Szympers Posted February 8, 2018 Report Posted February 8, 2018 Witam wszystkich ! Chciałbym wejść na ubezpieczenie KRUS, jestem po szkole rolniczej jednak nikt z mojej rodziny nigdy nie był rolnikiem. Prowadziłem hodowlę egzotycznych zwierząt ale chciałbym stworzyć małe gospodarstwo, nie chodzi mi o dochody bo te przynosi mi inna działalność.Chciałbym żyć dalej od miasta, mieć jakiś inwentarz (kończyłem zootechnikę) Pytanie brzmi co muszę zrobić aby wejść na ubezpieczenie KRUS, czy wystarczy, że kupię gdzieś ziemię ? Z tego co czytałem sprawa się skomplikowała po 2016 roku i potrzebny jest staż w rolnictwie. Czy sam zakup ziemi wystarczy aby zaczęły liczyć się lata w stażu ? Gdzie zwrócić się aby rozwiać moje wątpliwości (ARIMR)? Jestem mieszczuchem więc średnio znam się w tym temacie.Proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedź !PozdrawiamSzymon Quote
gruber99 Posted February 8, 2018 Report Posted February 8, 2018 Człowieku to jest niebezpieczne ryzyko, nabrać kredytów nakupić ziemi trzeba, jakieś budynki, maszyny rolnicze i co jak nie daj Boże nie pójdzie po Twej mysli? Bez ani ha ziemi i jakiegokolwiek traktora, budynku ciężko wystartować na wsi, gdzie na początku musisz kupić z parę ha, z czego jakąś część przeznaczyć na budynki, postawić jakiś garaż albo silos, albo nastawiać jakiś blaszaków na maszyny i sprzedawac od razu zboże po żniwach, do tego mieć na jakiś ciągnik, kultywator, brony, siewnik opryskiwacz przyczepkę itd Quote
kubusjettaII Posted February 8, 2018 Report Posted February 8, 2018 Kolego gruber99 nie galopuj, wróć do pierwszego posta i przeczytaj "ZE ZROZUMIENIEM"!!!! Quote
Vademecum Posted February 10, 2018 Report Posted February 10, 2018 wystarczy ponad hektar ziemi i z automatu jesteś na krusie, ale pod warunkiem że nie jesteś na zusie.Jeśli np. pracujesz, czy prowadzisz firme i odprowadzasz składki do zus to musisz z tego zrezygnować. Druga sprawa jeśli nie masz ziemi w danej gminie to prawo które weszło nie pozwoli kupić ci ziemi rolnej powyżej 30 arów. Quote
Szympers Posted February 11, 2018 Author Report Posted February 11, 2018 Dziękuję za odpowiedzi. Czy sama ziemia wystarczy ? Czy muszę ją uprawiać czy wystarczy, że np posadzę tam jakieś drzewka iglaste ? Obecnie zawiesiłem działalność więc nie płacę składek Zus. Chciałem otworzyć działalność rolniczą i kontynuować to co robię, są to zajęcia edukacyjne o zwierzętach egzotycznych, podejrzewam, że mógłbym to robić będąc jednocześnie na Krusie. Chciałbym założyć małe gospodarstwo, jakąś agroturystykę itp. Póki co wyjeżdżam za granicę aby odłożyć pieniądze na zakup ziemi lub jakiegoś starego gospodarstwa i chcę się do wszystkiego przygotować. Wiecie gdzie mogę rozwiać takie wątpliwości związane z tymi zajęciami edukacyjnymi, gdzie o to pytać ? Quote
Vademecum Posted February 11, 2018 Report Posted February 11, 2018 wystarczy własność lub dzierżawa na 10 lat, ponad 1 ha. Quote
karolnomad Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 wystarczy ponad hektar ziemi i z automatu jesteś na krusie, ale pod warunkiem że nie jesteś na zusie.Jeśli np. pracujesz, czy prowadzisz firme i odprowadzasz składki do zus to musisz z tego zrezygnować. Druga sprawa jeśli nie masz ziemi w danej gminie to prawo które weszło nie pozwoli kupić ci ziemi rolnej powyżej 30 arów. Jeśli się pracuje to raczej nie trzeba rezygnować z pracy żeby być rolnikiem, toćnikt nie zabroni mieć ziemi i pracować, a skoro ktoś ma ziemię rolną to jest rolnikiem, tyle tylko że płaci zus. Quote
Vademecum Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 kolego jesteś jednak w błędzie bo nie przeczytałeś o co chodzi jak również w dzisiejszych czasach zgodnie z prawem jak nie jesteś rolnikiem to nim nie będziesz , chyba że dostaniesz ziemie w spadku. Quote
DuzyGrzegorz Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 Kolego Vademecum! Przecież może kupić ziemię, wydzierżawić lub w inny sposób zostać jej właścicielem. Przez spadkobranie może zostać właścicielem tylko jeżeli jest jedynym spadkobiercą. Na odziedziczenie udziału potrzeba zgody. Pozdrawiam! Quote
Pole Wiedzy Posted February 15, 2018 Report Posted February 15, 2018 Kolego Vademecum! Przecież może kupić ziemię, wydzierżawić lub w inny sposób zostać jej właścicielem. Przez spadkobranie może zostać właścicielem tylko jeżeli jest jedynym spadkobiercą. Na odziedziczenie udziału potrzeba zgody. Pozdrawiam!Panie Grzegorzu, niestety nie ma Pan racji twierdząc, że w drodze dziedziczenia można odziedziczyć udział w nieruchomości rolnej tylko za zgodą sądu, a bez zgody jedynie jeżeli jest się jedynym właścicielem. Aktualnie spadkobierca nabywa nieruchomość rolną bez względu na to czy jest rolnikiem indywidualnym. Ograniczenie to ma jedynie zastosowanie w przypadku działu spadku. Przykładowo dziedziczą trzy osoby w udziałach po 1/3. Jeżeli w drodze działu spadku jedna osoba chce nabyć całą nieruchomość, czyli ponad swój udział 1/3 a nie jest rolnikiem indywidualnym, to na nabycie ponad swój udział potrzebował będzie zgody sądu. Dla zainteresowanych moje opracowanie dotyczące dziedziczenia gospodarstw rolnych http://polewiedzy.pl/2017/06/29/dziedziczenie-gospodarstw-rolnych/na blogu są również wiadomości, które zainteresują twórcę tego tematu. Quote
DuzyGrzegorz Posted February 15, 2018 Report Posted February 15, 2018 Oczywiście kupi. Kolega nie przeanalizował Budżetu Państwa. Panie Grzegorzu, niestety nie ma Pan racji twierdząc, że w drodze dziedziczenia można odziedziczyć udział w nieruchomości rolnej tylko za zgodą sądu, a bez zgody jedynie jeżeli jest się jedynym właścicielem. Aktualnie spadkobierca nabywa nieruchomość rolną bez względu na to czy jest rolnikiem indywidualnym. Ograniczenie to ma jedynie zastosowanie w przypadku działu spadku. Przykładowo dziedziczą trzy osoby w udziałach po 1/3. Jeżeli w drodze działu spadku jedna osoba chce nabyć całą nieruchomość, czyli ponad swój udział 1/3 a nie jest rolnikiem indywidualnym, to na nabycie ponad swój udział potrzebował będzie zgody sądu. Dla zainteresowanych moje opracowanie dotyczące dziedziczenia gospodarstw rolnych http://polewiedzy.pl/2017/06/29/dziedziczenie-gospodarstw-rolnych/na blogu są również wiadomości, które zainteresują twórcę tego tematu. Mam dwie prośby. Pierwsza to (dziękuję Ci Panie Boże) nie jestem "panem". Druga to jako informatykowi (informatyka to nauka o informacji a nie o komputerach, tak jak astronomia to nauka o ciałach niebieskich, a nie o teleskopach) bardzo proszę o nie wmawianie mi tego co nie powiedziałem.Minister Sprawiedliwości i Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi zgodnie twierdzą, że nabycie nieruchomości rolnej w drodze działu spadku nie obejmuje zwolnienie ustawowe przewidziane przewidziane w art 2a ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego. Kolega twierdzi coś zgoła przeciwnego. I kto ma rację? Ministrowie czy Kolega? Może ustalmy tak. Dopóki Kolega nie dostarczy zmiany stanowiska na zgodne ze stanowiskiem Kolegi pozostaniemy przy interpretacji Ministrów. Tym bardziej jest to uzasadnione, że stanowisko Ministrów zostało zaakceptowane zarówno w praktyce sądowej jak i notarialnej. Pozdrawiam! Quote
Pole Wiedzy Posted February 15, 2018 Report Posted February 15, 2018 Myślę, że wypowiedź "Na odziedziczenie udziału potrzeba zgody" brzmi jednoznacznie. Z tego powodu podałem, że bez przeszkód można odziedziczyć udział w nieruchomości rolnej, ponieważ wówczas nie stosuje się ograniczeń ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego. Więc DużyGrzegorz mylisz dziedziczenie z działem spadku. W żadnym miejscu nie twierdziłem, że do działu spadku nie stosuje się graniczeń ze wspomnianej ustawy, wskazałem wprost, że "Ograniczenie to ma jedynie zastosowanie w przypadku działu spadku". Quote
DuzyGrzegorz Posted February 15, 2018 Report Posted February 15, 2018 Po pierwsze nie wypowiedziałem się "Na odziedziczenie udziału potrzeba zgody".Po drugie odpowiadamy Koledze który nie jest rolnikiem indywidualnym i chce mieć gospodarstwo.Po trzecie napisałem, że "może zostać właścicielem tylko jeżeli jest jedynym spadkobiercą".Po czwarte do powyższej treści dodałem "na odziedziczenie udziału potrzeba zgody".Po piąte słowo "sąd" nie padło w mojej wypowiedzi ani raz więc Twój wniosek - "Panie Grzegorzu, niestety nie ma Pan racji twierdząc, że w drodze dziedziczenia można odziedziczyć udział w nieruchomości rolnej tylko za zgodą sądu" jest manipulacją,Po szóste to czy odróżniam nabycie spadku od dział spadku zostało zweryfikowane kilkadziesiąt lat temu i Twoja Kolego, z całym szacunkiem, opinia nic tu nie zmienia ani formalnie ani materialnie.Z mojej strony dyskusja na Forum jest zakończona. Pozdrawiam! Quote
kasia2n1 Posted February 22, 2018 Report Posted February 22, 2018 kto w ogóle wpadł na pomysł aby decydować, kto może być rolnikiem a kto nie. Rolnikiem można siebie nazwać pracując we własnym gospodarstwie, chyba, że dotacje, ale my z mężem nie mieliśmy problemu takowej uzyskać. Quote
Vademecum Posted February 22, 2018 Report Posted February 22, 2018 a ja uważam, że należy sprecyzować kto jest rolnikiem, Rolnikiem nie powinno się nazywać producentów produkujących na własne potrzeby. Powinno to być określone pod względem produkcji - ilości. Dziś rolnikiem jest każdy kto ma ponad 1 ha. Jak sie ma do tego rolnik np 300 ha a rolnik mający 1.1 ha czego nie musi uprawiać . ha ??? DuzyGrzegorz 1 Quote
michal.b Posted May 7, 2018 Report Posted May 7, 2018 Podepnę się pod temat, żeby nie zaśmiecać. Chciałbym kupić ziemię rolną i się na niej pobudować. Prowadzę działalność gospodarczą i jestem płatnikiem ZUS. Mam w innym województwie osobę, która mogłaby mi przepisać kawałek ziemi, żeby móc zostać rolnikiem i potem nabyć ziemię w swoim województwie. Czy to plus jakiś kurs rolniczy wystarczy? Przepraszam za amatorkę w pytaniu, ale ze względu na zmiany w przepisach w necie jest totalny mętlik. Quote
Recommended Posts