Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kiedyś u mojej babci kozie mleko piły koty i psy. Pamiętaj że jako dziecko największa frajdę miałam właśnie zanieść kotom mleko od kozy, które wiedziały o jakiej porze jest dojona. A teraz proszę mleko kozie okazuje sie że jest zdrowe, drogie i trudno dostępne. 

• 3 weeks later...
Posted

Jak najbardziej, mleko kozie jest alternatywą dla osób, które nie tolerują laktozy. 

A tak wracając do rolniczych tematów, jak wam się wydaje, czy aby zwiększyć produkcję mleka u kozy można podawać jej młóto browarniane? Tak z ciekawości, skoro na trzodę chlewną i krowy mleczne działa i zwiększa produkcję mleka, to czy w przypadku innych mlekodajnych zwierząt będzie podobnie?

Posted

Wracając do tematu,najbardziej mi smakuje kozi twaróg (ser biały),po prostu rewelacja ,smarując chleb zajadam zawsze ze smakiem,nie na darmo cena tego sera jest 4x wyższa od krowiego-pozdrawiam.

Posted

Na początek może rozpoznaj się w swojej okolicy czy jest takie zapotrzebowanie? Przypuszczam, że na początek kilka sztuk. Przy większej ilości można pomyśleć o profesjonalnej hodowli i podpisaniu kontraktu z odbiorcami (producentami wyrobów mlecznych z koziego mleka).