Robert ;-) Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 Panowie jak myślicie co lepiej zrobić kupić jednorzędową z gniotownikiem ziaren (nie wiem jak sie to fachowo nazywa ) czy nająć zestaw ciągników i sieczkarni samojezdnej areal jaki będzie koszony to na początek 1ha później może i więcej dodam tylko że mam dojście do maszyn w dobrej cenie Quote
Vademecum Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 Robert, mususz policzyć co ci się bardziej opłaca, weź pod uwage że ten sprzęt wyjeżdża w pole raz w roku. Quote
Robert ;-) Posted February 14, 2018 Author Report Posted February 14, 2018 Wiem ,ale tyle co bym zapłacił za koszenie za 2 ha? to kupię jednorzedowke... Quote
Vademecum Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 wydaje się że ci się opłaci, ale weź też pod uwage czy ten sprzęt nie będzie awaryjny. Quote
Robert ;-) Posted February 14, 2018 Author Report Posted February 14, 2018 No może być, jak każda używka muszę się zdecydować, bo kolega pchnie te sieczkarnie a jedna jest naprawdę fajna polska a druga mengele ale w gorszym stanie Quote
Vademecum Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 mnie wkurzają maszyny które mało pracują w roku. Do polskiej tańsze części i łatwiej nabyć. Quote
Robert ;-) Posted February 14, 2018 Author Report Posted February 14, 2018 A ja mam kilka kombajn u mnie półtora dnia , owijarki kilka godzin rocznie ale ja wole mieć swoje i jechać robić kiedy chce i jak chce wiadomo niiebzawsze jest to uzasadnione ekonomicznie ale jakoś tak mam pomyślę jeszcze nadtym co wybrać,a jak padnie na sprzęt a nie usługę, to wezmę tę polską maszynę Quote
DuzyGrzegorz Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 Do hektara kukurydzy nikt Ci nie przyjedzie wtedy kiedy będziesz chciał. A jak przyjedzie to robota na zasadzie akcyjnej. Jak cena dobra, nie przeinwestujesz gospodarstwa i maszyna w stanie że sam bez dużego wkładu finansowego doprowadzisz ją do stanu który zapewni pewną pracę to bierz.Mam w gospodarstwie maszynę którą używam raz na kilka lat i wcale mnie to nie irytuje. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted February 15, 2018 Author Report Posted February 15, 2018 Dzięki za opinie , sam tak myślałem żeby mieć swój , ale czasem warto poznać opinię innych rolników, podjadę i pogadam z kolegą i lepiej obejrzę sprzęt Quote
kubusjettaII Posted February 15, 2018 Report Posted February 15, 2018 osobiście również wolę mieć na podwórku i zapinam kiedy pasuje i pracuje... Quote
Robert ;-) Posted February 16, 2018 Author Report Posted February 16, 2018 http://www.rolnik-forum.pl/gallery/image/1315-nowy-nabytek/No to się zdecydowałem;-) Quote
Robert ;-) Posted February 16, 2018 Author Report Posted February 16, 2018 No nie jest źle, lakier w oryginale nikt nie mazał, a noże i cepy jak nowe może i zachodnie lepsze (lżejsze na ciągnik ,, lek tną ) ale za taką kasę nigdzie bym nie kupił Na necie znalazłem taką samą za 3500 a ja dałem sporo mniej jak połowę Quote
ali Posted February 16, 2018 Report Posted February 16, 2018 nieżle wygląda i niech służy, a po za tym wiele sprzętów jest wykorzystywanych przez parę godzin w w roku., co swoje to swoje Quote
Dobromil Posted February 18, 2018 Report Posted February 18, 2018 Często używam jednorzędówki do skarmiania kuku na bieżąco to znaczy koszę i skarmiam jak jest już odpowiedni moment do zbioru to koszę na pryzmę a część zostawiam i dalej koszę codziennie a w tym czasie kuku kiśnie na pryźmie Twoja wygląda nieźle , życzę bezawaryjności Quote
Recommended Posts