Loshy Posted January 18, 2018 Report Posted January 18, 2018 WitamMam dwa pytania:1.Czy jest zapotrzebowanie na kozie mleko?2. Cena koziego mleka tak mniej wiecej DavidDar 1 Quote
henryk Posted January 18, 2018 Report Posted January 18, 2018 Mój brat się tym trudni,ma 5 kóz ,chętnych na mleko więcej niż mleka,cen 6-7zł/l.Moim zdaniem to się opłaca..pozdrawiam Loshy 1 Quote
Vademecum Posted January 19, 2018 Report Posted January 19, 2018 szczególnie miasto szuka dla dzieci, nie uczula. Cleopatra brała kąpiele w mleku kozim. Quote
crazy333 Posted January 20, 2018 Report Posted January 20, 2018 Tak dokładnie, teraz wiele dzieci jest ze skazą białkową (uczulenie na mleko krowie). Kozie mleko to alternatywna, dla sztucznych mlek w proszku, także zapotrzebowanie może być duże Quote
rolniczka_585 Posted January 26, 2018 Report Posted January 26, 2018 Kiedyś u mojej babci kozie mleko piły koty i psy. Pamiętaj że jako dziecko największa frajdę miałam właśnie zanieść kotom mleko od kozy, które wiedziały o jakiej porze jest dojona. A teraz proszę mleko kozie okazuje sie że jest zdrowe, drogie i trudno dostępne. Quote
eustachy Posted February 18, 2018 Report Posted February 18, 2018 Jak najbardziej, mleko kozie jest alternatywą dla osób, które nie tolerują laktozy. A tak wracając do rolniczych tematów, jak wam się wydaje, czy aby zwiększyć produkcję mleka u kozy można podawać jej młóto browarniane? Tak z ciekawości, skoro na trzodę chlewną i krowy mleczne działa i zwiększa produkcję mleka, to czy w przypadku innych mlekodajnych zwierząt będzie podobnie? Quote
Vademecum Posted February 18, 2018 Report Posted February 18, 2018 spewnością mechanizm jest ten sam. ale im więcej mleka tym rzadsze. Quote
henryk Posted February 18, 2018 Report Posted February 18, 2018 Wracając do tematu,najbardziej mi smakuje kozi twaróg (ser biały),po prostu rewelacja ,smarując chleb zajadam zawsze ze smakiem,nie na darmo cena tego sera jest 4x wyższa od krowiego-pozdrawiam. Quote
crazy333 Posted February 19, 2018 Report Posted February 19, 2018 Na początek może rozpoznaj się w swojej okolicy czy jest takie zapotrzebowanie? Przypuszczam, że na początek kilka sztuk. Przy większej ilości można pomyśleć o profesjonalnej hodowli i podpisaniu kontraktu z odbiorcami (producentami wyrobów mlecznych z koziego mleka). Quote
DuzyGrzegorz Posted February 25, 2018 Report Posted February 25, 2018 Blisko mnie jest mała rodzinna firma produkująca naturalne kosmetyki i szuka dostawcy koziego mleka produkowanego ekologicznie. Jak jest ktoś zainteresowany udostępnię kontakt. Pozdrawiam! Quote
rolniczka_585 Posted February 26, 2018 Report Posted February 26, 2018 ja uwielbiam kosmetyki oparte na kozim mleku. Duży Grzegorz mozna znaleźć ich w internecie? Quote
DuzyGrzegorz Posted February 26, 2018 Report Posted February 26, 2018 Wizytówkę zostawiłem w biurze GP, ale jutro zadzwonię do nich i podam kontakt. Firma jest gdzieś koło Zelowa. Pozdrawiam! Quote
crazy333 Posted March 5, 2018 Report Posted March 5, 2018 W mojej okolicy jest również rodzinna firma produkująca zdrową żywność, skupują mleko od wielu lokalnych mniejszych gospodarzy Quote
Recommended Posts