rolnik_z_podlasia Posted February 1, 2018 Report Posted February 1, 2018 Witam. Czy ktoś z was miał jakąś styczność z firmą ściągającą maszyny rolnicze z Holandi i Niemiec o nazwie AgroMaszyny z Niedźwiady-Kolonia? Firma wszystkie formalności załatwia przez internet , umowa czy pokwitowania. wpłaciłem zaliczkę a potwierdzenia wciąż nie ma a sprzedawca ciągle odkłada przesłanie potwierdzenia meilem że dostał pieniądze. Co o tym myślicie? miał ktoś podobną sytuację? Pozdrawiam. Quote
rolnik_z_podlasia Posted February 1, 2018 Author Report Posted February 1, 2018 Potrzebuję pomocy! nie wiem gdzie to wpisać tu jest nas najwięcej więc piszę tu. Witam. Czy ktoś z was miał jakąś styczność z firmą ściągającą maszyny rolnicze z Holandi i Niemiec o nazwie AgroMaszyny z Niedźwiady-Kolonia? Firma wszystkie formalności załatwia przez internet , umowa czy pokwitowania. wpłaciłem zaliczkę a potwierdzenia wciąż nie ma a sprzedawca ciągle odkłada przesłanie potwierdzenia meilem że dostał pieniądze. Co o tym myślicie? miał ktoś podobną sytuację? Pozdrawiam. Quote
DuzyGrzegorz Posted February 1, 2018 Report Posted February 1, 2018 Nigdy nie miałem takiej sytuacji, ale spotkałem się wiele razy z taką sytuacją. Masz adres siedziby firmy? Zwróć się do nich pismem i zagroź, że jeżeli nie wykonają umowy zażądasz nie tylko zaliczki, ale i naprawienia szkody. Podstawą takiego żądania jest art. 494 Kodeksu cywilnego.Art. 494. §1. Strona, która odstępuje od umowy wzajemnej, obowiązana jest zwrócić drugiej stronie wszystko, co otrzymała od niej na mocy umowy, a druga strona obowiązana jest to przyjąć. Strona, która odstępuje od umowy, może żądać nie tylkozwrotu tego, co świadczyła, lecz również na zasadach ogólnych naprawienia szkody wynikłej z niewykonania zobowiązania.Pewnie podniosą zarzut zatrzymania, ale od czegoś trzeba zacząć. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted February 1, 2018 Report Posted February 1, 2018 po co wpłacałeś. Ludzie sie kuszą bo taniej ale jak zbyt tanio to przekręt. Quote
Vademecum Posted February 1, 2018 Report Posted February 1, 2018 oszustwo ! Dziwi mnie, że ludzie dają się tak ogłupić. Jak można płacić za maszynę której nie widać ? Quote
DuzyGrzegorz Posted February 2, 2018 Report Posted February 2, 2018 Oszustwo jest gdy ktoś w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, albo żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.Mówiąc krótko składając zawiadomienie o przestępstwie trzeba co najmniej uprawdopodobnić że już w chwili negocjacji kontrahent nie miał zamiaru wywiązać się z tej umowy, a celem jego działań było przywłaszczenie. Należy sprawdzić czy jest wypłacalny i czy ma przedmiot umowy. Ponieważ tego nie wiemy a wszystkie wątpliwości należy interpretować na korzyć podejrzanego to jest sprawa cywilna. Pozdrawiam! Quote
Wyrolowani Posted February 2, 2018 Report Posted February 2, 2018 bo ludzie to są tacy pamiętasz VADEMEKUM co pisałeś kiedyś ; głupiutkie małe misieprzepraszam że wtrącę się do dyskusji i powiem co myślę a myślę że pieniądze spisz już na straty myślisz że udowodnisz coś w sądzie powodzeniamnie uczciwość przedsiębiorców i władzy samą poraziła żeby obalić pomówienie sąsiadki w sądzie podczas sprawy cywilnej musiałam dostać pod oko od sąsiadażeby mi nie zniszczyli przedsiębiorcy miedzy która istniała od 30 lat z ogonkiem musiałam usiąść przed gąsienicą koparki by jej nie zniszczono, wymusiłam na pracowniku żeby zadzwonił do kierownictwa i po telefonie człowiek siedzący za kierownicą koparki zjechał z granicy,część jej zdążył splaszczyć, połowę miedzy uratowałam , ponieważ zdarzyło mu się jeszcze kilkakrotnie przejechać obok miedzy(bawiło go denerwowanie mnie) więc wbiłam w miedze brzozowe kije i powiązałam je sznurkami, to cienkie ogrodzenie przetrwało do żniw , w czasie żniw kije wyciągnęłam by później je osadzić w tych samych otworach, sąsiad po żniwach orał pole i je powyrzucał pomimo że sąsiadka w sprawie cywilnej nie poprosiła o zwolnienie z kosztów a tym bardziej przedsiębiorcy koszty zrzucono na państwo polskie w WSA w Łodzi sędzia kazał mi zapłacić 1100zł bo ja jestem osobą zamożną z matką po udarze a oni zapłacili każde po 500 z groszami przeczytaj nurtujące pytania a dowiesz się jak wygląda w Polsce sprawiedliwość Quote
Vademecum Posted February 2, 2018 Report Posted February 2, 2018 za proces cza zapłacić a nawet jak wygrasz to kasy i tak nie zobaczysz, dlaczego ? Bo to tak działa Quote
Vademecum Posted February 2, 2018 Report Posted February 2, 2018 a z miedzą robi się tak : Sąsiad zaorał Tobie, to teraz Ty zaoraj jemu. To działa. Quote
rolnik_z_podlasia Posted February 2, 2018 Author Report Posted February 2, 2018 Teraz już wiem że to było oszustwo, "firma" rozplynela się w powietrzu , usunęli strone internetowa, zlikwidowali nr kontaktowy, i usunęli resztę ogłoszeń z sieci... dobrze ze to była tylko zaliczka ale człowiek ma nauczkę na całe życie że przez internet takich spraw się nie załatwia, ciekawe ile jeszcze osób dało się tak zrobić jak ja... Quote
Vademecum Posted February 2, 2018 Report Posted February 2, 2018 będzie zaraz następna taka firma, inne dane , telefon ale ludzie ci sami. zauważ ile jest np. ciągników za pół ceny tylko w anglii. Za zaliczke sprowadzą. Zauważyłem ostatnio sporo maszyn za pół ceny w Krakowie, w mieście. porażka że znajdują naiwnych.... Quote
Wyrolowani Posted February 2, 2018 Report Posted February 2, 2018 skąd się tacy biorą ,pamiętam że było kilka afer a to z płytami obornikowymi a to coś z KRUS ale najlepsi są ci którzy niczego się nie boją ponieważ wspiera ich władza a nawet im pomagagardzi się ludźmi porządnymi bo kasy można w Polsce dorobić się tylko na przekrętach o czym wiedzą wszyscy , ludzie którzy chcą coś zmienić są ośmieszani i krytykowani a cwaniakom żyje się jak żyło czyli zawsze do przodu wspierani przez opłacaną przez siebie władzę bo przecież w Polsce za darmo dostaniesz tylko w mordę Quote
DuzyGrzegorz Posted February 3, 2018 Report Posted February 3, 2018 Teraz już wiem że to było oszustwo, "firma" rozplynela się w powietrzu , usunęli strone internetowa, zlikwidowali nr kontaktowy, i usunęli resztę ogłoszeń z sieci... dobrze ze to była tylko zaliczka ale człowiek ma nauczkę na całe życie że przez internet takich spraw się nie załatwia, ciekawe ile jeszcze osób dało się tak zrobić jak ja...Podaj szczegóły. Zgłoszę prokuraturze. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted February 4, 2018 Report Posted February 4, 2018 I dobrze by takie sprawy nie pozostawały bez echa Quote
Dembko Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 Idiotyzm moim zdaniem szczególnie jak ktoś prześledzi portale które oferują maszyny i wtedy orientujecie się, że ten pośrednik to wcale nie jest fajny i wcale nie jest tani kolega raz kupił ciągnik z NIemiec, co się potem okazało? Ogłoszenie znalazł na portalu handlującym takim sprzętem,pośrednik zażyczył sobie bagatelka 20 tys + względem ogłoszenia, czysty biznes, ale faktycznie w ogłoszeniu było ciągnik z Holandii :-) Quote
Vademecum Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 dziwie sie że ludzie dają kase na fotke ciagnika. Quote
Recommended Posts