Rolnik231 Posted January 29, 2018 Report Posted January 29, 2018 Witam. Otóż mam problem z odpaleniem ciągnika.. Po zgaszeniu odpalił normalnie a po dwóch dniach nawet kontrolka się nie świeci. Dodam że akumulator był ładowany tydzień wcześniej i wszystko było okej.. Czy to może być wina kabli od akumulatora? Quote
Vademecum Posted January 29, 2018 Report Posted January 29, 2018 poczyść styki, klemy. nie może być tylko jest to powód Quote
Rolnik231 Posted January 29, 2018 Author Report Posted January 29, 2018 poczyść styki, klemy. nie może być tylko jest to powódSprawdzałem też na żarówce i nawet nie migłaSprawdzałem bezpośrednio na akumulatorze Quote
Robert ;-) Posted January 29, 2018 Report Posted January 29, 2018 To masz gdzieś pobór prądu że ci akurat padł jak znajdziesz przyczynę , to zamontuj wyłącznik masy tak zwany hebel Quote
Vademecum Posted January 29, 2018 Report Posted January 29, 2018 to odłącz mase i poładuj małym prądem z 6 godzin. Nie podanesz jak wiekowy masz akumulator i jaki ? pojemność, rolniczy czy samochodowy. Zaglądałeś czy płyty są przykryte elektrolitem ? czy coś tam dolewałeś ewentualnie ile ? Quote
DuzyGrzegorz Posted January 29, 2018 Report Posted January 29, 2018 Zmierz prąd na postoju. Wyjmuj po kolei bezpieczniki i sprawdzaj prąd. Jeżeli nie znajdziesz przyczyny to sprawdź czy prąd nie upływa przez alternator. Jeżeli i to nie pomoże odłącz przewód zasilający stacyjkę. Pozdrawiam! Quote
Kuar_pl Posted February 13, 2018 Report Posted February 13, 2018 U znajomego był podobny problem i okazało się właśnie, że po sprawdzeniu na postoju prądu ubywa przez alternator, więc obstawiam ze w Twoim przypadku to również może być przyczyną, warto sprawdzić i koniecznie daj znać na forum czy mieliśmy rację. Quote
siwy1988 Posted March 9, 2018 Report Posted March 9, 2018 Sprawdź przy kręceniu rozrusznikiem czy akumulator nie padł najlepiej miernikiem. Jeżeli akumulator jest ok, to posprawdzaj przewody i klemy. Może jakiś włącznik masz wciśnięty?, napięcie możesz odłączać także poprzez ściągnięcie klemy. Quote
Recommended Posts