DuzyGrzegorz Posted February 25, 2018 Report Posted February 25, 2018 Właśnie wrócilem z pola. Pszenżyto wymarzło, pszenica przemarznięta, żyto się trzyma. Będę siał od nowa. Zasieję chyba owies bezłuskowy, ale muszę nabyć ziarno. Ma może ktoś z was na sprzedaż? A jak stan ozimin u was Forumowicze? Quote
Vademecum Posted February 25, 2018 Report Posted February 25, 2018 Kolego, ja mam bezłuski i sieję go. Natomiast co do ozimin to nie wiem, mam tylko pszenice i myślę że przezimuje na tyle by wydać plon przyzwoity. Quote
DuzyGrzegorz Posted February 25, 2018 Author Report Posted February 25, 2018 Jeżeli masz na sprzedaż to potrzebuję 500 kg. Jaka cena? U mnie blisko ma na sprzedaż ale cena 160 za dt. Muszę jechać w najbliższy weekend do Dąbrowy Tarnowskiej i Rabki. Daleko to od Ciebie? Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted February 25, 2018 Report Posted February 25, 2018 ja sprzedam za 800 tona, ale trzeba by przewiać. Jestem z drugiej strony krakowa. Pomiędzy drogami 79 a 94 Z Rabki masz po drodze na częstochowe. Pytanie czy Tobie pasuje taki owies ? Quote
DuzyGrzegorz Posted February 25, 2018 Author Report Posted February 25, 2018 Cena pasuje. Do siewu zawsze trzeba przewiać na młynku więc tez pasuje. Trasa również pasuje bo wracać zamierzam właśnie przez Częstochowę, Piotrków. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted February 25, 2018 Report Posted February 25, 2018 no to wstępnie pasuje, mam kilka spotkań i jeszcze nie dogadanych , tak że dziś konkretnie nie umówimy się. Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2018 Report Posted February 25, 2018 Tydzień temu to zboże co przetrwało jesienny nadmiar wody wyglądało nieźle , w tej chwili jest mini okrywa śniegu a mróz ma być jeszcze tydzień ,więc na ocenę stanu ozimin za wcześnie. ale mam nadzieje że przetrwa ;-) Quote
DuzyGrzegorz Posted February 25, 2018 Author Report Posted February 25, 2018 Mnie Kolego Vademecum najlepiej pasowałoby w sobotę.U mnie okrywy śnieżnej nie ma. Pole w zastoisku. Ojciec zawsze wrażliwe zboża na tym polu wałował po siewie i nie było problemów z wymarzaniem, a ja chciałem być mądrzejszy i zaoszczędzić. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted February 25, 2018 Report Posted February 25, 2018 U mnie biało ale cieńko tego śniegu w tej chwili -14 . W piątek będę w Wia-Lan Tarnów. Jutro jade na Bobolice, mielno , trójmiasto, stolica , śląsk a wracam w nocy środa, czwartek kraków, zakopane , N sącz. Na sobote popołudniu jestem w stanie zworkować i zważyć. Zdzwońmy się w piątek lub sobote. Quote
DuzyGrzegorz Posted February 27, 2018 Author Report Posted February 27, 2018 To jesteśmy umówieni. Będę najpierw w Rabce, a później w Woli Tarnowskiej. O siedemnastej do Piotrkowa Trybunalskiego do pracy. Podeślij kontakt na regnow@interia.pl Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted February 27, 2018 Report Posted February 27, 2018 kolego, wysłałem wiadomość na nr który podałeś na priv. Quote
rafaello3 Posted February 27, 2018 Report Posted February 27, 2018 Kolego Grzegorzu ,jak sprawdziłeś zboże ,że wymarzło ?Ja mam pszenżyto Rotondo ,pszenicę Ostrogę i żyto Dańkowskie Diament . Quote
DuzyGrzegorz Posted February 28, 2018 Author Report Posted February 28, 2018 Byłem w polu jak był duży mróz więc trzymałem w palcach węzeł siewki i na palcach miałem ślady soku co oznaczało że komórki zostały rozerwane przez lód. Pozdrawiam! Quote
DuzyGrzegorz Posted March 4, 2018 Author Report Posted March 4, 2018 Wczoraj byłem po owies u Kolegi z Forum. Wymyśliłem owies nagi w miejsce wymarzniętego pszenżyta. Ma ładne gospodarstwo w terenie górzystym. Ja bym chyba się zapłakał gdyby mi przyszło tam prowadzić gospodarstwo. "Trojaczkiem" po włączeniu wszystkich blokad ledwo z pustą przyczepką wjechałem na podwórko. U siebie tym samochodem wywożę na pole przyczepką nawet 2 tony nawozu. Mam część pola, tzw. "poprzeczne zagony" które kiedyś było orane tak jak w górach, a teraz co jakieś 3 lata tak orzę, ale tam to prawdziwy horror w porównaniu z moim. Pozdrawiam! henryk 1 Quote
ali Posted March 4, 2018 Report Posted March 4, 2018 W różnych terenach ludzie gospodarzą , mieszkają kwestia przyzwyczajenia. Quote
Recommended Posts