Jump to content

Recommended Posts

Posted

Drzwi w garażu są drewniane i przyszedł ich kres. Ich wymiar to 3 x 3,5 metra i są podzielone na 2 skrzydła a więc jedno skrzydło ma wymiary  1,5 x 1,75 metra. i tak samo chciałbym zrobić tylko rama metalowa i blacha. Co było by najlepsze na takie jedno skrzydło? Jaki profil zastosować aby to się trzymało? A może kątownik. Drzwi nie będą przesuwane tylko na zawiasach ani ocieplane. 

Posted

Coś pokręciłeś , jeśli 3m to dł, a 3,5m wys( w świetle), to skrzydło ma 1,5x3,5m. Kątownik się nie nadaje, najlepiej profil 5x3 na ramkę   i reszta wg własnego uznania, czy przyrąbiesz blachę na ramę , czy wpuścisz ją ładnie w ramę by licowało

Posted

Profil zamknięty + blacha trapezowa. Ja mam 3,7 x 2,0 m skrzydło. Boki z zawiasami profil 40x40x4. Reszta profil 40x40x3. Drzwi nie dochodzą do progu na ok. 5 cm. Na dole jest przykręcony pas polipropylenu grubości 3 mm. Dzięki czemu nie ma problemu z otwieraniem zimą, mogę przepuścić kabel czy wąż i zamknąć drzwi. Biorąc pod uwagę wielkość Twoich drzwi możesz użyć profili o grubości ścianki o milimetr mniejszej niż ja. Pozdrawiam!

Posted

Ja mam haki kute. Wcale nie musi być taki masywny. Wystarczy ze stali grubości 4 mm i szerokość co najmniej 40 mm. Jeżeli dobrze zamocujesz będzie trzymał. Nie wiem gdzie kupić ale popatrz w dobrym "żelaźniaku". Pozdrawiam!

Posted

z klejem też bym sie nie bawił w starej zaprawie, no może była lepsza niż dzisiejsze, proponuję kupić długie wiertło fi16, pręt gwintowany i przewiercić przez słupy na wylot( chyba lepsze skręcone niż klejone ). Do pręta spawam( przykręcam) kawałek płaskownika np 10x5x0,5 czy grubszy ,i mam podstawę do zawiasu . 

Posted

Właśnie dlatego że zaprawa jest stara proponuję klej. Jego powierzchnia dolegania jest znacznie większa niż śruby więc obciążenie powierzchni jest mniejsze. Zatem ryzyko poluzowania mocowania znacznie mniejsze. Pozdrawiam!

• 2 weeks later...
Posted

Miałem podobny problem z drzwiami i bramami. wszystko co drewniane się zaczęło sypać więc spawarka, profile, kątowniki poszły w ruch... Profil polecam tzw "uszkowy" czyli 4x5 z wystającym uchem. Na ościeżnicę koniecznie zawsze używam kątownika co zapewnia dobre uszczelnienie... jeśli ktoś zainteresowany odsyłam do mojej galerii...

Posted

Wszystko na "papierze" brzmi dobrze, natomiast trzeba też umieć wykonać taką bramę aby miało to sens i co ważne- było solidne z głową. Byłem w galerii i przyznam- efekt jest bardzo dobry i na pewno udało się zaoszczędzić, ale tak jak piszę- trzeba mieć też pewne umiejętności w tym zakresie :)

• 6 years later...