Skocz do zawartości

Zdjęcie

Remont stodoły

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 prometeusz

prometeusz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 18 styczeń 2018 - 19:31

Temat zakładam na prośbę dobrego znajomego. 

Przymierza się na wiosnę do remontu stodoły który polegał by na wymianie pokrycia i więźby dachowej bez żadnych zmian konstrukcyjnych ale chciałbym to zrobić legalnie i zastanawiam się czy na taki zakres prac wystarczy zgłoszenie czy potrzebne będzie pozwolenie na budowę? Druga kwestia jest taka, że stodoła ma około 40 lat i była stawiana bez jakichkolwiek papierów i pozwoleń więc nie wie czy da się to w ogóle zrobić legalnie. Może ktoś miał podobną sytuację? Przecież nie pójdzie do urzędu i nie powiem jak wygląda sytuacja, że chcę remontować jakby nie patrzeć samowolę budowlaną.

• 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 18 styczeń 2018 - 19:43

była abolicja budowlana. Jak ma tyle lat to ją zalegalizuj ale to trwa i kosztuje. w temacie dużo sie zmienia. dopytaj kogoś kto jest na bieżąco. Jak nie masz upierdliwego sąsiada to remontój i już
  • 0

#3 kolejarz

kolejarz

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 337 postów

Napisano 18 styczeń 2018 - 20:30

Wymiana wierzby dachowej to zmiany konstrukcyjne dla których trzeba zrobić projekt z oceną starej konstrukcji.

• 0

#4 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 18 styczeń 2018 - 21:28

Jeżeli wymieniasz elementy a nie zmieniasz wysokości, szerokości, długości, spadku dachu, powierzchni itp. to nie jest potrzebne pozwolenie tylko zgłoszenie. Pozdrawiam!

• 0

#5 prometeusz

prometeusz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 18 styczeń 2018 - 22:02

Ale czy zgłaszając to odpowiedniego organu znajomy nie narazi się na jakieś kontrole a przypominam, że na stodołę nie ma żadnych papierów?

• 0

#6 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 19 styczeń 2018 - 07:26

A były potrzebne jak budował? Liczy się chwila budowy i ówcześnie obowiązujące prawo, chyba że obecne jest korzystniejsze. Pozdrawiam!

• 0

#7 kolejarz

kolejarz

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 337 postów

Napisano 20 styczeń 2018 - 10:51

Do prometeusz, wyjaśnię to w zrozumiałym języku a nie po "profesorsku" jak to niektórzy robią. Wierzba dachowa to konstrukcja składająca się z elementów wytrzymałych na obciążenia pokrycia dachu, śniegu oraz wiatru. Przy wymianie wierzby dachowej oraz zmianie pokrycia, zachodzą zmiany obciążeniowe wpływające  na całość konstrukcji stodoły a nie zwykłego wychodka lub altanki. W moich stronach nawet do rozbiórki małej stodółki potrzebne jest pozwolenie.

• 0

#8 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 08 luty 2018 - 15:18

Nie wiem czy prawo budowlane jest takie samo w całym kraju a takie być powinno, ale jak ja u siebie zmieniałem dach to mi wyjaśniono że pokrycie dachowe czyli np z dachówki na blachę mogę zmienić na zgłoszenie. Natomiast ingerencja w konstrukcje dachu (wiązanie), a tym bardziej podnoszenie murów, jak to było w moim przypadku, to potrzeba planów, pozwoleń itd. Tak więc skoro już robiłem, to zrobiłem plan na budynek murowany w ciągłości istniejącego gospodarczego i papiery mam już gotowe, włącznie z pozwoleniem na wyburzenie drewnianej stodoły, która stoi częściowo w miejscu gdzie owy budynek ma stanąć, bo jak się okazuje na wyburzenie też musi być pozwolenie...

• 0

...albo mądrze, albo wcale...

#9 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 08 luty 2018 - 20:45

Do prometeusz, wyjaśnię to w zrozumiałym języku a nie po "profesorsku" jak to niektórzy robią. Wierzba dachowa to konstrukcja składająca się z elementów wytrzymałych na obciążenia pokrycia dachu, śniegu oraz wiatru. Przy wymianie wierzby dachowej oraz zmianie pokrycia, zachodzą zmiany obciążeniowe wpływające  na całość konstrukcji stodoły a nie zwykłego wychodka lub altanki. W moich stronach nawet do rozbiórki małej stodółki potrzebne jest pozwolenie.

Remont to wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym.

Zgłoszenia organowi administracji architektoniczno-budowlanej wymaga wykonywanie remontu elementów konstrukcyjnych budynków nie wpisanych do rejestru zabytków, których budowa wymaga uzyskania pozwolenia na budowę,

Zgłoszeniu organowi administracji architektoniczno-budowlanej wymaga rozbiórka budynków i budowli niewpisanych do rejestru zabytków oraz nieobjętych ochroną konserwatorską, o wysokości poniżej 8 m, jeżeli ich odległość od granicy działki jest nie mniejsza niż połowa wysokości. Rozbiórka innych budynków i budowli wymaga pozwolenia na budowę.

ELEMENTY KONSTRUKCYJNE - fundamenty, ściany nośne, nadproża, stropy, dach, stropodach, wieńce i schody.

ELEMENTY NIEKONSTRUKCYJNE - ściany działowe, ściany samonośne, elementy wykończeniowe, elementy wyposażenia instalacyjnego, elementy wyposażenia budowlanego.

Pozdrawiam!

P.s.

Mam prośbę o nie wprowadzanie w błąd Forumowiczów bo kary za naruszanie Prawa budowlanego są dolegliwe.

• 0

#10 Kuar_pl

Kuar_pl

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 21 postów

Napisano 13 luty 2018 - 11:17

Teraz niemal na wszystko musisz mieć pozwolenie, również w kwestii remontu stodoły i jeżeli chcesz uniknąć potencjalnych konsekwencji i kary- najlepiej zrobisz jeżeli udasz się do odpowiedniego organu w Urzędzie Gminy i tam zapytasz jak to wygląda od strony technicznej.

• 0

#11 Halifaxx

Halifaxx

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 179 postów

Napisano 13 luty 2018 - 14:53

Poddasze ze swojej natury jest bardziej narażone na wszelkiego rodzaju pożary. Należy minimalizować ryzyko i wykorzystywać takie materiały, które zapewnią odpowiedni poziom bezpieczeństwa. Wszystkiego nie można przewidzieć, ale można minimalizować ewentualne ryzyko. Akurat na poddaszach warto stosować płyty ogniochronne, masy i zaprawy ogniochronne, wyroby pęczniejące które to mają właściwości ogniochronne czy farby ogniochronne. Im więcej tego typu materiałów zostanie wykorzystanych, tym zmniejsza się ryzyko związane z zaprószeniem ognia, zmniejsza się ryzyko powstania pożaru. Proponuję sprawdzić jeszcze t- masz tam specyfikację wybranych materiałów i wyrobów.

• 0

#12 karolnomad

karolnomad

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 14 postów

Napisano 14 luty 2018 - 13:34

Może komuś się przyda: wycena wiązarów na stodołę o wymiarach 12x35m, długość wiązarów 14m kąt nachylenia dachu 35% dokumentacja techniczna, wiązary, transport plus montaż 55k netto.

• 0

#13 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 14 luty 2018 - 18:17

kolego w kilku postach podajesz jednostkę "k"... jaka to waluta? Bo przecież w Polsce posługujemy się złotówkami ...

• 0

#14 karolnomad

karolnomad

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 14 postów

Napisano 14 luty 2018 - 18:48

kolego w kilku postach podajesz jednostkę "k"... jaka to waluta? Bo przecież w Polsce posługujemy się złotówkami ...

K to nie waluta a przedrostek od "kilo" czyli tysiąc razy tak jak masz np. 1km=1000m.

Piszę na polskim forum więc można się domyśleć że kwoty podaję w zł.

• 0

#15 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 14 luty 2018 - 20:12

za kilo uważam jednostkę wagi... myślę że nie tylko ja...pozdrawiam...

• 0

#16 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 14 luty 2018 - 21:13

no ciekawa logika, ale na wyrost i nie oto chodzi żeby kilo łacińskie wtrącać do walut.
  • 0

#17 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 14 luty 2018 - 21:22

A mi się zdawało że "k" to skrót od koła, czyli tysiąc
a jednak cie życie się człowiek uczy ,ale racja mamy walutę w złotych
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#18 karolnomad

karolnomad

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 14 postów

Napisano 15 luty 2018 - 09:44

no ciekawa logika, ale na wyrost i nie oto chodzi żeby kilo łacińskie wtrącać do walut.

Może i nie o to chodzi, ale bardzo często widzę np. na zagranicznych stronach 1k $ zamiast 1000.

Co do tematu remontu stodoły z tego co ja się orientowałem to jeśli np. zmieniamy dach i nowy dach będzie miał taką samą konstrukcję wystarczy zgłoszenie, jeśli zmieniamy konstrukcję dachu, to już potrzebny jest projekt i pozwolenie ze starostwa, tak samo jeśli np. ściany chcemy zrobić wyższe niż obecne.

• 0

#19 Amigos

Amigos

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 20 postów

Napisano 21 marzec 2018 - 22:56

Akurat są różne technologie wykorzystywane do budowy dachu w stodołach. Najczęściej chyba widuję takie wykonane z papy, a o taki dach trzeba odpowiednio dbać. Mam tutaj na myśli regularną kontrolę jego stanu a jesli jest taka potrzeba - to warto poddać go renowacji. W razie czego zostawiam Wam namiary na tą ekipę bo oni zajmują się tym od wielu lat więc można im zaufac.  Grunt to zaufać specjalistom 

• 0

#20 ali

ali

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 730 postów

Napisano 21 marzec 2018 - 23:12

Amigos skąd ty się urwałeś

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych