Jump to content

Recommended Posts

Posted
witam wlasnie odziedziczylem 3h gospodarstwo mam stala prace i duzo wolnego czasu. lubie prace na roli chcialbym hodowac tuczniki czy tosie oplaca? mam miejsce na jakies 40 sztuk zgory zakladam ze musze kupowac zboze! cootym sadzicie?:s
Posted
nie warto na takim areale zaczynać hodowli jakiejkolwiek musisz mieć sprzęt żeby ruszyć z jakąkolwiek działalnością gospodarczą albo oddaj w dzierżawę albo baw się tą ziemią siejąc na niej zboże i sprzedawaj je oraz słomę a jaki sprzęt posiadasz?
Posted
Człowieku zasiej rzepak lub zboże i będziesz miał pieniądze bo do świń dołożysz i wyjdziesz na tym interesie jak Zabłocki na mydle jest to bowiem najmniej opłacalna gałąż produkcji rolnej.Pozdrawiam.
Posted
zgadza się ludzie z tego żyją i pracują na takich areałach ale widziałeś jak oni żyją? zastanów się czy chcesz żyć tak jak oni. Posadź kartofelki na 3 ha to będziesz miał zajęcia na ponad miesiąc aż ci się odechce ziemi
Posted
zrozum mi chodzi oto rzeby wyjsc np z zarobkiem 1procenta utrzymuje sie z innej dziedziny! pracy w gospodarstwie to akurat sie nieboje pracowalem od 12 roku zycia. teraz poprostu niechce aby budynki gospodarcze i sprzet na ktory w ciezkich czasach pracowala moja rodzina staly bezczynnie
Posted
z tucznikami może być problem żeby wyhodować dorosłego tucznika na samym zbożu to zejdzie ci mniej więcej rok czasu weź także pod uwagę wysokie ceny zbóż bo nie wydaje mi się że będziesz tucznikom kupował pasze żeby szybciej rosły. Na domiar złego pasze od nowego roku podrożały wraz z paliwem albo posiejesz jakieś zboże albo posadź jabłonki lub inne owoce nie wiedzę w twoim gospodarstwie świń przynajmniej nie w tych czasach jeszcze 30 lat temu to by było jak najbardziej możliwe kumpel hoduje 80 świń i posiada 30ha własnej ziemi wszystko zasiewa zbożem a prosiaki kupuje.Mieszka sam bez rodziców wiec jakoś się utrzymuje.
Posted

Jest dochodowa hodowla, jest to hodowla norek futerkowych, za jedno futerko możesz otrzymać 40 do 50 euro, w ostatnich latach ceny nie spadały niżej 30 euro za sztukę, poszukaj w necie o tym...

pozdrawiam