Monk Posted January 22, 2018 Report Posted January 22, 2018 Planujemy budowę domu wg wybranego projektu. Zastanawiam się jak do tego podejść, czy kolejne etapy prac zlecać innym wykonawcą, czy szukać takiego który zrobi to pod przysłowiowy klucz. A więc zarówno fundamenty, mury, później dach, okna, drzwi. Czyli kompleksowa budowa?Znacie może jakieś solidne firmy z mazowieckiego (bo tam będzie budowany dom), które mogłyby się tego podjąć? Quote
Robert ;-) Posted January 22, 2018 Report Posted January 22, 2018 Ja bym szukał jednej firmy ,może dałoby się coś z ceny urwać, a fakt musiała by to być firma porządna Quote
Tuzon Posted January 22, 2018 Report Posted January 22, 2018 Moim zdaniem również najlepiej byłoby skorzystać z usług jednej firmy. Po pierwsze będzie można negocjować stawkę ( taniej jest przy większej inwestycji). Po drugie oszczędzisz trochę czasu na szukanie firm i poszczególnych wykonawców. Budowa domu to duże zobowiązanie. Nie ma sensu jeszcze bardziej sobie tego utrudniać.Jesli miałbym kogoś polecić to byłaby to firma DQM: http://www.zumi.pl/1885050,Dqm_Sp._z_o.o.,Bialystok,opinie.html- tutaj są opinie. Większość jest pozytywnych, poza tym mają duże doswiadczenie. Quote
crazy333 Posted January 22, 2018 Report Posted January 22, 2018 No nie wiem czy tak na pewno to dobry pomysł skorzystania z usług z jednej formy i odebranie gotowego budynku "po klucz". Jak wiadomo każda firma zajmuje się czymś innym, np. budowlana tylko wymurowaniem, wykończeniowa tynkami i innymi rzeczami wewnątrz, dekarz dachem, okna i drzwi to też co innego. Według mnie wtedy można właśnie przepłacić. Jeśli ma się chwilę czasu można zapytać w kilku punktach o różne rzeczy.Jedna firma na pewno nie zajmuje się wszystkim, tak samo jak z oponami wielosezonowymi, niby fajnie bo jedne opony na lato i zimę, ale tak na prawdę takie opony nie są nic warte. jedna firma jak już zleci do podwykonawcom, a i oni muszą coś zarobić i firma która im to zleca. A po co im dać zarobić jeśli można od razu zgłosić i zlecić to bezpośrednio wykonawcy? DuzyGrzegorz 1 Quote
Vademecum Posted January 26, 2018 Report Posted January 26, 2018 a ja uważam, że mając troche sprzętu przy gospodarstwie, transport, koparke i pare swoich pomysłów jak i czas na papierologię można obniżyć koszt budowy nawet ponad 20 %Można samemu wykonać jakieś prace . Quote
lukasz94 Posted January 28, 2018 Report Posted January 28, 2018 w budownictwie trochę pracowałem w dużej firmie prawie największej na śląsku zajmująca sie budowa bloków czy osiedli z szeregami i na twoim miejscu zlecił bym jakiejś firmie żeby ci postawiła dom w stanie surowym otwartym tylko że do dachu wziął bym inna firmę co tylko sie zajmuje sie wykonaniem pokryć dachowych tak samo jak firme która wykona ci wszystkie piony itp Quote
tomson Posted February 2, 2018 Report Posted February 2, 2018 Vademecum oczywiście masz rację można obniżyć koszty, ale trzeba też pamiętać że czas to pieniądz. Mozna się poświęcić jeśli nie ma się stałej pracy i obowiązków. Ja osobiście jak budowałem dom miałem dwie ekipy ale z jednej firmy: jedna stan surowy, druga typowo wykończenie. W sumie fajne rozwiązanie myślę. Quote
Vademecum Posted February 2, 2018 Report Posted February 2, 2018 kolego, jeśli zarabia ktoś z 8 tysi miesięcznie i więcej to sie zgodze że czas to pieniądz, ale jeśli rolnik pracuje na kilkudziesięciu ha i z tego żyje to to powiedzenie niema zastosowania. W wolnych chwilach może sie poświęcić budowie na tyle ile potrafi i wtedy jakby zarabia u siebie , nie płacąc. Quote
Pawcio Posted February 4, 2018 Report Posted February 4, 2018 Monk, a jakiego rodzaju budynek stawiasz? Podejrzewam, że murowany .. jednak jeśli drewniany/szkieletowy to mogę Ci wykonawcę polecić. Quote
Ehh Posted February 8, 2018 Report Posted February 8, 2018 Ja bym nie kombinowała i znalazła jedną firmę która wybuduje dom. Quote
Kuar_pl Posted February 13, 2018 Report Posted February 13, 2018 Jeżeli chodzi o dom "pod klucz" i wybór konkretnej firmy wykonawczej, to polecam najpierw zapytać o kosztorys kilku z nich i wybrać tą której oferta będzie dla nas najbardziej korzystna. Budowa domu samodzielnie w wolnych chwilach to bardziej hobby niż coś co bezie szybko ukończone, takie jest moje zdanie. Quote
karolnomad Posted February 13, 2018 Report Posted February 13, 2018 Robiłem ostatnio rozbudowę domu, dach, elewację i centralne, oraz remont w środku całego domu. Nie bierz jednej firmy, bierz kilka firm i co możesz rób we własnym zakresie, będzie taniej bo koszty są naprawdę duże. Kolega postawił dom 130m2 ława, ściany, i dach razem z robotą wyszły 120k, kolejne 25k na okna i drzwi zewnętrzne, jeszcze minimum 200 musi włożyć żeby zamieszkać. DuzyGrzegorz 1 Quote
tomson Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 Vademecum ja na pewno nie podjąłbym się budowy na własną rękę, nie zarabiam takiej kwoty o jakiej mówisz, ale jednak jest praca której nie wykonam nie zarobię. Quote
zabekprk Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 Warto też się zastanowić nad domem szkieletowym. Już chyba kiedyś tutaj na forum była dyskusja na ten temat. Takie domy buduje się znacznie szybciej niż domy murowane. Wcześniej należy przygotować fundamenty, ale gdy się je już przygotuje, to postawienie całej konstrukcji zajmuje w zależności od projektu od 1 do 3 tygodni. Dużo zależy tez od samej ekipy. Większość elementów przygotowuje się w cieplarnianych warunkach na hali, to też pozbawione są one wilgoci, dobrze zabezpieczone. Na plac budowy dostarczane są tirem. Jest wielu zwolenników. Poza tym zapoznaj się z ich specyfikacją. Np tutaj https://www.siniat.pl/pl-pl/centrum-wiedzy/strefa-ekspertamasz kilka interesujących artykułów w tym temacie. Quote
karolnomad Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 Jak dom to tylko murowany, albo drewniany, a nie szkieletowy, szkieletowy jest nieopłacalny, zbyt drogo kosztuje względem tego co oferuje. Kolega taki wybudował, 150m2 pod klucz, meble wstawić i mieszkać ponad 400k. Quote
Amigos Posted April 19, 2018 Report Posted April 19, 2018 Warto tez zwrocic uwagę na teren na ktorym chcemy postawic dom. Jesli jest dosyc grząski to warto zdecydowac sie na mikropale pod fundamenty Quote
Halifaxx Posted June 14, 2018 Report Posted June 14, 2018 My jesteśmy na etapie wybierania detali, takich jak rodzaje drzwi czy rodzaje włączników i przełączników. Powiem szczerze, że jest tego naprawdę bardzo dużo. Quote
stephan Posted June 15, 2018 Report Posted June 15, 2018 My jesteśmy na etapie wybierania detali, takich jak rodzaje drzwi czy rodzaje włączników i przełączników. Powiem szczerze, że jest tego naprawdę bardzo dużo. Wydaje mi się, że jest to jeden z końcowych etapów. Tego typu rzeczy znajdziesz w zasadzie wszędzie w marketach budowlanych typu Castorama czy Leroy Merlin. Gdyby to było USA, to w zasadzie wszystko można u nich kupić w Walmart-ach.Jeżeli chcesz jakiś sprzęcik lepszej jakości, to proponuję sprawdzić ABB: https://osprzet-sklep.pl/abb-busch-jaeger-c-172.html Quote
kolejarz Posted June 17, 2018 Report Posted June 17, 2018 kolego, jeśli zarabia ktoś z 8 tysi miesięcznie i więcej to sie zgodze że czas to pieniądz, ale jeśli rolnik pracuje na kilkudziesięciu ha i z tego żyje to to powiedzenie niema zastosowania. W wolnych chwilach może sie poświęcić budowie na tyle ile potrafi i wtedy jakby zarabia u siebie , nie płacąc.Vademecum, takie propozycje związane z wtrącaniem się w część wykonania robót przy budowie to głupota. Głupota to też wyżywienie robotników domową tradycją przeszła do lamusa. Wychodziło to, że rolnik musiał zasuwać przy budowie więcej niż wykonawca a i tak zapłacił kasztem projektu. U nas rolnik gdy buduje coś większego przeważnie jest poza domem i nie kręci się na budowie szukając dodatkowego zajęcia. Quote
kolejarz Posted June 17, 2018 Report Posted June 17, 2018 Vademecum, takie propozycje związane z wtrącaniem się w część wykonania robót przy budowie to głupota. Głupota to też wyżywienie robotników domową tradycją przeszła do lamusa. Wychodziło to, że rolnik musiał zasuwać przy budowie więcej niż wykonawca a i tak zapłacił kasztem projektu. U nas rolnik gdy buduje coś większego przeważnie jest poza domem i nie kręci się na budowie szukając dodatkowego zajęcia.Podam taki przykład: rolnik wynajął firmę która miała tylko rusztowanie i betoniarkę. Widząc u rolnika grube deski, duży ciągnik z turem oraz przyczepę wywrotkę, od pierwszego dnia zaczęli to wykorzystywać. Deski szły na szalunki i podesty a ciągnik z turem do podawania betonu itp. Rolnik się denerwował bo cały czas musiał dogadzać budowlańcom. Quote
Vademecum Posted June 17, 2018 Report Posted June 17, 2018 kolego ja sie z tym nie zgadzam, podajesz jakieś skrajne przypadki gdzie rolnik inwestor zleca budowe komuś i sam na niej pracuje i sie temu nie przeciwstawia a to nie o to chodzi. To rolnik inwestor ma być szefem i decydować . Z twojego przykładu widać że nie wiesz w czym rzecz.U mnie stoją 4 budynki od 60 do 450 m kw. i zatrudniałem co najwyżej muraża i pomocników. Muraż uzgadniał czas budowy i cene i to muraż ścigał pomocników a nie ja. Ja sie zajmowałem wszystkim innym tj. roboty ziemne, szalunki, fundament - szalunki stropu, zbrojenie i nawet do lania płyty nie było nikogo z fachowców. Konstrukcje dachów stalowe bo ja drewna nie uznaje.Transport też obskakiwałem.Na takiej budowie pracowało się 12 - 16 h na dobeNo tak, teraz jest margarynowe pokolenie.....W 80-tych latach zatrudniałem takiego tynkarza któremu dwóch ludzi robiło zaprawe, na ściane rzucał łopatą. Dziś to sie gotowca miesza mieszadłem w wiadrze i mówi o cieżkiej pracy.Na trzecią płyte beton rzucało się na 4 przeżutki. Quote
Halifaxx Posted July 19, 2018 Report Posted July 19, 2018 No kiedyś tak było, co nie znaczy że było lepiej. Obecnie robi się trochę inaczej, konstrukcje są generalnie lżejsze, wykorzystywane materiały mają zdecydowanie lepsze właściwości termoizolacyjne, więc i zużycie energii potrzebnej do ogrzania jest mniejsze.Podobnie okna, PCV lub aluminiowe. Quote
Monk Posted July 19, 2018 Author Report Posted July 19, 2018 No kiedyś tak było, co nie znaczy że było lepiej. Obecnie robi się trochę inaczej, konstrukcje są generalnie lżejsze, wykorzystywane materiały mają zdecydowanie lepsze właściwości termoizolacyjne, więc i zużycie energii potrzebnej do ogrzania jest mniejsze.Podobnie okna, PCV lub aluminiowe. No muszę powiedzieć, że mi również podoba się stolarka okienna czy drzwiowa oparta wykonana na aluminiowych elementach. Zwłaszcza drzwi aluminiowe, które obecnie są na topie.Zwłaszcza w tych nowoczesnych elewacjach.Aluminium ma tą przewagę nad innymi rodzajami, że jest to trwały materiał. Niektórzy twierdzą, że ma kiepskie właściwości jeżeli chodzi o zabezpieczenie wnętrza przed włamaniami - otóż muszę powiedzieć, że nie mogę się z tym do końca zgodzić, z tego względu, że konstrukcja wewnętrzna oparta jest na wzmocnionych ryglach, które bez specjalistycznego cieżkiego sprzętu są w zasadzie nie do przejścia.Proponuję jeszcze tutaj sprawdzić: https://www.internorm.com/pl-pl/produkty/drzwi-wejsciowe/ Quote
Vademecum Posted July 19, 2018 Report Posted July 19, 2018 ja zakupiłem 20 okien aluminiowych z rozbiórki i będę je wstawiał za metalowe nad którymi siedziałem 2 tygodnie. Mogę powiedzieć że aluminiowe do budynku to nr 1 . Okno dwukwaterowe z podwójną szybą we dwójke było co dźwigać. Quote
Tuzon Posted August 8, 2018 Report Posted August 8, 2018 A jak z jakością tych okien? Używane, ale czy właściwości termiczne, akustyczne też są okey? Czy ogradzaliście swoje budowy w jakiś sposób? Mam na myśli budy które robione są w dużym oddaleniu od pozostałych gospodarstw, zabudowań - gdzie nie ma możliwości, aby ktoś przypilnował... Quote
Recommended Posts