Zmienialiśmy dach garażu z całą konstrukcją drewnianą z eternitu na blachę zeszłej jesieni. Też nie mam go w planach bo kiedyś do iluś tam m2 można było wybudować go bez planów. Nic nie zgłaszałem, do zmiany.
Remont stodoły
Napisano 05 lipiec 2018 - 11:48
Napisano 07 lipiec 2018 - 06:57
Nawet gdybyś zgłaszał to odmówiliby Ci przyjęcia zgłoszenia. Takie prace nie podlegają zgłoszeniu. Pozdrawiam!
Napisano 21 lipiec 2018 - 10:46
Noto i dobrze
Znajomy zmieniał stary płot drewniany na betonowy, musiał mieć to zgłoszone w starostwie..
Napisano 21 lipiec 2018 - 22:02
Jeżeli jego ogrodzenie znajduje się one od strony drogi, placu, torów kolejowych czy innych miejsc publicznych lub ma wysokości powyżej 2,2 m to musiał zrobić zgłoszenie. Zgłoszenie musiał zrobić nie dlatego że ogrodzenie jest betonowe. Warto też sprawdzić czy dany rodzaj ogrodzenia jest dopuszczalny. Rzadko, ale zdarzają się takie ograniczenia w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Pozdrawiam!
Napisano 24 lipiec 2018 - 13:25
Akurat jego ogrodzenie nie ma 2,2 metra, nie było też po stronie drogi...
Napisano 07 grudzień 2018 - 07:43
Noto i dobrze
Znajomy zmieniał stary płot drewniany na betonowy, musiał mieć to zgłoszone w starostwie..
Z perspektywy ulicy musi to wyglądać bardzo źle. Zastanawiam się po co, skoro jest tak dużo innych możliwości ogrodzenia np różnego rodzaju siatki, panele ogrodzeniowe. No możliwości tego zakresu naprawdę jest bardzo dużo.
Napisano 07 grudzień 2018 - 12:17
Z perspektywy ulicy musi to wyglądać bardzo źle. Zastanawiam się po co, skoro jest tak dużo innych możliwości ogrodzenia np różnego rodzaju siatki, panele ogrodzeniowe. No możliwości tego zakresu naprawdę jest bardzo dużo.[/quote]
Są gusta i guściki. Jak koś stać na takie rozwiązania, to robi. Ważne, aby było to zgodne z MPZP.
Alternatywne metody to chociażby panele ogrodeniowe, wykonane z drutów stalowych
Napisano 07 grudzień 2018 - 14:08
Napisano 07 grudzień 2018 - 18:30
noo do tego płotu to jeszcze drewniana chałupa i wyglądało by jakoś klarownie
Napisano 31 październik 2019 - 12:56
Przy budowie może przydać się jakiś podnośnik lub mini żuraw. Jak u sienie podwyższałem dach to musiałem wypożyczać sprzęt bo nie dało rady samemu
Napisano 04 listopad 2019 - 11:29
Po co żuraw rusztowanie warszawskie wystarczy w zupełności jeśli chodzi oczywiście o jakiś dom mieszkalny nie nic większego
Napisano 20 kwiecień 2022 - 14:36
W starostwie poinformowali mnie że jeśli zmieniam tylko rodzaj pokrycia nie muszę planów mieć, tylko zgłoszenie o takich pracach.
Podmurowaliśmy lekko szczyt to dachu dwuspadowego i tutaj nawet na dwie cegły ale musiała być cała papierologia niestety...
Napisano 14 listopad 2022 - 14:57
Niektórzy chcą się odciąć od przechodniów i wtykania głów do ogródka, każdy robi jak chce, jedni nie mają wogóle i okoliczne psy zostawiają swoje miny w ogródkach, inni z kolei chcą się odseparować i mieć swoją przestrzeń niedostępną na zewnątrz.
Napisano 17 sierpień 2023 - 12:04
Interesujący temat, skoro jesteśmy już w temacie remontu to czy malował ktoś stodołę farbą elewacyjną? Macie jakieś polecenia?
Napisano 01 październik 2024 - 11:14
Nie rekomendujemy używania blachy ocynkowanej bez dodatkowej powłoki, ponieważ z czasem warstwa cynku ulega naturalnemu zużyciu, a po około 10-15 latach przestaje skutecznie chronić przed korozją. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest blacha ocynkowana, pokryta jedną z dostępnych powłok ochronnych, które nie tylko wydłużają jej trwałość, ale również poprawiają estetykę dachu. Na naszej stronie internetowej można znaleźć szczegółowe informacje o różnych rodzajach powłok, takich jak poliester, hybrydowe powłoki czy poliuretan. W sprawie wyboru blachy trapezowej na dach polecam kontakt z nimi Powinni dobrać odpowiednie pokrycie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych