a.selczyński Posted February 15, 2018 Report Posted February 15, 2018 Czy używacie jakiejś aplikacji, programu do zarządzania chlewnią, rejestru zabiegów, zdarzeń itd.? Na razie namierzyłem:- e-asystent- pig-champ (nie ma PL wersji )- winpig.netCo polecacie dla hodowli/tuczu/rozrodu? Quote
a.selczyński Posted February 17, 2018 Author Report Posted February 17, 2018 Byłem dzisiaj na FERMie w Łodzi. Dorzucam do listy, co widziałem:- e-locha - działa desktopowo- było jeszcze stadoonline - ale na razie działa tylko w bydle pod oceną z tego co mówili- dograne - działa do skupu na trzodę i kontaktu z hodowcami - rynek internetowy - nie tylko świnie, inny żywiec też Jakbyście coś napotkali, wrzućcie, dzięki! Quote
a.selczyński Posted February 25, 2018 Author Report Posted February 25, 2018 Znalazłem kolejny: klinikaxpJest tam coś takiego jak rejestrowanie szczepień, zabiegów i obserwacji.Ale jest chyba problem, bo z tego co widzę to to tylko dla lecznic i weterynarzy, rolnik nie ma swojego obszaru działania w programie.Szukamy dalej, jakby ktoś krórychś z powyższych systemów kiedyś używał czy to do opieki w chlewni czy do sprzedaży to dajcie znać. Przyda się. Quote
DuzyGrzegorz Posted February 25, 2018 Report Posted February 25, 2018 Chyba winpig.net jest dobrze zrobiony technicznie i merytorycznie oraz najbardziej przemawia do mnie jako rolnika. Gorzej jest z technologią, ale jest to częsta wada oprogramowania produkowanego przez małe firmy. Jednak jak dla mnie wszystkie te programy nie należą do inteligentnych. Mnie by się marzyło coś takiego co po pierwsze zbiera dane samodzielnie, a po drugie reaguje na bieżąco przejmując część procesu decyzyjnego. Ale to chyba przyszłość więc schodzę na ziemię bo w Polsce nikt nic takiego nie oferuje. Te programy które Kolego wymieniłeś różnią się tak naprawdę interfejsem użytkownika, a łączy je to że we wszystkich frontowcy nie napracowali się. Pozdrawiam! Quote
a.selczyński Posted February 26, 2018 Author Report Posted February 26, 2018 @DużyGrzegorz - dzięki za opinie! Trudno się nie zgodzić.Chociaż co do automatyzacji, to myślę, że chyba inaczej jest w przypadku tej aplikacji Dograne, bo tam akurat jest większość rzeczy robione przez system i z tego co widać na zrzutach, to interfejs wychodzi poza "średnią polską" .Z tym, że to jest narzędzie do obrotu materiałem hodowlanym na rynku, a nie do samego zarządzania chlewnią "w środku".Może inni się wypowiedzą? Quote
DuzyGrzegorz Posted February 26, 2018 Report Posted February 26, 2018 Chlewnia to mury, okna, drzwi, wentylatory, mieszalniki, magazyny, oświetlenie, świnie, ludzie itp. Jeżeli ma być to program do zarządzania chlewnią to ma tym wszystkim zarządzać. Takiego programu na rynku nie ma, co nie oznacza że w ogóle nie ma. Pozdrawiam! Quote
a.selczyński Posted February 27, 2018 Author Report Posted February 27, 2018 Zgadza się, mówisz zatem o IoT, a te programy wyżej to zarządzanie bardziej biznesowe i zdarzeniami wokół produkcji, a nie sensoryczna obsługa budynku. Może powinniśmy zatem zmienić temat wątku i ocenić w dalszej części to co jest wymienione wyżej i szukać kolejnych Quote
a.selczyński Posted March 10, 2018 Author Report Posted March 10, 2018 W temacie oprogramowania dla trzody: http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/polski-internetowy-rynek-trzody-tak-to-mozliwe,77101.html Quote
Recommended Posts