prometeusz Posted January 18, 2018 Report Posted January 18, 2018 Temat zakładam na prośbę dobrego znajomego. Przymierza się na wiosnę do remontu stodoły który polegał by na wymianie pokrycia i więźby dachowej bez żadnych zmian konstrukcyjnych ale chciałbym to zrobić legalnie i zastanawiam się czy na taki zakres prac wystarczy zgłoszenie czy potrzebne będzie pozwolenie na budowę? Druga kwestia jest taka, że stodoła ma około 40 lat i była stawiana bez jakichkolwiek papierów i pozwoleń więc nie wie czy da się to w ogóle zrobić legalnie. Może ktoś miał podobną sytuację? Przecież nie pójdzie do urzędu i nie powiem jak wygląda sytuacja, że chcę remontować jakby nie patrzeć samowolę budowlaną. Quote
Vademecum Posted January 18, 2018 Report Posted January 18, 2018 była abolicja budowlana. Jak ma tyle lat to ją zalegalizuj ale to trwa i kosztuje. w temacie dużo sie zmienia. dopytaj kogoś kto jest na bieżąco. Jak nie masz upierdliwego sąsiada to remontój i już Quote
kolejarz Posted January 18, 2018 Report Posted January 18, 2018 Wymiana wierzby dachowej to zmiany konstrukcyjne dla których trzeba zrobić projekt z oceną starej konstrukcji. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 18, 2018 Report Posted January 18, 2018 Jeżeli wymieniasz elementy a nie zmieniasz wysokości, szerokości, długości, spadku dachu, powierzchni itp. to nie jest potrzebne pozwolenie tylko zgłoszenie. Pozdrawiam! Quote
prometeusz Posted January 18, 2018 Author Report Posted January 18, 2018 Ale czy zgłaszając to odpowiedniego organu znajomy nie narazi się na jakieś kontrole a przypominam, że na stodołę nie ma żadnych papierów? Quote
DuzyGrzegorz Posted January 19, 2018 Report Posted January 19, 2018 A były potrzebne jak budował? Liczy się chwila budowy i ówcześnie obowiązujące prawo, chyba że obecne jest korzystniejsze. Pozdrawiam! Quote
kolejarz Posted January 20, 2018 Report Posted January 20, 2018 Do prometeusz, wyjaśnię to w zrozumiałym języku a nie po "profesorsku" jak to niektórzy robią. Wierzba dachowa to konstrukcja składająca się z elementów wytrzymałych na obciążenia pokrycia dachu, śniegu oraz wiatru. Przy wymianie wierzby dachowej oraz zmianie pokrycia, zachodzą zmiany obciążeniowe wpływające na całość konstrukcji stodoły a nie zwykłego wychodka lub altanki. W moich stronach nawet do rozbiórki małej stodółki potrzebne jest pozwolenie. Quote
kubusjettaII Posted February 8, 2018 Report Posted February 8, 2018 Nie wiem czy prawo budowlane jest takie samo w całym kraju a takie być powinno, ale jak ja u siebie zmieniałem dach to mi wyjaśniono że pokrycie dachowe czyli np z dachówki na blachę mogę zmienić na zgłoszenie. Natomiast ingerencja w konstrukcje dachu (wiązanie), a tym bardziej podnoszenie murów, jak to było w moim przypadku, to potrzeba planów, pozwoleń itd. Tak więc skoro już robiłem, to zrobiłem plan na budynek murowany w ciągłości istniejącego gospodarczego i papiery mam już gotowe, włącznie z pozwoleniem na wyburzenie drewnianej stodoły, która stoi częściowo w miejscu gdzie owy budynek ma stanąć, bo jak się okazuje na wyburzenie też musi być pozwolenie... Quote
DuzyGrzegorz Posted February 8, 2018 Report Posted February 8, 2018 Do prometeusz, wyjaśnię to w zrozumiałym języku a nie po "profesorsku" jak to niektórzy robią. Wierzba dachowa to konstrukcja składająca się z elementów wytrzymałych na obciążenia pokrycia dachu, śniegu oraz wiatru. Przy wymianie wierzby dachowej oraz zmianie pokrycia, zachodzą zmiany obciążeniowe wpływające na całość konstrukcji stodoły a nie zwykłego wychodka lub altanki. W moich stronach nawet do rozbiórki małej stodółki potrzebne jest pozwolenie. Remont to wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym. Zgłoszenia organowi administracji architektoniczno-budowlanej wymaga wykonywanie remontu elementów konstrukcyjnych budynków nie wpisanych do rejestru zabytków, których budowa wymaga uzyskania pozwolenia na budowę, Zgłoszeniu organowi administracji architektoniczno-budowlanej wymaga rozbiórka budynków i budowli niewpisanych do rejestru zabytków oraz nieobjętych ochroną konserwatorską, o wysokości poniżej 8 m, jeżeli ich odległość od granicy działki jest nie mniejsza niż połowa wysokości. Rozbiórka innych budynków i budowli wymaga pozwolenia na budowę. ELEMENTY KONSTRUKCYJNE - fundamenty, ściany nośne, nadproża, stropy, dach, stropodach, wieńce i schody.ELEMENTY NIEKONSTRUKCYJNE - ściany działowe, ściany samonośne, elementy wykończeniowe, elementy wyposażenia instalacyjnego, elementy wyposażenia budowlanego.Pozdrawiam!P.s.Mam prośbę o nie wprowadzanie w błąd Forumowiczów bo kary za naruszanie Prawa budowlanego są dolegliwe. Quote
Kuar_pl Posted February 13, 2018 Report Posted February 13, 2018 Teraz niemal na wszystko musisz mieć pozwolenie, również w kwestii remontu stodoły i jeżeli chcesz uniknąć potencjalnych konsekwencji i kary- najlepiej zrobisz jeżeli udasz się do odpowiedniego organu w Urzędzie Gminy i tam zapytasz jak to wygląda od strony technicznej. Quote
Halifaxx Posted February 13, 2018 Report Posted February 13, 2018 Poddasze ze swojej natury jest bardziej narażone na wszelkiego rodzaju pożary. Należy minimalizować ryzyko i wykorzystywać takie materiały, które zapewnią odpowiedni poziom bezpieczeństwa. Wszystkiego nie można przewidzieć, ale można minimalizować ewentualne ryzyko. Akurat na poddaszach warto stosować płyty ogniochronne, masy i zaprawy ogniochronne, wyroby pęczniejące które to mają właściwości ogniochronne czy farby ogniochronne. Im więcej tego typu materiałów zostanie wykorzystanych, tym zmniejsza się ryzyko związane z zaprószeniem ognia, zmniejsza się ryzyko powstania pożaru. Proponuję sprawdzić jeszcze t- masz tam specyfikację wybranych materiałów i wyrobów. Quote
karolnomad Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 Może komuś się przyda: wycena wiązarów na stodołę o wymiarach 12x35m, długość wiązarów 14m kąt nachylenia dachu 35% dokumentacja techniczna, wiązary, transport plus montaż 55k netto. Quote
kubusjettaII Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 kolego w kilku postach podajesz jednostkę "k"... jaka to waluta? Bo przecież w Polsce posługujemy się złotówkami ... Quote
karolnomad Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 kolego w kilku postach podajesz jednostkę "k"... jaka to waluta? Bo przecież w Polsce posługujemy się złotówkami ...K to nie waluta a przedrostek od "kilo" czyli tysiąc razy tak jak masz np. 1km=1000m.Piszę na polskim forum więc można się domyśleć że kwoty podaję w zł. Quote
kubusjettaII Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 za kilo uważam jednostkę wagi... myślę że nie tylko ja...pozdrawiam... Quote
Vademecum Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 no ciekawa logika, ale na wyrost i nie oto chodzi żeby kilo łacińskie wtrącać do walut. Quote
Robert ;-) Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 A mi się zdawało że "k" to skrót od koła, czyli tysiąc a jednak cie życie się człowiek uczy ,ale racja mamy walutę w złotych Quote
karolnomad Posted February 15, 2018 Report Posted February 15, 2018 no ciekawa logika, ale na wyrost i nie oto chodzi żeby kilo łacińskie wtrącać do walut. Może i nie o to chodzi, ale bardzo często widzę np. na zagranicznych stronach 1k $ zamiast 1000.Co do tematu remontu stodoły z tego co ja się orientowałem to jeśli np. zmieniamy dach i nowy dach będzie miał taką samą konstrukcję wystarczy zgłoszenie, jeśli zmieniamy konstrukcję dachu, to już potrzebny jest projekt i pozwolenie ze starostwa, tak samo jeśli np. ściany chcemy zrobić wyższe niż obecne. Quote
Amigos Posted March 21, 2018 Report Posted March 21, 2018 Akurat są różne technologie wykorzystywane do budowy dachu w stodołach. Najczęściej chyba widuję takie wykonane z papy, a o taki dach trzeba odpowiednio dbać. Mam tutaj na myśli regularną kontrolę jego stanu a jesli jest taka potrzeba - to warto poddać go renowacji. W razie czego zostawiam Wam namiary na tą ekipę bo oni zajmują się tym od wielu lat więc można im zaufac. Grunt to zaufać specjalistom Quote
czesiek888 Posted July 5, 2018 Report Posted July 5, 2018 Zmienialiśmy dach garażu z całą konstrukcją drewnianą z eternitu na blachę zeszłej jesieni. Też nie mam go w planach bo kiedyś do iluś tam m2 można było wybudować go bez planów. Nic nie zgłaszałem, do zmiany. Quote
DuzyGrzegorz Posted July 7, 2018 Report Posted July 7, 2018 Nawet gdybyś zgłaszał to odmówiliby Ci przyjęcia zgłoszenia. Takie prace nie podlegają zgłoszeniu. Pozdrawiam! Quote
czesiek888 Posted July 21, 2018 Report Posted July 21, 2018 Noto i dobrze Znajomy zmieniał stary płot drewniany na betonowy, musiał mieć to zgłoszone w starostwie.. Quote
DuzyGrzegorz Posted July 21, 2018 Report Posted July 21, 2018 Jeżeli jego ogrodzenie znajduje się one od strony drogi, placu, torów kolejowych czy innych miejsc publicznych lub ma wysokości powyżej 2,2 m to musiał zrobić zgłoszenie. Zgłoszenie musiał zrobić nie dlatego że ogrodzenie jest betonowe. Warto też sprawdzić czy dany rodzaj ogrodzenia jest dopuszczalny. Rzadko, ale zdarzają się takie ograniczenia w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Pozdrawiam! Quote
czesiek888 Posted July 24, 2018 Report Posted July 24, 2018 Akurat jego ogrodzenie nie ma 2,2 metra, nie było też po stronie drogi... Quote
Recommended Posts