Jump to content

Recommended Posts

Posted

Część wszystkim,

Co myślicie nad montażem paneli fotowoltaicznych w celu odprzedaży wyprodukowanej w ten sposób energii elektrycznej. Odnawialne źródła energii są podobno na topie, wspierane. Z drugiej strony koszt takiej instalacji nie należy do najniższych. Jak wam się wydaje?

Posted

Sam pomysł zarabiania na fotowoltaice jest całkiem dobry i nie Ty jeden na to wpadłeś. Czy jest szansa na zwrot z inwestycji - z pewnością jest, przy odpowiedniej cenie sprzedaży wyprodukowanej energii oraz przy odpowiednim poziomie dotacji jeżeli udałoby Ci się uzyskać.

Poczytaj jeszcze o stawkach gwarantowanych i stawkach rynkowych, bo potrafią się od siebie w pewnym stopniu różnić. Na temat http://strefaenergii.com/oferta/fotowoltaika.htmlproponuję jeszcze tutaj poczytać.

• 8 months later...
Posted

Mało o fotowoltaice na tym forum, a szkoda bo to naprawdę dobra opcja, nie tylko na biznes, ale i po prostu dla siebie. Coraz więcej jest zwolenników i ja też się nad tym zastanawiam, dlatego poszukuję informacji. Mam już rozeznanie w firmach i najprawdopodobniej zdecyduje się na tą http://mbmsolar.pl/dla-domu, ale szukam kogoś, kto faktycznie takie panele ma i może się podzielić własną opinią.   

• 2 weeks later...
Posted

To prawda mało się tutaj o tym mówi, ostatnio chciałem się czegoś dowiedzieć, zasadę działania znam, ale potrzebuje informacji jaka moc wystarczy np na ogrzanie wody, i z jakimi to się wiąże kosztami montażu, elementów oraz samej eksploatacji w późniejszych latach. Jak wygląda z dotacjami na tego typu rzeczy, czy może ktoś się wypowiedzieć?

Posted

poszukaj wstecz bo było o tym dużo.

Ja już ze 3 lata temu wpłaciłem zaliczke i cisza.

Liczy sie to w KWp i na dom montuje sie od 3 do 5 koszt 40 tysi w góre.dotacje podobno są ale podobno nikt nie dostł. też będzie zależało od wonewództwa.

Konkrety zna kolega DG

• 2 weeks later...
  • 8 months later...
Posted

Witam

Wsparciem takiej inwestycji może być program AGROENERGIA http://www.nfosigw.gov.pl/oferta-finansowania/srodki-krajowe/programy-priorytetowe/agroenergia/nab/

Jeśli chodzi o samą inwestycję to temat jest dość skomplikowany, ponieważ należy wyjść najpierw z założenia, czy produkujemy dla siebie czy w celach odsprzedaży i własnego zużycia (jako prosument), czy tylko na sprzedaż (działalność gospodarcza).

Najważniejsze kryteria wyboru: zapotrzebowanie gospodarstwa, wielkość instalacji, położenie - lokalizacja inwestycji, stopa zwrotu, amortyzacja, planowany okres użytkowania, ceny energii. Jest nad czym myśleć.

pozdrawiam,

Krystian Blachnik 

Posted

Każdy przypadek jest inny, Tobie kubusjettall opłacają się panele solarne na wodę, bo ciepłą wodę masz z pieca. Ja mam zimą z pieca jak palę w nim ,a latem gdy już nie palimy to mamy jonkers (nie wiem czy dobrze się to piszę ;p) więc u nas panele zwróciłyby się w dość odległym czasie, ponieważ przy obecnych pogodach palić trzeba do marca, a nawet i w tym roku do kwietnia trzeba było bo zimno. Jesienią też już na przełomie września/października też załączamy piec, niestety innej możliwości nie ma. 

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted

Moi sąsiedzi mają i chwalą sobie. Przy okazji zainstalowali sobie w ten sposób podgrzewanie wody (nie jestem pewien jak ta instalacja się nazywa).
Warto zainwestować, jeśli posiada się nadwyżkę wolnych środków jako, że zwrot jest w bardzo długim czasie, ale najpierw skonsultować z lokalnym doradcą w tych kwestiach, ponieważ oni po prostu się na tym znają i doradzą czy, jakie i ile. 
Nie zapominać o dofinansowaniu ze środków publicznych, skraca to drastycznie czas zwrotu inwestycji.
Prąd tańszy w przyszłości raczej nie będzie...

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 2 years later...
Posted

Ja jestem zadowolony, że założyłem szczególnie teraz gdy zanosi się na kosmiczne ceny prądu. Mam instalację 7 kwp a zużycie prądu ok 4 500 - 5 000 rocznie. Zapewnia mi w 100 % zapotrzebowanie na prąd. Mimo tego i tak płacę za podłączenie do sieci. Ale jak zaczną więcej kombinować to zainwestuję w magazyn energii i całkowicie się odetnę od sieci.  

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Sąsiad właśnie uruchomił magazyn energii, ciekawe jak będzie się sprawdzał w praktyce. Na razie trudno coś powiedzieć, po za tym, że wpakował w niego kupę kasy. Zobaczymy po roku jak się sprawdzi to i my nad tym pomyślimy. 

• 1 year later...