prometeusz Posted January 24, 2018 Report Posted January 24, 2018 Drzwi w garażu są drewniane i przyszedł ich kres. Ich wymiar to 3 x 3,5 metra i są podzielone na 2 skrzydła a więc jedno skrzydło ma wymiary 1,5 x 1,75 metra. i tak samo chciałbym zrobić tylko rama metalowa i blacha. Co było by najlepsze na takie jedno skrzydło? Jaki profil zastosować aby to się trzymało? A może kątownik. Drzwi nie będą przesuwane tylko na zawiasach ani ocieplane. Quote
ali Posted January 24, 2018 Report Posted January 24, 2018 Coś pokręciłeś , jeśli 3m to dł, a 3,5m wys( w świetle), to skrzydło ma 1,5x3,5m. Kątownik się nie nadaje, najlepiej profil 5x3 na ramkę i reszta wg własnego uznania, czy przyrąbiesz blachę na ramę , czy wpuścisz ją ładnie w ramę by licowało Quote
DuzyGrzegorz Posted January 24, 2018 Report Posted January 24, 2018 Profil zamknięty + blacha trapezowa. Ja mam 3,7 x 2,0 m skrzydło. Boki z zawiasami profil 40x40x4. Reszta profil 40x40x3. Drzwi nie dochodzą do progu na ok. 5 cm. Na dole jest przykręcony pas polipropylenu grubości 3 mm. Dzięki czemu nie ma problemu z otwieraniem zimą, mogę przepuścić kabel czy wąż i zamknąć drzwi. Biorąc pod uwagę wielkość Twoich drzwi możesz użyć profili o grubości ścianki o milimetr mniejszej niż ja. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted January 25, 2018 Report Posted January 25, 2018 kątownik będzie ciężki i wiotki, a ty potrzebujesz lekkiego i sztywnego materiału. Nie piszesz nic o futrynie. Na skrzydła Wystarczy ci profil 40x40x3 ew. 50x50x3 mm Quote
prometeusz Posted January 25, 2018 Author Report Posted January 25, 2018 Wolałbym nie robić futryny tylko zawiasy zakotwiczyć jakoś w słupach z cegły. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 25, 2018 Report Posted January 25, 2018 Śruby haków kotwicz na klej. Dyble i kołki będą za słabe. Pozdrawiam! Quote
prometeusz Posted January 25, 2018 Author Report Posted January 25, 2018 A mógłbyś podesłać jakieś link gdzie można kupić jakieś solidne zawiasy w necie? Byłem dziś w 2 sklepach i straszny badziew mieli. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 25, 2018 Report Posted January 25, 2018 Ja mam haki kute. Wcale nie musi być taki masywny. Wystarczy ze stali grubości 4 mm i szerokość co najmniej 40 mm. Jeżeli dobrze zamocujesz będzie trzymał. Nie wiem gdzie kupić ale popatrz w dobrym "żelaźniaku". Pozdrawiam! Quote
ali Posted January 26, 2018 Report Posted January 26, 2018 z klejem też bym sie nie bawił w starej zaprawie, no może była lepsza niż dzisiejsze, proponuję kupić długie wiertło fi16, pręt gwintowany i przewiercić przez słupy na wylot( chyba lepsze skręcone niż klejone ). Do pręta spawam( przykręcam) kawałek płaskownika np 10x5x0,5 czy grubszy ,i mam podstawę do zawiasu . Quote
Vademecum Posted January 26, 2018 Report Posted January 26, 2018 można kupić zawias bramowy i przyspawać do płaskownika albo śruby. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 26, 2018 Report Posted January 26, 2018 Właśnie dlatego że zaprawa jest stara proponuję klej. Jego powierzchnia dolegania jest znacznie większa niż śruby więc obciążenie powierzchni jest mniejsze. Zatem ryzyko poluzowania mocowania znacznie mniejsze. Pozdrawiam! Quote
kubusjettaII Posted February 8, 2018 Report Posted February 8, 2018 Miałem podobny problem z drzwiami i bramami. wszystko co drewniane się zaczęło sypać więc spawarka, profile, kątowniki poszły w ruch... Profil polecam tzw "uszkowy" czyli 4x5 z wystającym uchem. Na ościeżnicę koniecznie zawsze używam kątownika co zapewnia dobre uszczelnienie... jeśli ktoś zainteresowany odsyłam do mojej galerii... Quote
Kuar_pl Posted February 13, 2018 Report Posted February 13, 2018 Wszystko na "papierze" brzmi dobrze, natomiast trzeba też umieć wykonać taką bramę aby miało to sens i co ważne- było solidne z głową. Byłem w galerii i przyznam- efekt jest bardzo dobry i na pewno udało się zaoszczędzić, ale tak jak piszę- trzeba mieć też pewne umiejętności w tym zakresie DuzyGrzegorz 1 Quote
fensorss463 Posted May 27, 2024 Report Posted May 27, 2024 Fachowca nie jest łątwo znaleźć, ale łatwiej dobrego sprzedawce z dobrym produktem. Quote
Recommended Posts