Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam 
W tym roku chciałbym obsiać pola lucerną. Chodzi mi o taką do koszenia i robienia z niej balotów (nie na ziarno). 

Zacznijmy od tego że jestem kompletnie zielony w tym temacie (tak wiem że chce to robić a nie mam pojęcia o tym bardzo to mądre) 

więc chciałbym zapytać może ktoś z Was ma doświadczenie przy siewie? Jakie nasiona i gatunek lucerny najlepiej wybrać? 

Ile sieje się jej na hektar i jak siać? U mnie sąsiad jak siał to poznaniakiem zmieszał ją z owsem, ja raczej zboża nie chce więc planuje posiać ją siewnikiem konnym typu KOS tylko przerobionym do ciągnika, każdy z Was na pewno dobrze zna ten sprzęt. 

Na razie to tyle na początek temat będe ciągnał dość długo i dopisywał co jakiś czas pytania, pozdrawiam 

Posted

Tu masz coś o lucernie http://www.sowul.pl/jakuprawiaclucerne.html

Nie siałem  jej nigdy więc nie doradzę co do odmiany, ale nie sądzę by KOS rozsiał ci to równo , lepiej siewnikiem zbożowym z drobnym wysiewem i tu koniecznie zrobić próbę kręconą by wyszło tyle co potrzeba.Nie wiadomo jaka będzie wiosna ,sucha czy mokra i bezpieczniej by było wsiać ją z jęczmieniem jako roślina osłonowa lecz siew zrobić oddzielnie ( jedno po drugim), wiadomo drobniejsze wysypią się szybciej i różna głębokość jest zalecana. 

Posted
kolego, lucerne siał mój ojciec, ręcznie i nie ary tylko hektary.W wschodzące zboża jare albo z trawą. Sztóką jest wysiać mało i równo i nie może być głęboko. w pierwszym roku lucerny nie nakosisz. Najlepiej plonuje 3 i 4 rok do 7-8 lat jak jej nie rozjejdzisz traktorem. Nie znosi wyrywania i jeżdżenia, po prostu przepada. Pytanie jeszcze co chcesz z nią robić bo sama sie nie zakisi, a jak młoda i podsuszysz to odpadnie blaszka liściowa a starą jak będziesz wielokrotnie kręcił to też co najlepsze odpadnie. Ojciec miał takie pół ha gdzie nie pozwolił wjechać traktorem i kosił kosą 6-8 pokosów w roku.
Posted
kolega ali dobrze ci napisał. kosem nawet nie próbój. nasiona są zbyt drogie na taką zabawe. Ja bym polecił zwykły siewnik z ustawieniami rzepakowymi. Lejki do góry bo zagłęboko przykryje i odpiąć przewody nasienne i po jęczmieniu jarym lecisz. Wiadomo że nie pryskasz niczym wtedy.Próba kręcona obowiązmowa.O odmianach nie słyszałem, Możesz experymentować nawet w oziminach, każda ziemia jest inna.
Posted
Kamilc-360

Kolego obserwuję mojego sąsiada ,który co rok praktycznie sieje nowe działki lucerną ,lub koniczyną .Oszczędza na czym się da od nawozu i nasion po przez siew razem ze zbożami w tzw wsiewkę .Koniczyna jest jeszcze dość oki ,ale lucerna bardzo na tym cierpi .

Jest słaba część wyleciało .

Masz zbadane ph ziemi ???

Bo jak jest zbyt małe to możesz sobie odpuścić temat .

Dlaczego zaraz lucerna nie może być trawa ?

A jak nasiona to tylko z DSV może i drogie ,ale za jakość się płaci .

Posted

Lucernę sieje się zasadniczo w czystym siewie. Kiedyś siało się w lipcu po zbiorze zboża. Żniwa zaczynały się na początku lipca i po tygodniu, dziesięciu dniach w połowie lipca pole było uprzątnięte. Teraz żniwa są później ze względu na technologię zbioru i przechowywania ziarna. Lepiej wysiać w czystym siewie w połowie kwietnia. Jeżeli nie będziesz zbierał na nasiona można wysiać wraz z rośliną ochronną, ale nigdy jako wsiewkę (śródplon). Sama logika uprawy gleby pod lucernę jest zupełnie inna niż pod np. zboża jare. Pozdrawiam!

Posted

Ogólnie to ziemia musi być zasobna i uregulowane ph zapomnij o uprawie na kwaśnej lub lekko kwaśnej ziemi , jeżeli chodzi o wysiew to tak jak koledzy pisali kos to zły pomysł ja mam agregat uprawowo siewny na poznaniaku i do siania lucerny wyjmuję rurki i w ten sposób mam płytki i równy wysiew ale nie sieję w czystym siewie tylko ze zbożem jarym i zanim zboże się wykłosi to koszę na kiszonkę 

Posted

I jeszcze pamiętaj o nitraginie to szczepionka , niewiele kosztuje a naprawdę pomaga 

Ja nasiona kupuję u nas na rynku, gość sprowadza naprawdę dobre nasiona traw itp jak chcesz to dam ci tel do niego ale na priw. 

Posted

Zarówno lucerny siewnej jak i lucerny mieszańcowej (to dwa różne gatunki o różnych wymaganiach) wysiewa się ok. 18 kg/ha. Jest to roślina dwuliścienna płytkiego siewu więc dobrze przeanalizuj zespół uprawek aby uniknąć zachwaszczenia. Powyższe porady raczej umieściłbym w dziale jak nie należy uprawiać gleby pod lucernę. Pamiętaj że w przypadku zbóż chwasty dwuliścienne zwalczysz chemicznie a w przypadku lucerny nie. I to ma Ci przyświecać przy planowaniu uprawek przedsiewnych. Celem jest przygotowana gleba pod siew lucerny a nie uprawa sama w sobie.

Jeżeli zdecydujesz się na roślinę ochronną to możesz użyć jęczmienia (90 kg/ha) lub owsa (120 kg). Roślinę ochronną zbiera się gdy osiągnie ok. 15 - 18 cm, nie później. Pozdrawiam!

Posted

Lucernę zarówno siewną jak i mieszańcową sieje się do odleżałej gleby. Z chwastami dwuliściennymi chemiczne trudno poradzić więc trzeba zastosować pewien myk aby chwastów nie było. Uprawki wiosenne wykonujesz jesienią tak aby chwasty z wierzchniej warstwy wykiełkowały i wymarzły. Wiosną już nie robisz żadnych uprawek tylko wcześnie włóka i lekka brona po siewie.

Lucerna wcale nie wymaga wysokiego pH tylko jest wrażliwa na glin. Lucerna to nie esparceta. Żeby glin zneutralizować gleba musi zawierać dużo wapnia i magnezu. Lucerna siewna jest bardziej wrażliwa na glin niż mieszańcowa. Druga sprawa to nawożenie fosforem. Fosfor, wprawdzie nie bezpośrednio, ale uaktywnia glin. Zastosowanie pod korzeń dawki na trzy lata to przeważnie nie jest dobry pomysł. Sprawdź po roślinach wskaźnikowych czy wapno jest potrzebne. Był kiedyś taki wątek na forum w którym ktoś napisał że kreda to wapno wolno działające. Nadmiar aktywnego glinu od braku magnezu nie każdy odróżnia. Szybko działające nawozy wapniowe antagonizują się z magnezem i ten jako mniej aktywny jest wypierany z roztworu glebowego. Wniosek - kreda nie działa bo jak była chloroza tak jest, oczywiście błędny. Resztę sam wydedukujesz bo ja Twojej gleby nie znam.

To co napisałem to wiek XIX. Teraz jest nowa, lepsza wiedza, nowe i lepsze maszyny oraz trzeba iść z postępem. Pozdrawiam!