rolniczka_585 Posted December 18, 2017 Posted December 18, 2017 Witajcie, Mam stary sad z wiśniami- ok. 100 drzewek, jednak co roku coraz to słabiej obradzają, kilka drzewek zawsze wypadnie. W tym roku cena za wiśnie była ok, ale było ich strasznie mało. Planujemy z mężem pozbyć się wiśni, a w ich miejsce posadzić coś nowego. Zastanawialiśmy się nad borówką, bądź jagodą kamczacką. Co o tym sądzicie? A może są inne owoce o których warto pomyśleć. Quote
kunek Posted December 19, 2017 Posted December 19, 2017 drewno z wiśni będzie dobre do wędzarni jeżeli chodzi o uprawę to ja postawiłbym na jagodę kamczacką , jest łatwa w utrzymaniu i jeszcze niezbyt wielu ją uprawia Quote
rolniczka_585 Posted December 20, 2017 Author Posted December 20, 2017 Właśnie pierwszy raz latem spotkałam na targu jagodę kamczacką. W smaku bardzo dobra. Muszę podrzucić pomysł mężowi. Bo borówki zrobiło się już za dużo i ponoć trudna w utrzymaniu. Quote
tomcio112 Posted December 20, 2017 Posted December 20, 2017 A czy to musi być dokładnie jakiś owoc? Jagoda też potrzebuje odpowiednio nawożoną ziemię, trzeba pilnować i dbać, pytanie czy macie na to czas?Może lepiej zasadzić sobie szkółkę leśną? Choinki można sprzedawać na Święta, tym bardziej praktycznie nie trzeba nad nimi chodzić rosną same Sadzonki można kupić hurtowo w bardzo niskich cenach, jeśli nie macie działki ogrodzonej wystarczy ją ogrodzić ja jakąś zwykłą siatką leśną i juz Może pomyślijcie nad tym pomysłem Zimą u nas choinka na święta wysokość 150 cm sprzedawana jest za 100-120 zł , więc sadzonki na bank wam się zwrócą Quote
rolniczka_585 Posted December 27, 2017 Author Posted December 27, 2017 Tomcio pomysł może fajny, ale zyski późno przychodzą. Pierwsze zyski uzyskuje się najwcześniej po ok. 5-6 latach od zasadzenia iglaków. Quote
Poli12 Posted March 1, 2018 Posted March 1, 2018 Stary ale nie zawsze nie dobry. Czasem stare sady można pięknie odnowić i mieć piękne zbiory. Quote
Recommended Posts