JakubR Posted February 4, 2018 Report Posted February 4, 2018 Witam, posiadam ciągnik deutz-fahr 4.50 i chciałbym kupić dobre pługi (nie chce obrotowych). Aktualnie posiadam czwórki strasznie stare nic nie szło nimi orać (chyba że na piachach). Ziemia klasa od 2 do 5. Quote
gruber99 Posted February 5, 2018 Report Posted February 5, 2018 Ile ten ciągnik koni ma? Może jakiś kverland? Quote
Vademecum Posted February 5, 2018 Report Posted February 5, 2018 to 4 korpusy na ciężkiej ziemi nie pociągniesz. w ogóle problem jest z dobrą zagonówką.Ja mam ruską od dt-a Quote
JakubR Posted February 5, 2018 Author Report Posted February 5, 2018 sprawdzałem w dowodzie jest 66 kw czyli 90 km wychodzi, 4 na ciężkiej ziemi robiłem tylko że to były jeszcze nieużytki wtedy i niemiłosiernie się pchało... szukam dobrych pługów te co mam to agromet praktycznie już prawie złom bo urwałem jeden pług na karpie i lewe ucho które trzyma ramę... Quote
Vademecum Posted February 5, 2018 Report Posted February 5, 2018 czwórką zamordujesz ciągnik. kup szeroką trójkę. np 45 cm na korpus. Zagonówki ci nie polecę bo to co przez lata oglądałem to gruz. Na zachodzie od ponad 20 lat jest moda na obrotówki i poprostu niema dobrych zagonówek. Słyszałem też że na ciężkiej ziemi nie sprawdzają się te z zabezpieczeniem resorowym, podskakują podczas orki Quote
kubusjettaII Posted February 7, 2018 Report Posted February 7, 2018 polecam Kverneland 4 skiby na zabezpieczeniu resorowym... Quote
Kuar_pl Posted February 13, 2018 Report Posted February 13, 2018 Brzmi bardzo sensownie, natomiast panowie umówmy się- autor nie podał nawet budżetu jaki może przeznaczyć na zakup pługu, więc moim zdaniem to jak szukanie igły w stogu siana, warto najpierw sprecyzować szczegóły, znamy wymagania i klasę ziemi. Quote
JakubR Posted February 13, 2018 Author Report Posted February 13, 2018 budżet do 5 tyś kalsa ziemi 2,3,4,5, Quote
Robert ;-) Posted February 13, 2018 Report Posted February 13, 2018 U znajomego oglądałem bodajże kuhn 3 skiby miały regulowaną szerokość na wysokiej slupicy , ale około 5tysi mój rusek by się zasapał w tych 3jkach ale można znaleźć fajne pługi zagonowe choć mają kasę i trochę mocniejszego konia wybrał bym obrotowe ;-) Quote
Recommended Posts