Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam w nowym roku. Jest problem uzyskania dostępu do ewniosek. Czy ktoś korzysta z tego dobrodziejstwa które ociężale zaczyna wchodzić aby ulżyć rolnikom w złożeniu wniosków o dopłaty. Aplikacja ck-irz, źle dostosowana dla świń i innych zdarzeń często duplikuje wpisy co przekłada się na występujące braki w prowadzeniu rejestracji.

Posted

Masz racje, siedzę cały dzień i szukam sposobu jak to opanować by miało sens zgodny z regułą. Dam przykład: dzierżawię 2 ha gruntu pod uprawy w środku działki rolnej która ma powierzchnię 10 ha. Pozostałe 8 ha użytkują inni rolnicy. Trudno (w ogóle się nie da) wykazać w tym cudownym e-wniosku powierzchnię niekwalifikowaną do dopłat gdyż jest większa od kwalifikowanej czyli moich 2 hektarów. Innym "usraniem" jest gdy zapisuję lub edytuję 2 mapa, wyskakuje okienko, nieoczekiwany błąd aplikacji. Na koniec mojej całodniowej męki doszedłem do wniosku, że to działa tylko dla działek z jedna uprawą, prostokątnych bez żadnych kulasów i innych przeszkód.

Posted

Witam, znalazłem informację, że aplikacja e-Wniosek będzie dostępna od 15 stycznia w wersji testowej, dla zapoznania rolników z obsługą tego luksusu.  Przez kilka dni zapoznawałem się z obsługą i działaniem systemu e-Wniosek. W razie czego mogę w miarę możliwości podpowiedzieć bo wydaje mi się, że to nie taki "diabeł straszny" jak się wydaje.

Posted

Pozwólcie panowie że wtrącę się do tego wątku , mam pytanie ; a jak z powierzchniami działek w e-wniosku czy różnią się one od  powierzchni działek z ewidencji gruntów ? bo w papierowej wersji zdarzyło mi się że jedna z działek była przesunięta i nikt tego nie chciał skorygować

proszę o odpowiedź

Posted

Z pewnością różnią się od tych starych papierowych. Są nowe z 2017r. w powiększeniu wyraźne, widać nawet ścieżki przejazdowe no i są kolorowe. Łatwe do rysowania, prawdopodobnie wystarczy tylko wyrysować linię wokół działki rolnej a samo dokona pomiaru i wstawi do e-wniosku. Wszakże to dopiero test ale już budzi zainteresowanie do wypełniania.

Posted

Niezupełnie jest tak jak myślisz. Zależy to od agencji ile udostępni gotowych pięknych map z wyrysowanymi działkami. Zapewne znajdzie się jakaś mapa do wyrysowania i wprowadzenia do systemu przez rolnika. Gdyby tego nie było rolnik miałby za dobrze lub źle, nie mogąc nic sobie poprawić lub zmienić na inną wielkość działki. Jak coś to pytać.

Posted

Chodzi o to że w tych obrysach jedne działki są powiększone a drugie pomniejszone ,    powierzchnie nie zgadzają się z ewidencją i to jest podstawowy problem,   lepiej dla nas rolników byłoby żeby były widoczne uprawy,  w kolorach różnicę między działkami widać

a co jeszcze nowego wprowadzono, wszystkie płatności na jednym druku? 

proszę o odpowiedź

Posted

Uprawy są widoczne w obszarze działek rolnych. Obrysowana inia czarna to powierzchnia działki ewidencyjnej a w niej obrys z linią żółtą to obszar działki rolnej z ewidencji gruntów rolnych. Wszelkie drogi w kolorze brązowym, rowy w niebieskim, łąki w zieleni, itd. Jeśli w wcześniejszych mapach była wyrysowana linia częściowo na działce sąsiada to teraz jest  tam gdzie jest jej miejsce.Wejście z uprawą/orką na działkę sąsiada jest widoczne różnicą w uprawie. Wniosek składasz w formie elektronicznej z możliwością wydruku na starych zasadach włącznie z załącznikami graficznymi. Możliwość powiększania map uwidacznia gdzie kończy się inna uprawa, gdzie jest rów czy budynki.

Posted

Obrysowana linia czarna to powierzchnia działki ewidencyjnej a czy ta linia pokrywa się z linią koloru czerwonego  z geoportalu

przepraszam że jestem taka natrętna ale to ważne

jeszcze jedno żeby się zalogować trzeba podawać numer producenta l numer konta bankowego , czy wobec braku jednego z nich zaloguję się do e-wniosku?

Posted

Do logowania trzeba założyć konto na stronie ARiMR odp. nie . Chcąc zobaczyć jak wygląda twoja działka, bym musiał wiedzieć jakie to województwo, powiat, gmina,nazwa obrębu oraz numer działki.

Posted

• Dla wskazanego użytkownika nie jest możliwe utworzenie nowego konta. Podana kwota jest różna od ostatniej kwoty wypłaconej przez ARiMR w roku poprzednim.

• o jaką kwotę chodzi czy ostatnią przyznaną według decyzji czy ostatnią która wpłynęła na konto bankowe,

proszę o podpowiedź

Posted

Różnie bywa z logowaniem, być może chodzi o ostatnia kwotę poprzedzającą rok poprzedni pod względem jej wielkości gdy wpłynęły w tym samym terminie lub z chwilą zaksięgowania. /Dla wskazanego użytkownika nie jest możliwe utworzenie nowego konta/ może już ktoś się zalogował.

Posted

Napisano 15 styczeń 2018 - 11:19

Do logowania trzeba założyć konto na stronie ARiMR odp. nie . Chcąc zobaczyć jak wygląda twoja działka, bym musiał wiedzieć jakie to województwo, powiat, gmina,nazwa obrębu oraz numer działki.

ja odnośnie do tej wypowiedzi , niestety nie mogę zalogować się do e-wniosku ;ustalam przyczynę ale w związku z drugim zdaniem ;

ŁÓDZKIE, Wieluń ,Wieluń,101709-5.0006.251

jeżeli jest możliwość przesłania mi w jakiś sposób załącznika graficznego z tą działką 

proszę o odpowiedź

Posted

Wyrolowani,  właściciele sąsiednich działek zostali podorani i podsiani. Numer 250 więcej a 252 mniej. Własna działka 0,60 ha + jakieś 0,03 sąsiedniej ale to się zdarza zaledwie 0,5 %.

• 4 weeks later...