rolniczka_585 Posted December 29, 2017 Report Posted December 29, 2017 Pytanie nie dotyczy bezpośrednio mnie, ale sąsiada który ma problem z occystami u bydła. Wiadomo lekarz weterynarii podał zwierzętom leki+ należy przeprowadzić dezynfekcję w obiekcie. Standardowe środki dezynfekujące nie radzą sobie z nimi. Co polecacie? Kto miał taki problem? Quote
DuzyGrzegorz Posted December 29, 2017 Report Posted December 29, 2017 Najpierw trzeba oczyścić powierzchnię a potem odkażać wtedy środki chemiczne działają. Można użyć jakichś utleniających, np. nadmanganian potasu lub wodę utlenioną. Są terza biologiczne środki które podobno się sprawdzają. Piszę podobno bo ja nie stosowałem. Jest to mieszanka bakterii kwasu mlekowego, drożdży i fotosyntetyzujących, jak przypuszczam. Pozdrawiam! Quote
rolniczka_585 Posted December 29, 2017 Author Report Posted December 29, 2017 Duży Grzegorz a nie znasz konkretnie o jaki środek może chodzić ? Quote
DuzyGrzegorz Posted December 29, 2017 Report Posted December 29, 2017 Nie orientuję się bo to znajomy w sąsiedniej wsi stosuje do odkażania chlewni. Powiedział mi o tym w jakiejś luźnej rozmowie. Pozdrawiam! Quote
rolniczka_585 Posted December 30, 2017 Author Report Posted December 30, 2017 Dzięki, właśnie mało informacji na ten temat gdziekolwiek. Podrzucę pomysł sąsiadowi który zaproponowałeś. Quote
Recommended Posts