magdalenasles Posted January 25, 2018 Report Posted January 25, 2018 Cześć, Szukam osób do współpracy. Potrzebuję waszego eksperckiego oka! Z waszą pomocą możemy stworzyć coś fajnego! Pracuję nad narzędziem do organizacji pracy w rolnictwie: Projekt składa się z dwóch części: kalendarz + budżet oraz karty pracy czyli "historie", w których będziesz mógł przechowywać wszelkie niezbędne dane do prowadzenia nowoczesnego i prosperującego gospodarstwa rolnego! Zestaw składa się z kart: historia pola, historia zwierząt, historia maszyn, zasoby (magazyn). Kto by to wszystko spamiętał? Na pytanie "po co mi to" odpowiem następująco: – w celu zaoszczędzenia czasu – w celu zwiększenia wolnego czasu – w celu zwiększenia terminowości – w celu zmniejszenia ilości błędów wpływających na dochody – aby pomóc w lepszej organizacji czasu – aby wpłynąć na produktywność pracy – aby usystematyzować pracę – aby wywiązywać się ze wszystkich obowiązków Chętnych do testowania proszę o kontakt na adres slesinska.magdalena@gmail.com lub odzywajcie się niżej Quote
DuzyGrzegorz Posted January 25, 2018 Report Posted January 25, 2018 Zacznij od sztucznej inteligencji bo rolnictwo to "wojna z przyrodą". Nie da się preliminować większości prac bo są uzależnione od zmiennych sił przyrody. Tu są potrzebne systemy wspomagające decyzje. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted January 26, 2018 Report Posted January 26, 2018 w rolnictwie wychodząc z domu nie do końca wiesz co będziesz robić. Obchodząc gospodarstwo wyłapujesz priorytety a szczególnie przy hodowli. kalendarz, pogoda, awarie. dodam jeszcze zdrowie rolnika bo niestety zaczynam to odczuwać. Quote
magdalenasles Posted January 26, 2018 Author Report Posted January 26, 2018 Nie mówimy tu tylko i wyłącznie o "przewidywaniu". Organizacja czasu to kwestia indywidualna. Jedni radzą sobie z tym lepiej inni gorzej. W główniej mierze chodzi tu o archiwizację ważnych informacji dotyczących gospodarstwa oraz trzymanie pod kontrolą budżetu. Quote
magdalenasles Posted January 26, 2018 Author Report Posted January 26, 2018 To nie jest nic nowego! Wielu z was prowadzi setki zeszytów, notuje na różnych karteczkach w całym domu.Dlaczego by tego nie spiąć w całość? Quote
DuzyGrzegorz Posted January 26, 2018 Report Posted January 26, 2018 Jak się w tym miejscu zastanowisz to wychwycisz niekonsekwencję. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted January 26, 2018 Report Posted January 26, 2018 Jeśli o mnie chodzi to nic nie zapisuje i nie zamierzam, szkoda życia na duperele. Quote
magdalenasles Posted January 27, 2018 Author Report Posted January 27, 2018 Nie zgodzę się z tym, że w mojej wypowiedzi brakuje konsekwencji.Przez słowo "radzą sobie" mam na myśli różne narzędzia do organizacji czasu: plannery, organizery, kalendarze (planszowe, książkowe, trójdzielne itd.), aplikacje, żółte karteczki, tablice korkowe i wiele innych,ale czy ich funkcjonalności odpowiadają na potrzeby rolników? Odpowiedzią jest: nie zawsze! Całe szczęście nie jestem tu po to, aby przekonywać nieprzekonanych. Nie proszę o opinię mojego produktu tylko zachęcam do współpracy osoby, które szukały podobnego rozwiązania.Proszę o nie sianie niepotrzebnego zamętu. Jedni pracują z terminarzem, aby zaoszczędzić czas inni uważają tak jak Pan Vademecum, że jest to strata czasu. Jeżeli Panowie mają doskonałą pamięć, księgowość w jednym paluszku, a do tego z chemii jesteście na piątkę z plusem o to nie pozostaje mi nic innego jak serdecznie pogratulować! Quote
DuzyGrzegorz Posted January 27, 2018 Report Posted January 27, 2018 My już prze Ciebie zostaliśmy ocenieni.W dalszym ciągu chcemy pomóc. Napisałaś Koleżanko że: "To nie jest nic nowego! Wielu z was prowadzi setki zeszytów, notuje na różnych karteczkach w całym domu. Dlaczego by tego nie spiąć w całość?"Pomyśl Koleżanko dlaczego zeszytów jest setki, jak napisałaś, a nie jeden? Przeczytaj informację którą podał Ci Kolega Vademecum. Zauważyłem, że przyswoiłaś, bez urazy, treść a nie informację. Wiem że projekt jest na etapie burzy mózgów, ale to my mózgi burzymy a nie Koleżanka.Ok. Zakończmy etap burzy mózgów. A dlaczego to nie jest nic nowego? Tak obrazowo proponujesz w zestawie koń - pług - człowiek zastąpić człowieka robotem. A może zaproponować coś zupełnie nowego? Może to system będzie sam zapisywał informacje, uczył się i wspomagał decyzje? Pozdrawiam! Quote
magdalenasles Posted January 27, 2018 Author Report Posted January 27, 2018 Panowie, zapraszam do testów, nie do burzy mózgów. Parę osób już się zgłosiło i za to serdecznie dziękuję! Quote
Vademecum Posted January 27, 2018 Report Posted January 27, 2018 ten terminarz to żart, albo nie wiesz co piszesz.Rolnik wie że największym oszustem jest synptyk, a ty chcesz przewidzieć jeszcze więcej. Niestety to rolnik decyduje niemalże w ostatniej chwili a nie terminarz. i bez urazy, ale to bez sensu. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 27, 2018 Report Posted January 27, 2018 Niedawno pewien baca mi opowiadał że dawniej rano razem z psem wyganiał owce, przez cały dzień z psem pasł, a wieczorem z psem zaganiał owce do zagrody. Pies szedł spać do budy a baca szedł na piwo. Teraz rano razem baca z psem wygania owce, przez cały dzień z psem pasie, a wieczorem z psem zagania owce do zagrody. Pies idzie spać do budy a baca siada do komputera aby wypełnić przemieszczenia. Koleżanki projekt opiera się na tej logice. Próbowałem nakłonić do zmiany myślenia, ale nie wyszło. Z opisu koleżanki wynika, że przyjęła logikę korporacyjną. Większe jest ryzyko że rolnik zapomni zjeść obiadu niż że zapomni zaorać pola. System taki ma pomóc rolnikowi a nie nakładać na niego obowiązek. Sam prowadzę historię pól i wiem jak duży to nakład pracy. Nie zmam się tak dobrze jak nasza Koleżanka na projektowaniu systemów wspomagania decyzji w rolnictwie, więc może to Koleżanka ma rację, ale jako informatyk odróżniam komunikat od informacji. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts