Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum więc najpierw się przedstawię. Mam na imię Dawid i niewiele wspólnego z rolnictwem, typowy mieszczuch :)

Jednakże z chęci ucieczki poniekąd z miasta, postanowiłem założyć małą plantację choinek, do celów sprzedaży detalicznej w okresie świątecznym.

Z racji tego że wiedzę mam bardzo ograniczoną w tym zakresie, zwracam się z pytaniami do bardziej doświadczonych plantatorów.

Ale od początku.

Posiadam w dzierżawie 2,8 ha ziemi rolnej klasy V i VI (pochodzenie mineralne - piaski suche, pH 4-5). Chciałbym na 1 ha roli V założyć plantację świerka kłującego, prawdopodobnie po równo odmiany srebrny, Kaibab, Majestic w ilości w sumie ok 4000 sztuk. Całość chcę ogrodzić siatką leśną z uwagi na bliskość lasu i zwierzynę która mogłaby zniszczyć sadzonki. Czy na takiej ziemi sadzonki 15-30 cm mają szanse w 7-8 lat dorosnąć do 2-2,5 m ? Zaznaczę, że jest to Polska północna, ok 35 km od morza, więc zimy nie są zbyt mroźne, klimat jest dość wilgotny. 

Działka jest dotychczas regularnie koszonym polem, porośniętym trawami. Czy przed sadzeniem należy takie pole zaorać, ewentualnie nawozić ?

I ostatnie pytanie, czy do prowadzenia plantacji potrzebuję jakieś zezwolenie, prowadzić działalność gospodarczą (nie jestem rolnikiem) ? Czy wystarczy w roku sprzedażowym "zalegalizować" plantację, otworzyć działalność gospodarczą i sprzedawać z certyfikatem potwierdzającym pochodzenie drzewek z własnej plantacji ?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Posted

Bez urazy Kolego, ale najpierw piszesz że masz niewiele wspólnego z rolnictwem i że jesteś typowym mieszczuchem, a o glebie piszesz że ma pochodzenie mineralne i stanowi piaski suche o pH 4-5. Ja czuję się jakbym odpowiadał fachowcowi. Trzeba mieć sporą wiedzę i zmysł obserwacji aby o glebie napisać "pochodzenie mineralne - piaski suche, pH 4-5". Rzadko spotykam się z nazwą świerk klujący.

Nie wiem czy gleba nie jest zachwaszczona. Jeżeli tak to wiosną zaorz zasiej jakąś zielonkę na zielony nawóz i zaorz po koniec czerwca. Zasiej ponownie i zaorz w połowie września. Będziesz miał mniej problemów z zachwaszczeniem które będzie konkurować o wodę. Zasadź pod koniec września. Jeżeli gleba jest wolna od chwastów możesz zasadzić na przełomie wiosną na przełomie marca i kwietnia. Przed sadzeniem zastosuj nawożenie fosforowe ok. 20 kg/ha P2O5, najlepiej w formie mączki fosforytowej. Nawożenie potasowe ok. 45 kg K2O na ha najlepiej w formie siarczanowej. Możesz dać niewielką dawkę azotu. Możesz też zastosować Lubofoskę 3,5 ok. 200 kg/ha. Przed sadzeniem najlepiej ubić pasy w których posadzimy rośliny np. kołami traktora. Powoduje to lepszy podsiąk wody i lepsze przyjęcia. Do nawożenia azotem najlepiej użyć siarczan magnezu. Nawożenie azotowe stosuj w trzeciego roku w ilości 40 kg N zwiększając do ok. 60 kg N w szóstym roku. Wskazałem sporo nawozów siarkowych z dwu powodów. Po pierwsze utrzymują odpowiednie pH, a po drugie ułatwia obserwację chorób fizjologicznych. Jeżeli szpilki będą brązowieć to będzie oznaka braku magnezu. Sam nie jestem pewien czy odróżniłbym brak siarki od braku magnezu.

Na plantację choinek nie jest potrzebne zezwolenie i mogą byś sadzone i wycinane bez zezwolenia na gruntach rolnych ®. Na gruntach leśnych (Ls) na wycinkę choinek potrzebne jest pozwolenie z nadleśnictwa. W urzędzie gminy otrzymasz zaświadczenie o legalności pochodzenia choinek.

Po sześciu latach powinny być pierwsze drzewka na sprzedaż. Jeżeli posadzisz w rozstawie 1 x 1 m będziesz musiał po sześciu latach przerzedzić plantację wycinając drzewka które głuszą inne.

Pozdrawiam!