewaj ciepłą co najmniej taką jak do zraszania.Ja pompę wilgotności zrobiłem z czegoś takiego Sterownik wilgotności i temperatury zrobiłem sam, ale można taki kupić w dobrej cenie. Pozdrawiam! Quote
tomson Posted February 2, 2018 Report Posted February 2, 2018 Dzięki za cenne rady. Widzę że masz duże doświadczenie. Quote
Recommended Posts