zabekprk Posted February 3, 2018 Report Posted February 3, 2018 Część wszystkim, Co myślicie nad montażem paneli fotowoltaicznych w celu odprzedaży wyprodukowanej w ten sposób energii elektrycznej. Odnawialne źródła energii są podobno na topie, wspierane. Z drugiej strony koszt takiej instalacji nie należy do najniższych. Jak wam się wydaje? Quote
Vademecum Posted February 4, 2018 Report Posted February 4, 2018 Było tu o tym dużo pisane, poszukaj i poczytaj Quote
zabekprk Posted February 5, 2018 Author Report Posted February 5, 2018 No właśnie chyba nie było, bo szukałem w wyszukiwarce i nie znalazłem. Quote
Tuzon Posted February 6, 2018 Report Posted February 6, 2018 Sam pomysł zarabiania na fotowoltaice jest całkiem dobry i nie Ty jeden na to wpadłeś. Czy jest szansa na zwrot z inwestycji - z pewnością jest, przy odpowiedniej cenie sprzedaży wyprodukowanej energii oraz przy odpowiednim poziomie dotacji jeżeli udałoby Ci się uzyskać.Poczytaj jeszcze o stawkach gwarantowanych i stawkach rynkowych, bo potrafią się od siebie w pewnym stopniu różnić. Na temat http://strefaenergii.com/oferta/fotowoltaika.htmlproponuję jeszcze tutaj poczytać. Quote
kubusjettaII Posted February 7, 2018 Report Posted February 7, 2018 jeśli co najmniej połowę kosztów instalacji będziesz miał dotowanych to możesz o tym myśleć, w przeciwnym razie daj sobie spokój... Quote
PiotrK2 Posted October 11, 2018 Report Posted October 11, 2018 Mało o fotowoltaice na tym forum, a szkoda bo to naprawdę dobra opcja, nie tylko na biznes, ale i po prostu dla siebie. Coraz więcej jest zwolenników i ja też się nad tym zastanawiam, dlatego poszukuję informacji. Mam już rozeznanie w firmach i najprawdopodobniej zdecyduje się na tą http://mbmsolar.pl/dla-domu, ale szukam kogoś, kto faktycznie takie panele ma i może się podzielić własną opinią. Quote
tomcio112 Posted October 26, 2018 Report Posted October 26, 2018 To prawda mało się tutaj o tym mówi, ostatnio chciałem się czegoś dowiedzieć, zasadę działania znam, ale potrzebuje informacji jaka moc wystarczy np na ogrzanie wody, i z jakimi to się wiąże kosztami montażu, elementów oraz samej eksploatacji w późniejszych latach. Jak wygląda z dotacjami na tego typu rzeczy, czy może ktoś się wypowiedzieć? Quote
Vademecum Posted October 26, 2018 Report Posted October 26, 2018 poszukaj wstecz bo było o tym dużo. Ja już ze 3 lata temu wpłaciłem zaliczke i cisza. Liczy sie to w KWp i na dom montuje sie od 3 do 5 koszt 40 tysi w góre.dotacje podobno są ale podobno nikt nie dostł. też będzie zależało od wonewództwa.Konkrety zna kolega DG Quote
rolniczka_585 Posted October 29, 2018 Report Posted October 29, 2018 w wlkp w zeszłym roku były dopłaty do paneli i pomp ciepła. Dwóch znajomych skorzystało. Jedni bardzo zadowoleni, drudzy z kolei żałują. Nie wiem do końca czym to jest spowodowane. Quote
tomcio112 Posted October 29, 2018 Report Posted October 29, 2018 W kolejnych latach przewiduję się dość ogromne wzwyżki za ceny prądu, fotowoltaika to doskonałą alternatywa, ale niestety koszty jak dla mnie zbyt wysokie jak na razie Quote
kubusjettaII Posted November 12, 2018 Report Posted November 12, 2018 Ja w tym roku pozwoliłem sobie na układ solarny. Bardzo fajna sprawa. Jako że dom mam ocieplony i nie mam czasami potrzeby grzać to przy pogodach takich jak teraz mam ciepłą wodę bez palenia w piecu. Quote
DziałalnośćPozarolnicza Posted August 6, 2019 Report Posted August 6, 2019 Witam Wsparciem takiej inwestycji może być program AGROENERGIA http://www.nfosigw.gov.pl/oferta-finansowania/srodki-krajowe/programy-priorytetowe/agroenergia/nab/ Jeśli chodzi o samą inwestycję to temat jest dość skomplikowany, ponieważ należy wyjść najpierw z założenia, czy produkujemy dla siebie czy w celach odsprzedaży i własnego zużycia (jako prosument), czy tylko na sprzedaż (działalność gospodarcza). Najważniejsze kryteria wyboru: zapotrzebowanie gospodarstwa, wielkość instalacji, położenie - lokalizacja inwestycji, stopa zwrotu, amortyzacja, planowany okres użytkowania, ceny energii. Jest nad czym myśleć. pozdrawiam,Krystian Blachnik Quote
crazy333 Posted August 12, 2019 Report Posted August 12, 2019 Każdy przypadek jest inny, Tobie kubusjettall opłacają się panele solarne na wodę, bo ciepłą wodę masz z pieca. Ja mam zimą z pieca jak palę w nim ,a latem gdy już nie palimy to mamy jonkers (nie wiem czy dobrze się to piszę ;p) więc u nas panele zwróciłyby się w dość odległym czasie, ponieważ przy obecnych pogodach palić trzeba do marca, a nawet i w tym roku do kwietnia trzeba było bo zimno. Jesienią też już na przełomie września/października też załączamy piec, niestety innej możliwości nie ma. Quote
Wlodzim Posted August 27, 2019 Report Posted August 27, 2019 Planuje biznes przemysłowy, dokładnie spożywczy, bo zostało mi trochę hektarów wolnych. Tak się zastanawiam nad pompami spożywczymi, jakie by były najlepsze. Przeglądałem tutaj https://www.pompy-polska.pl/pompy-spozywcze, co myślicie? Wyglądają na porządne maszyny. Może ktoś kupował już pompy do celów spożywczych i może doradzić? Quote
Finanse Agro Biznes Posted September 18, 2019 Report Posted September 18, 2019 Moi sąsiedzi mają i chwalą sobie. Przy okazji zainstalowali sobie w ten sposób podgrzewanie wody (nie jestem pewien jak ta instalacja się nazywa).Warto zainwestować, jeśli posiada się nadwyżkę wolnych środków jako, że zwrot jest w bardzo długim czasie, ale najpierw skonsultować z lokalnym doradcą w tych kwestiach, ponieważ oni po prostu się na tym znają i doradzą czy, jakie i ile. Nie zapominać o dofinansowaniu ze środków publicznych, skraca to drastycznie czas zwrotu inwestycji.Prąd tańszy w przyszłości raczej nie będzie... Quote
Radogost Posted November 6, 2019 Report Posted November 6, 2019 No na tańszy prąd się nie zanosiAczkolwiek też znam opinie i zadowolonych i niezadowolonych i chyba wydajność zależy od jakości użytych komponentów oraz fachowości montazystów' Quote
jk220 Posted December 31, 2019 Report Posted December 31, 2019 Znajomy założył panele za ponad 40 tyś. Dotacją zajął mu się producent - od którego kupował i montował panele. Producent z okolic Kalisza. Quote
Vademecum Posted December 31, 2019 Report Posted December 31, 2019 już mi oferowali za pół z tego Quote
jurekmurek Posted September 14, 2022 Report Posted September 14, 2022 Ja jestem zadowolony, że założyłem szczególnie teraz gdy zanosi się na kosmiczne ceny prądu. Mam instalację 7 kwp a zużycie prądu ok 4 500 - 5 000 rocznie. Zapewnia mi w 100 % zapotrzebowanie na prąd. Mimo tego i tak płacę za podłączenie do sieci. Ale jak zaczną więcej kombinować to zainwestuję w magazyn energii i całkowicie się odetnę od sieci. Nikeswils 1 Quote
sandzia111 Posted September 27, 2022 Report Posted September 27, 2022 Też jestem tego samego zdania, założyć jeszcze magazyn energii i jesteśmy niezależni Quote
awerka Posted October 13, 2022 Report Posted October 13, 2022 Sąsiad właśnie uruchomił magazyn energii, ciekawe jak będzie się sprawdzał w praktyce. Na razie trudno coś powiedzieć, po za tym, że wpakował w niego kupę kasy. Zobaczymy po roku jak się sprawdzi to i my nad tym pomyślimy. Quote
Nikeswils Posted February 11, 2024 Report Posted February 11, 2024 I very interested about this and I started to think about it! Somebody sent in private message me this link, what is it? deep dark web dark web access darknet drugs Quote
Sołtys Michał Posted February 11, 2024 Report Posted February 11, 2024 Pic na wodę z magazynem. Wszystko to poza tym wymaga zasilania, a więc nie jest ekonomiczne i niezależne. Quote
Recommended Posts