lukasz94 Posted January 5, 2018 Report Posted January 5, 2018 Może na taki temat było już setki jak nie tysiące pytających ale nie znalazłem tego czego szukałem a przeważnie posty były parę lat starsze otóż mam prawie 5ha pola ornego i gdzieś lekko ponad 1ha łąki leży to już ugorem z 5-7 lat i wpadłem na pomysł żeby znowu ruszyło gospodarstwo bardziej hobbistycznie bo pracuje od pon do piat od 6-14 czy bd szło coś zarobić z tam małego areau dużo ludzi pisze żeby sadzić warzywa tylko czy ja bd mógł je normalnie sprzedać czy muszę zakładać działalność ja nie opłacam krusu bo wszystko jest jeszcze na babcie ona odprowadza wszystkie podatki sprzęt posiadam podstawowy c330/pługi/kosiarke rotacyjną/brony/przewracarkę/ i przyczepe jedno osiowa i 2 dwu osiowe i takie ostatnie pytanie jak tyle lat ziemia leżała nie uprawiana to urośnie mi coś na niej a i nie mam pojęcia jaka klasa jest tej ziemi na pewno piaskowa to ona nie jest trochę chaotycznie to napisane ale każdy chyba będzie wiedział o co chodzi. Dziękuje za odpowiedzi Quote
Vademecum Posted January 6, 2018 Report Posted January 6, 2018 jak masz "piaskową" ziemię to nie na warzywa, a i są mega pracochłonne.Posiej owies wcześniej znajdując zbyt np. ktoś kto to zbierze, zmagazynuje i sprzeda.Rozważniej wydzierżawić na parę lat z zastrzeżeniem że będzie orane i siane co roku. Quote
ali Posted January 6, 2018 Report Posted January 6, 2018 wszystko zależy od ziemi jaką posiadasz i chęci. Co uprawiają sąsiedzi ???/ może łatwiej by było sprecyzować co można uprawiać Quote
lukasz94 Posted January 6, 2018 Author Report Posted January 6, 2018 w okolcy już nikt nic nie uprawia koło mojego pola leży już nie użytku z 30-40ha bo osoby już są stare a młodzi wyjechali do miast przedtem jak byłem mały to sialiśmy zboża na tych polach + warzywa tylko że po smierci dziadka nikt nie chciał się już tym zająć maszyny nie które nowe leża bo nawet nie wyjechały w pole i tak sobie wpadłem na pomysł że pasowało by ruszyć to trochę żeby sie sprzęt nie marnował a i tak mam popołudnia wolne to akurat było by co robić Quote
ali Posted January 6, 2018 Report Posted January 6, 2018 dalej nic nie wiadomo jaką masz ziemię, więc wróżenie z fusów, ja mam mniej od ciebie ha , warzywa , zboże + praca i nie narzekam Quote
lukasz94 Posted January 6, 2018 Author Report Posted January 6, 2018 chodzi ci o klase ziemi właśnie nie wiem jaką mam a nie wiem jak to sprawdzić a ciężko będzie doprowadzić taką ziemie jak stała tyle lat bez użytku Quote
Vademecum Posted January 6, 2018 Report Posted January 6, 2018 jakie zboża ? bo na najlepszych ziemiach uprawia się pszenice a na najgorszych owies , żyto. istotna jest też woda Quote
lukasz94 Posted January 6, 2018 Author Report Posted January 6, 2018 dokładnie to jutro taty sie spytam ale na pewno było uprawiana pszenica Quote
Recommended Posts