Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej, może ktoś bł w podobnej sytuacji i może mi pomóc. A mianowicie chcę kupić po sąsiedzku ziemię rolną która jest własnością 2 osób nabytą w drodze spadku po zmarłej osobie. Ziemię nabyli rok temu. Nie są ubezpieczeni w KRUS  [nie wiem czy w ogóle są gdzieś ubezpieczeni]. Byłem wcześniej w urzędzie skarbowym i miły pan powiedział mi, że jeśli sprzedadzą  przed upływem 5 lat to muszą zapłacić podatek 19 procent. Natomiast ostatnio składając pit zapytałem o to panią przy okienku i powiedziała, że nawet jeśli nie upłynęło 5 lat ale jest do działka rolna i w akcie notarialnym zostanie zapisane, że nie straci swojego statusu i jest zakupiona prze ze mnie  na powiększenie gospodarstwa to nie będą musieli płacić 19 procent podatku. Jeden urząd a 2 opinie. 

Posted

Tak było do 31 grudnia 2015 r. Teraz są inne przepisy, a w ogóle chodzi o podatek od czynności cywilno-prawnych, dokładnie ten sam co od zakupu samochodu, 2%. Od 1 stycznia 2016 r. zwolniony od czynności cywilno-prawnych jest zakup nieruchomości rolnej, jeżeli spełni łącznie trzy warunki:

1. Nabywana nieruchomość rolna musi tworzyć wraz z posiadanymi gruntami nabywcy lub samodzielnie jeżeli nabywca nie posiada żadnej nieruchomości rolnej, gospodarstwo rolne o powierzchni nie mniejszej niż 11 ha i nie większej niż 300 ha.
  2. Nabywca musi prowadzić gospodarstwo przez minimum 5 kolejnych lat od daty zakupu
  3. Zakup musi mieć formę umowy sprzedaży.

Pozdrawiam!

Posted

Podatkiem PIT są opodatkowane przychody pochodzące z odpłatnego zbycia wszystkich nieruchomości lub ich części, jeżeli nie następuje ono w wykonaniu działalności gospodarczej i zostało dokonane przed upływem pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie nieruchomości. Zwolnienie z podatku PIT od sprzedaży nieruchomości przysługuje jeżeli przychody zostały uzyskane z tytułu sprzedaży całości gospodarstwa rolnego lub części nieruchomości wchodzących w skład gospodarstwa rolnego pod warunkiem że w związku ze sprzedażą grunt nie utracił charakteru rolnego.

Szczegółowo jest to opisane w art. 10 ust. 1 pkt 8 Ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz art. 21 ust. 1 pkt 28 tej ustawy.

Jeżeli np. po nabyciu tej nieruchomości rolnej Twoje gospodarstwo będzie większe niż 300 ha to podatek PCC zapłacisz. Zapłacisz również jeżeli wraz zakupionymi gruntami Twoje gospodarstwo będzie o mniejszej powierzchni niż 11 ha. Zwróć uwagę że jeżeli kupujesz grunt rolny pod budowę np. myjni samochodowej to Ty zapłacisz podatek PCC, a zbywca podatek PIT.

Pozdrawiam!

• 3 weeks later...
Posted

NOVA CE Katowice

W związku z nową ustawą, która weszła w życie chcielibyśmy osobom, które chcą kupić ziemie zaproponować kierunek Technik Rolnik bądź Rolnik. Technik Rolnik trwa w naszej szkole 2 lata, a Rolnik 1,5 roku. Jest to kwalifikacyjny kurs zawodowy, po którym dostają Państwo świadectwo, świadectwo z kwalifikacji, dyplom z kwalifikacji oraz suplement w języku polskim i angielskim. Informujemy, że nabór wiosenny dobiega końca, więc serdecznie zapraszamy do sekretariatu naszej szkoły, który znajduje się na ul. 3 Maja 26 w samym centrum Katowic. W razie jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem: 534 099 129.