prometeusz Posted February 23, 2018 Report Posted February 23, 2018 Hej, może ktoś bł w podobnej sytuacji i może mi pomóc. A mianowicie chcę kupić po sąsiedzku ziemię rolną która jest własnością 2 osób nabytą w drodze spadku po zmarłej osobie. Ziemię nabyli rok temu. Nie są ubezpieczeni w KRUS [nie wiem czy w ogóle są gdzieś ubezpieczeni]. Byłem wcześniej w urzędzie skarbowym i miły pan powiedział mi, że jeśli sprzedadzą przed upływem 5 lat to muszą zapłacić podatek 19 procent. Natomiast ostatnio składając pit zapytałem o to panią przy okienku i powiedziała, że nawet jeśli nie upłynęło 5 lat ale jest do działka rolna i w akcie notarialnym zostanie zapisane, że nie straci swojego statusu i jest zakupiona prze ze mnie na powiększenie gospodarstwa to nie będą musieli płacić 19 procent podatku. Jeden urząd a 2 opinie. Quote
Vademecum Posted February 23, 2018 Report Posted February 23, 2018 generalnie jest tak jak piszesz 5 lat, ale od odstępach od tego nie słyszałem. Quote
DuzyGrzegorz Posted February 24, 2018 Report Posted February 24, 2018 Tak było do 31 grudnia 2015 r. Teraz są inne przepisy, a w ogóle chodzi o podatek od czynności cywilno-prawnych, dokładnie ten sam co od zakupu samochodu, 2%. Od 1 stycznia 2016 r. zwolniony od czynności cywilno-prawnych jest zakup nieruchomości rolnej, jeżeli spełni łącznie trzy warunki:Nabywana nieruchomość rolna musi tworzyć wraz z posiadanymi gruntami nabywcy lub samodzielnie jeżeli nabywca nie posiada żadnej nieruchomości rolnej, gospodarstwo rolne o powierzchni nie mniejszej niż 11 ha i nie większej niż 300 ha. Nabywca musi prowadzić gospodarstwo przez minimum 5 kolejnych lat od daty zakupu Zakup musi mieć formę umowy sprzedaży.Pozdrawiam! Quote
prometeusz Posted February 24, 2018 Author Report Posted February 24, 2018 Czyli ja płacę 2 procent jako kupujący. A czy oni jako sprzedający płacą jakiś podatek w opisanej w pierwszym poście sytuacji? Quote
DuzyGrzegorz Posted February 24, 2018 Report Posted February 24, 2018 Podatkiem PIT są opodatkowane przychody pochodzące z odpłatnego zbycia wszystkich nieruchomości lub ich części, jeżeli nie następuje ono w wykonaniu działalności gospodarczej i zostało dokonane przed upływem pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie nieruchomości. Zwolnienie z podatku PIT od sprzedaży nieruchomości przysługuje jeżeli przychody zostały uzyskane z tytułu sprzedaży całości gospodarstwa rolnego lub części nieruchomości wchodzących w skład gospodarstwa rolnego pod warunkiem że w związku ze sprzedażą grunt nie utracił charakteru rolnego.Szczegółowo jest to opisane w art. 10 ust. 1 pkt 8 Ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz art. 21 ust. 1 pkt 28 tej ustawy.Jeżeli np. po nabyciu tej nieruchomości rolnej Twoje gospodarstwo będzie większe niż 300 ha to podatek PCC zapłacisz. Zapłacisz również jeżeli wraz zakupionymi gruntami Twoje gospodarstwo będzie o mniejszej powierzchni niż 11 ha. Zwróć uwagę że jeżeli kupujesz grunt rolny pod budowę np. myjni samochodowej to Ty zapłacisz podatek PCC, a zbywca podatek PIT.Pozdrawiam! Quote
julcia Posted March 16, 2018 Report Posted March 16, 2018 NOVA CE KatowiceW związku z nową ustawą, która weszła w życie chcielibyśmy osobom, które chcą kupić ziemie zaproponować kierunek Technik Rolnik bądź Rolnik. Technik Rolnik trwa w naszej szkole 2 lata, a Rolnik 1,5 roku. Jest to kwalifikacyjny kurs zawodowy, po którym dostają Państwo świadectwo, świadectwo z kwalifikacji, dyplom z kwalifikacji oraz suplement w języku polskim i angielskim. Informujemy, że nabór wiosenny dobiega końca, więc serdecznie zapraszamy do sekretariatu naszej szkoły, który znajduje się na ul. 3 Maja 26 w samym centrum Katowic. W razie jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem: 534 099 129. Quote
Recommended Posts