Skocz do zawartości

Zdjęcie

Fotowoltaika

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 zabekprk

zabekprk

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 91 postów

Napisano 03 luty 2018 - 09:38

Część wszystkim,

Co myślicie nad montażem paneli fotowoltaicznych w celu odprzedaży wyprodukowanej w ten sposób energii elektrycznej. Odnawialne źródła energii są podobno na topie, wspierane. Z drugiej strony koszt takiej instalacji nie należy do najniższych. Jak wam się wydaje?

• 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 04 luty 2018 - 13:50

Było tu o tym dużo pisane, poszukaj i poczytaj
  • 0

#3 zabekprk

zabekprk

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 91 postów

Napisano 05 luty 2018 - 10:00

No właśnie chyba nie było, bo szukałem w wyszukiwarce i nie znalazłem.

• 0

#4 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 05 luty 2018 - 17:24

pisałem, więc było
  • 0

#5 Tuzon

Tuzon

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 292 postów

Napisano 06 luty 2018 - 11:53

Sam pomysł zarabiania na fotowoltaice jest całkiem dobry i nie Ty jeden na to wpadłeś. Czy jest szansa na zwrot z inwestycji - z pewnością jest, przy odpowiedniej cenie sprzedaży wyprodukowanej energii oraz przy odpowiednim poziomie dotacji jeżeli udałoby Ci się uzyskać.

Poczytaj jeszcze o stawkach gwarantowanych i stawkach rynkowych, bo potrafią się od siebie w pewnym stopniu różnić. Na temat http://strefaenergii...towoltaika.htmlproponuję jeszcze tutaj poczytać.

• 0

#6 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 07 luty 2018 - 19:07

jeśli co najmniej połowę kosztów instalacji będziesz miał dotowanych to możesz o tym myśleć, w przeciwnym razie daj sobie spokój...

• 0

...albo mądrze, albo wcale...

#7 PiotrK2

PiotrK2

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 11 październik 2018 - 07:58

Mało o fotowoltaice na tym forum, a szkoda bo to naprawdę dobra opcja, nie tylko na biznes, ale i po prostu dla siebie. Coraz więcej jest zwolenników i ja też się nad tym zastanawiam, dlatego poszukuję informacji. Mam już rozeznanie w firmach i najprawdopodobniej zdecyduje się na tą http://mbmsolar.pl/dla-domu, ale szukam kogoś, kto faktycznie takie panele ma i może się podzielić własną opinią.   

• 0

#8 zuzdes

zuzdes

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 25 październik 2018 - 15:48

czesc

• 0

#9 tomcio112

tomcio112

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów

Napisano 26 październik 2018 - 08:39

To prawda mało się tutaj o tym mówi, ostatnio chciałem się czegoś dowiedzieć, zasadę działania znam, ale potrzebuje informacji jaka moc wystarczy np na ogrzanie wody, i z jakimi to się wiąże kosztami montażu, elementów oraz samej eksploatacji w późniejszych latach. Jak wygląda z dotacjami na tego typu rzeczy, czy może ktoś się wypowiedzieć?

• 0

#10 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 26 październik 2018 - 09:14

poszukaj wstecz bo było o tym dużo.
Ja już ze 3 lata temu wpłaciłem zaliczke i cisza.
Liczy sie to w KWp i na dom montuje sie od 3 do 5 koszt 40 tysi w góre.dotacje podobno są ale podobno nikt nie dostł. też będzie zależało od wonewództwa.
Konkrety zna kolega DG
  • 0

#11 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 29 październik 2018 - 08:10

w wlkp w zeszłym roku były dopłaty do paneli i pomp ciepła. Dwóch znajomych skorzystało. Jedni bardzo zadowoleni, drudzy z kolei żałują. Nie wiem do końca czym to jest spowodowane. 

• 0

#12 tomcio112

tomcio112

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów

Napisano 29 październik 2018 - 15:45

W kolejnych latach przewiduję się dość ogromne wzwyżki za ceny prądu, fotowoltaika to doskonałą alternatywa, ale niestety koszty jak dla mnie zbyt wysokie jak na razie :(

• 0

#13 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 12 listopad 2018 - 21:06

Ja w tym roku pozwoliłem sobie na układ solarny. Bardzo fajna sprawa. Jako że dom mam ocieplony i nie mam czasami potrzeby grzać to przy pogodach takich jak teraz mam ciepłą wodę bez palenia w piecu.

• 0

...albo mądrze, albo wcale...

#14 DziałalnośćPozarolnicza

DziałalnośćPozarolnicza

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 06 sierpień 2019 - 19:32

Witam

Wsparciem takiej inwestycji może być program AGROENERGIA http://www.nfosigw.g...groenergia/nab/

Jeśli chodzi o samą inwestycję to temat jest dość skomplikowany, ponieważ należy wyjść najpierw z założenia, czy produkujemy dla siebie czy w celach odsprzedaży i własnego zużycia (jako prosument), czy tylko na sprzedaż (działalność gospodarcza).

Najważniejsze kryteria wyboru: zapotrzebowanie gospodarstwa, wielkość instalacji, położenie - lokalizacja inwestycji, stopa zwrotu, amortyzacja, planowany okres użytkowania, ceny energii. Jest nad czym myśleć.

pozdrawiam,

Krystian Blachnik 

• 0

#15 crazy333

crazy333

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 12 sierpień 2019 - 11:03

Każdy przypadek jest inny, Tobie kubusjettall opłacają się panele solarne na wodę, bo ciepłą wodę masz z pieca. Ja mam zimą z pieca jak palę w nim ,a latem gdy już nie palimy to mamy jonkers (nie wiem czy dobrze się to piszę ;p) więc u nas panele zwróciłyby się w dość odległym czasie, ponieważ przy obecnych pogodach palić trzeba do marca, a nawet i w tym roku do kwietnia trzeba było bo zimno. Jesienią też już na przełomie września/października też załączamy piec, niestety innej możliwości nie ma. 

• 0

#16 Wlodzim

Wlodzim

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 27 sierpień 2019 - 10:44

Planuje biznes przemysłowy, dokładnie spożywczy, bo zostało mi trochę hektarów wolnych. Tak się zastanawiam nad pompami spożywczymi, jakie by były najlepsze. Przeglądałem tutaj https://www.pompy-po...pompy-spozywcze, co myślicie? Wyglądają na porządne maszyny. Może ktoś kupował już pompy do celów spożywczych i może doradzić?

• 0

#17 Finanse Agro Biznes

Finanse Agro Biznes

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 18 wrzesień 2019 - 11:21

Moi sąsiedzi mają i chwalą sobie. Przy okazji zainstalowali sobie w ten sposób podgrzewanie wody (nie jestem pewien jak ta instalacja się nazywa).
Warto zainwestować, jeśli posiada się nadwyżkę wolnych środków jako, że zwrot jest w bardzo długim czasie, ale najpierw skonsultować z lokalnym doradcą w tych kwestiach, ponieważ oni po prostu się na tym znają i doradzą czy, jakie i ile. 
Nie zapominać o dofinansowaniu ze środków publicznych, skraca to drastycznie czas zwrotu inwestycji.
Prąd tańszy w przyszłości raczej nie będzie...

• 0

#18 Radogost

Radogost

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 25 postów

Napisano 06 listopad 2019 - 14:48

No na tańszy prąd się nie zanosi

Aczkolwiek też znam opinie i zadowolonych i niezadowolonych i chyba wydajność zależy od jakości użytych komponentów oraz fachowości montazystów'

• 0

#19 jk220

jk220

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów

Napisano 31 grudzień 2019 - 08:17

Znajomy założył panele za ponad 40 tyś. Dotacją zajął mu się producent - od którego kupował i montował panele. Producent z okolic Kalisza.

• 0

#20 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 31 grudzień 2019 - 08:47

już mi oferowali za pół z tego
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych