malyrolnik Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Witam! Mam do wyboru dwa ciągniki Deutza Agrofarm 410 GS i 100DT. Deutz 410 GS ma mniejszy przebieg ale jest droższy i mniejszy od 100DT. 410GS ma 902 mth a 100DT ma 2650 mth. W mojej flocie są jeszcze Terex TL 100, Kramer 320 i Ursus c-360. Mam 20 ha aiemi i hodowlę krów. Traktor ma być jak nakbardziej uniwersalny. Pomóżcie mi dokonać wyboru. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję. Quote
muzyk Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Zrozumiałbym gdybyś miał 200 ha ale na 20ha tyle ciągników,nie rozumie takich ludzi jak ;Mały rolnik albo wodę lejesz a w życiu to ty byłeś na urlopie lub wakacjach za granicą bo myśle że cie stać.Człowieku poluzuj życie mamy tylko jedno.Pozdrawiam Quote
malyrolnik Posted January 6, 2012 Author Posted January 6, 2012 Terex TL 100 i Kramer 320 do ładowarki czołowe!!! Quote
Ojciec Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 A po grom ci 2 ładowarki? jedna dla ciebie a druga dla pieska czy ścigasz się z bratem lub siostra opchnij jedną i kup sobie coś tańszego Agrofarm to składak nie polecam może się sypać nie bez powodu ludzie takie sprzęty z małym przebiegiem sprzedają jak chcesz deutz-a to kup Agrotron-aciągnik składany w niemczech z dobrych części solidna maszyna jest prawie 2x droższy od Agrofarm. Quote
swidnik125 Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Moim zdaniem bardziej ekonomiczny był by mniejszy DF ładniej będzie pracował z ładowaczem jeżeli zechcesz, na takim areale spokojnie wystarczy takie moje zdanie. "malyrolnik" ma sporo ciągników jak na taki areał, ale zejdźcie z niego chce to kupuje on pyta tylko o opinie na temat ciągników,a nie oceniacie go, stać to kupuje. Quote
Ojciec Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Racja zgada się chłopak nieźle sobie radzi tyle sprzętu ma a tylko jeden ciągnik drugi koniecznie musi kupić co do mniejszych to nadrabiają ceną ciągniki o mocy ok 80Km są o wiele droższe niż te po 100 Km i więcej. Quote
malyrolnik Posted January 7, 2012 Author Posted January 7, 2012 Mam te dwie ładowarki, ponieważ mam ponad 100 krów i są idealne do podwożenia słomy, odwalania obornika itd. A c-360 jest za mała do obróbki 20ha. Jestem również otwarty na inne propozycje ciągników do 100 koni Taki traktor jest uniwersalny do pola a i do szopy nim wjadę. A co myślicie o JD 5090R? Quote
Ojciec Posted January 7, 2012 Posted January 7, 2012 Ahaś to ładne stadko masz zdradź mi sekret jak ci się udaje utrzymać 100 sztuk krów nie licząc już reszty na 20 ha ziemi? Quote
muzyk Posted January 7, 2012 Posted January 7, 2012 Nie pisałeś że są to ładowarki więc zwracam honor i przepraszam ale częściowo podtrzymuję swojęzdanie.Pozdrawiam. Quote
malyrolnik Posted January 7, 2012 Author Posted January 7, 2012 Pasze kupuje a na polach sieje rzepak. Agrotrony są za duże najmniejszy z nich K100 nie zmieści się w mojej szopie. Quote
Ojciec Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 Myślę ze spokojnie wystarczy Agrofarm na takim areale będzie on się czuł jak na wakacjach. Z tego co ja słyszałem i ze swojego krótkiego doświadczenia to MF-y najmniejsze mają spalanie może byś się nad nimi zastanowił np 6260 trochę stary sprzęt ale za to bez zbędnej elektroniki. Quote
malyrolnik Posted January 8, 2012 Author Posted January 8, 2012 Ekonomia czyli małe spalanie i tanie części to podstawa. Nie chcę starszego ciągnika ja 4 lata. Quote
muzyk Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 Trzeba się zdecydować jeśli ; tanie części i oszczędne zużycie paliwa jak to określiłeś; to rodzinaFergunsona i Zetora,natomiast młody ciągnik to większe pieniądze,elektronika i marchew części,bo teraz się robi w ilość a nie jakość.Pozdrawiam. Quote
malyrolnik Posted January 8, 2012 Author Posted January 8, 2012 Masz racje. Ale chciałbym ciągnik zachodnich marek. Quote
Recommended Posts