DuzyGrzegorz Posted September 28, 2012 Report Posted September 28, 2012 Odświeżę temat. Ja jestem zadowolony. Sporo jest gości i musimy zrobić coś aby zostali na dłużej. Najbardziej jestem zadowolony z merytorycznej dyskusji i obecności wielu osób co chcą pomóc innym. Quote
jacob Posted November 6, 2012 Report Posted November 6, 2012 Potwierdzam swoje zadowolenie Ostatnio forum się ruszyło, mamy więcej odwiedzających i przybywa nowych użytkowników. Quote
Robert ;-) Posted December 25, 2013 Report Posted December 25, 2013 Ciekawy temat znalazłem go teraz i powiem że podoba mi się to forum łatwo się tu zalogować jest tu dużo pomocnych użytkowników;] a można by dodać kilka pododdziałów żeby forum było bardziej przejrzyste i poukładane ;] choć i teraz łatwo się w nim poruszać pozdrawiam ;] Quote
Rolnik z Pomorza Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 Według mnie można by było nad tym pomyśleć, bo dla tych co często zaglądają na forum, większego problemu nie powinno być z odnalezieniem wątków i nowych wiadomości, ale dla rzadkich gości może być z tym problem, bo powstaje dużo różnych wątków, a wiele było poruszane dawno temu i nikt nawet nie wie, że taki wątek był już poruszany i rozpoczyna nowy. Chociażby w dziale "produkcja roślinna" jest 21 stron wątków i często nie sposób tego wszystkiego przejrzeć.Dla przykładu dział "produkcja roślinna" mógłby być podzielony na np.: - uprawa ziemi (poruszane by były wszystkie problemy zw. z uprawą ziemi, co i jak robić np. orka, siew itp.) - płody rolne (problemy zw. ze sprzedażą przechowywaniem, cenami, itd.) - karma dla zwierząt (problemy zw. z produkcją wszelkiego rodzaju kiszonek, traw, siana, i innych pasz dla zwierząt) Dział "produkcja zwierzęca" mógł by być podzielony np. na poddziały: - bydło (sprawy związane z hodowlą bydła mlecznego, opasów, cieląt, produkcją mleka, wołowiny, sprawy zw. z zadawaniem pasz, różnymi chorobami itp.) - trzoda chlewna (hodowla tuczników, prosiąt, macior, zadawanie pasz, choroby, inne problemy, itp. - drób - zwierzęta futerkowe, konie, owce i kozy i inne.podobnie sprawa by się miała dla drobiu i pozostałych zwierząt. Dział "maszyny rolnicze i urządzenia" podzieliłbym na: - ciągniki rolnicze (sprawy zw. tylko z ciągnikami, czyli jakie części zamienne, problemy i awarie, sprawa turów i oprzyrządowania do nich, pytania jaki ciągnik polecacie, co kupić na dany areał i jakiej mocy, porównanie marek itp. - kombajny i sieczkarnie (dot. problemów, awarii kombajnów zbożowych, buraczanych, ziemniaczanych, sieczkarni do zbioru kukurydzy, i kiszonek z pozostałych roślin, wszelkie pytania i polecenia co kupić, porównanie marek, cen, części, itp. - maszyny rolnicze do uprawy pól ornych (pługi, brony, agregaty wszelkiego rodzaju, grubery, kultywatory, siewniki, itp.) - przyczepy, rozrzutniki, przyczepy samozbierające, prasy kostkujące i rolujące, owijarki bel (problemy z tymi maszynami, naprawy, zakup nowych, pytania o nowe i używane maszyny, sposoby pracy, itp.) Pytanie tylko drodzy koledzy i koleżanki, a przede wszystkim administratorzy, co o tym sądzicie? Według mnie bardzo to by poprawiło przejrzystość forum, a co za tym idzie łatwiej będzie znaleźć interesujący temat, a co za tym idzie będzie więcej ludzi poszukujących więcej informacji, a także forumowiczów. Bo trzeba też myśleć, że użytkowników będzie coraz więcej a jak widać liczba wątków rośnie jeszcze o wiele szybciej. Quote
Robert ;-) Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 Tak zgadzam się z kolegą, takie pododdziały były by bardzo pomocne;] i kilka tematów było by w jednej zakładce. Quote
pablos Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 Witam ! dla mnie to forum jest dobre w obecnej formie pododdziały ,zakładki w tej chwili są nie potrzebne . Quote
Robert ;-) Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 A ja bym proponował ankietę niech wszyscy się wypowiedzą [ ci którym zależy na tym forum i jego dalszym rozwoju]tu moja prośba do administracji forum? Quote
Rolnik z Pomorza Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 Popieram przedmówcę. Zatem też i moja prośba do administratorów o ankietę. Pytanie tylko w jakiej formie by miała wyglądać?No i zostaje kwestia, że jakby przykładowo wyszło, że większość jest za podrozdziałami, to w jakiej formie miałby by być ten podział? By móc zachęcać innych do zmian musimy mieć jakiś plan działania na przyszłość. No bo w przypadku głosów na nie to sprawa jasna projekt upada. Ale faktycznie ankieta to dobry pomysł. ;-) Quote
Robert ;-) Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 Trzeba by było zaproponować nazwy pododdziałów i co by było w nich zawarte[tak jak napisałeś kolego Rolnik z Pomorza w swoim poście powyżej,trzeba by tylko nad nazwami pomyśleć bo to na dłużej zostanie] a potem zapytać w ankiecie czy użytkownicy są za zmianami czy chcą pozostać przy obecnym wyglądzie forum o pomoc trzeba by poprosić moderatora on może edytować posty to wprowadzał by zmiany w poście z propozycją nowego wyglądu forum np tego twojego postu,a po zakończeniu edycji założyć nowy remat z ankietą, ja tak to widzę Quote
Rolnik z Pomorza Posted January 5, 2014 Report Posted January 5, 2014 Rozumiem decyzję zamknięcia wątku o nazwie "Szukam dobrego chłopaka", bo fakt może odbiegał od tematu, chodź niekoniecznie ale sam Moderator się udzielał, a później wielkie pretensje miał i cieszę się, że w końcu ujawnił się Moderator strony. Bo jak dotąd tego wątku jakoś nie udało mu się wcześniej przeczytać, a już na pewno się w nim udzielić. Nie było żadnego komentarza ze strony żadnego z Nich. W ogóle brak reakcji. Wątek jakby trafił do kosza, co z pewnością jest Im na rękę. Powiedzmy szczerze na tym forum robi się coraz większy bałagan. Żeby coś znaleźć, to trzeba co najmniej 2 razy na dzień zaglądać na forum i przeglądać wszystkie działy, bo wątków nowych powstaje wiele i lub wiele jest odpowiedzi na istniejące wątki. Wiele razy też moderatorzy mieli pretensje że powstają wątki o tej samej tematyce co przykładowo 2 lata temu. Skąd gość, który jest na forum od kilku dni ma wiedzieć, jakie tematy były poruszane wcześniej. Musiałby chyba kilka dni spędzić nad kolejnym przeglądaniem wątków i szukaniem czy to było czy też nie. A wątków w sumie pewnie jest kilkaset albo nawet i w tysiącach. Rolnik, który chce coś się dowiedzieć bardzo szybko, albo ma dużo, pracy po prostu nie ma na to czasu. Pisze i już. Niby moderatorzy twierdzą że jest to poukładane, bo są działy. Według mnie jest wielki bałagan podzielony na wiele mniejszych, lecz to nie zmienia faktu, że bałagan nadal jest bałaganem. Dla przykładu osoba zajmująca się hodowlą bydła ma wciąż przeglądać wątki np. opisujące hodowlę trzody czy drobiu, jak po prostu nie jest tym zainteresowany, a musi wśród wszystkiego wyszukiwać to co chce a czasami przez takie cuda nie może nic znaleźć. Podobnie i myślę największy problem jest w dziale "maszyny rol. i urządzenia". Jednak "najlepsze" wątki są typu "ile bydła mogę utrzymać z ... ha?", "co mogę hodować ..."I się wszyscy rozwodzą nad tym na 10 odpowiedzi, a później autor twierdzi że może lepiej świnie, i kolejny rozwód na 10 odpowiedzi i tak w koło macieju. By na końcu jak to było pół roku temu autor stwierdził że wszystkich w maliny wpuścił i nic nie ma nawet w planach a jedynie sobie marzy, albo że kolejny że nawet na drobne rzeczy kasy nie ma, a pisze jak wielką oborę zbudować. Paranoja, przecież od razu widać że tacy to coś kombinują i wszyscy piszą, właśnie zaśmiecając forum. I żeby nikt teraz nie pisał, że ja kogoś najeżdżam, bo widzę że tak jest często, takie insynuacje, bo nie mam tutaj nikogo personalnie tylko ogólnie, bo chcę zwrócić uwagę moderatorów, że porządki robi się od podstaw, a nie od końca. Bo powiem wprost, raptem nikt nie zainteresował się wątkiem, który naprawdę ma swoją podstawę, tylko tym, z czym można było jeszcze przedyskutować zasadność działań. No moderatorzy w końcu może jakiś komentarz, a przede wszystkim działanie!!! Quote
Robert ;-) Posted January 5, 2014 Report Posted January 5, 2014 Zgadzam się kolegą;] a taki wątek z tematem kontakty damsko-męskie powinien być czemu nie? na innych forach są i tu powinien być? jakaś rozrywka nam się należy;]pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted January 5, 2014 Report Posted January 5, 2014 Co do zamknięcia tego wątku to sam na poczatku się udzielałem, przyznam że tak, ale traktowałem to żartobliwe. To był wtedy wątek jednej użytkowniczki, teraz parę osób już tam się ogłasza że kogoś szuka... W dodatku niejasną sytuacje wprowadziła @Goska93 która napisała że szuka chłopaka, a nasz znany z brawurowych akcji podrywania kobiet na forum @pawelxy1 zaczął wypisywać o związkach po godzinie znajomości. No to normalnie nie jest, a w obowiązku moderatorów leży to aby nienormalne rzeczy z forum likwidować. Z resztą decyzji moderatorów się nie komentuje (taki panuje zwyczaj iż moderator ma racej nawet jak nie ma racji...). Na forum bałaganu nie ma, wszystko da się znaleźć wystarczy poszukać i wpisać w wyszukiwarkę na tym forum dany temat i na pewno jakiś wątek związany z tym jest, bo forum działa już kilka lat i wiele tematów zostało tu poruszonych, a teraz tytuły każdego z nich są pisane tak aby z paru tysięcy wątków nawet 5-latek mógł znaleźć to czego ew. szuka. Podzielenie działów na wiele miejszych to kwestia decyzji adminów, którzy widocznie uważają że tak jest dobrze. Wielu uzytkownikom tutaj się podoba jak działy są ogólne, a nie jakieś mocno szczegółowe, więc po co drążyć temat jak przez post jedengo czy trzech użytkowników nikt nie będzie zmieniał wyglądu forum. Forum jest do tego aby tutaj się "rozwodzić" i dyskutować na różne tematy !ROLNICZE!, więc co jest złego w tym jeśli ktoś zapyta co powinien hodować? Widzisz nie każdy posiada wiedzę żeby samemu to ocenić i potrzebuje porady. Widać że w internecie kolego spędziłeś mało czasu bo praktycznie na każdym forum panują dwie zasady jak to pisał już @DuzyGrzegorz...1. Moderator zawsze ma racje2. Jeśli moderator nie ma racji zastosuj się do zasady nr.1.Wiesz na forum nikt nikogo nie trzyma, nie spędziłeś tutaj jakoś wiele czasu bo tylko ok. pół roku, nastukałeś 82 posty więc to nie jest dużo, a piszesz o prowadzeniu forum najwięcej, ale ok masz do tego prawo w końcu jest wolność słowa. Jak masz jakieś konkrety do przekazania administracji to pisz na priv bo tutaj publicznie to tworzysz dyskusję, a zapewne nie wiele to zmieni. Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted January 5, 2014 Report Posted January 5, 2014 @VoYtek8 a ty znów się mnie czepiasz. @Emil tez pisał o różnych rzeczach a ty oczywiście na mnie coś gadasz.Przystopuj i nie czepiaj się mnie bo nie chodzi mi o związek bo jej nie znam to miało być takie żartobliwe.A poza tym każdy ma prawo napisać co myśli i każdy ma prawo poznawać drugą osobę prawda? Quote
VoYtek8 Posted January 5, 2014 Report Posted January 5, 2014 Jaki @Emil i co on niby pisał? Pawle ja się czepiam? Dobrze czepiam się, tylko mam tego uzasadnienie bo Twoje ostatnie posty to tylko i wyłącznie pisanie o takich rolniczych off-topach w wątkach które nic na forum nie wnoszą... Piszesz teraz że miało być żartobliwie, a ja (z resztą nie tylko ja) odebrałem to jako szczere bo mnie przynajmniej przyzwyczaiłeś do takich postów. Do nikogo jako moderator się nie czepiam bez powodów, więc sam "przystopuj". Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted January 5, 2014 Report Posted January 5, 2014 Wojtku czasem piszę co myślę ale nie musisz od razu przeze mnie zamykać tematu;d Quote
VoYtek8 Posted January 5, 2014 Report Posted January 5, 2014 Zaskoczę cię gdyż temat nie był zamknięty przez ciebie... To się kumulowało i zmierzało do zamknięcia, a twój przypadek posłużył mi tylko jako przykład. Jesli się przez to poczułeś urażony czy coś to przepraszam, uwierz mi że nie wszystko co robię na tym forum jest przez ciebie... Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted January 6, 2014 Report Posted January 6, 2014 ja napiszę krótko, bałagan się nie robi, ale jest zrobiony, i jak kiedyś wchodziłem tutaj żeby odpocząć, wyciszyć się tak teraz zaglądam tutaj coraz rzadziej. moim zdaniem w zarodku powinny być zduszane takie tematy jak: "ile dam radę wyhodować, a czy mi się opłaci, ten traktor czy inny itp." rozumiem @VoYtka8 że czasami ma gwoździa co zrobić z danym tematem ale w końcu jest moderatorem. (przy czym nie zgodzę się że ma zawsze rację, ma po prostu większe możliwości). jest nas coraz więcej i każdy ma coś do powiedzenia, dla jednego mądrze dla drugiego nie, a większą ilość osób trudniej jest opanować i tak się będzie działo że sporów będzie więcej i bałaganu również. Quote
massay1 Posted January 6, 2014 Report Posted January 6, 2014 He he. Mi gościu pompę rozwala z tymi hamulcami. Mam wrażenie jak by czekał aż ktoś mu wypracowanie gotowe wymaluje. Jeszcze żeby to było coś dziwnego ale masa o tym jest w internecie od konstrukcji sprzed 100 lat do współczesnych nie wspominając o tym że założył już dwa zdaje się. Z tym za bardzo nie wygra ale łączenie tematów podobnych na większą skalę było by wyjściem.Dla przykładu pojawił się następny temat na temat gruntów ornych i założyciel sam stwierdził że jest podobny temat ale nie pojawiła się odpowiedz. Czy to jest powód do zakładania następnego? Nie wystarczyło by odświeżyć stary? Efekt taki sam. Quote
pawelxy1 Posted January 6, 2014 Report Posted January 6, 2014 Wojtki. Może zrób tak( tylko daję przykład;d ), by te tematy co prawie nic nie wnoszą usunąć całkowiciei zostawić te co dają do myślenia i posłużą się jako pomoc do nowych użytkowników. Co o tym Sądzisz? Quote
VoYtek8 Posted January 6, 2014 Report Posted January 6, 2014 Panowie nie piszcie do mnie personalnie bo nie jestem jedynym moderatorem + mam nad sobą adminów. O tuż jest tak że często się zastanawiam czy kogoś zbanować czy coś usunąć i to wcale nie jest takie proste bo gdybym był "srogim moderatorem" to @pawelxy1 zniknąłby z tego forum już dano i 50% tematów musiałoby zostać usunięte, a tego raczej nikt nie chce. Bałaganu nie tworzą stali użytkownicy tylko nowi którzy zakładają temat o nazwie np. "Ursus" albo "pszenica", taka prawda że tytuły wątków powinny mówić o tym o czym jest dyskusja, ja staram się to wszystko edytować, no ale jestem tylko człowiekiem i na forum na spędzam całego życia, mam też inne ważniejsze sprawy. Powtarzam kto już któryś raz jeśli macie jakieś konkrety dotyczące prowadzenia forum to piszcie bezpośrednio do administracji, a nie do mnie lub pod tym wątkiem. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted January 6, 2014 Report Posted January 6, 2014 Wojtek do ciebie użytkownicy piszą, bo z tego co za uwarzyłem najwięcej tu spędzasz czasu i dbasz o porządek,ale zmiany wyszły by na dobre;] bo raczej nowo przybyłym na forum nie wytłumaczysz? żeby najpierw szukali tematu który już istnieje i mogli by się pod niego podpiąć;] a co do nazw tematów to nie które są ,że tak powiem denne i nic nie mówiące;[. Zobaczymy jak administratorzy nie odpowiedzą w tym wątku? to może jakaś zbiorowa petycja o decyzję w sprawie rozwoju i uporządkowania danych tematów w grupy naszego forum;]pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted January 6, 2014 Report Posted January 6, 2014 Odpowiadam na pytanie z tytułu wątku: krótko, zwięźle i na temat - TAK. Quote
damianus87 Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 to że ktoś ma 82 posty a nie 820 o niczym nie świadczy, ja widzę to tak że osoba taka nie pisze bez sensu byle "łapać" posty, tylko pisze w tematach które zna i się orientuje. a spore grono użytkowników pisze tylko byle pierdoły aby zwiększyć sobie liczbę postów w stylu "zgadzam się z użytkownikiem powyżej", albo "zrób tak jak mówi kolega ten i ten". nic nie wnosi do dyskusji a posty wpadają. Quote
admin Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Na początku chciałbym powiedzieć, że bardzo się cieszę, iż ten wątek został wskrzeszony, fajnie iż piszecie bardzo konstruktywne rzeczy. Nawet jeżeli niektóre posty nie są pochlebne to ważne, że wszystkim nam zależy na tym by nasze forum rozwijać. 1. Moderacja.Ta funkcja nie jest prosta, często jest tak, że jak temat się ?jątrzy? to ingerencja ? zamknięcie tematu powoduje czyjąś złość, brak rekcji to jeszcze większa złość innych użytkowników. Aktualnie najwięcej w pracę na forum angażuje się @VoYtek8 podejmuje najwięcej interwencji i moim zdaniem robi kawał dobrej roboty. Stąd też najwięcej się naraża na krytykę. Czasami musze przyznać, że sam postąpiłbym inaczej niż @VoYtek8 ale podejmuje konsekwentne decyzje, które wpływają na to że forum idzie do przodu. Wielu tematów nie da się uniknąć, tematy damsko-męskie, gra rolnicza itp. Chyba były, są i będą skoro są tacy co piszą, co czytają to chyba nic złego ? (to moja osobista opinia). 2. Pisownia, nowi użytkownicy mało piszący, niezgrabne tematy, krótkie posty itp. Patrzę na statystki forum, średnio na forum jest kilkaset osób (jednoczesnie) - z tego kilkudziesięciu zarejestrowanych, którzy napiszą kilka postów. Niektórym trudno jest napisać posta ? zarejestrować się. Tak więc tego kto ma opory, a mimo wszystko napisze nieskładnego posta trzeba wspierać a nie piętnować. Moim zdaniem zamiast usuwać posta spróbować go wymedytować. Zmienić tytuł np z ?pszenica? na ?choroba pszenicy zżółkłe liście? i to samo z opisem, jestem zdania ze jak się komuś pomoże to ten ktoś kiedyś się odwdzięczy. Ale przyznam, że jak widzę posta w sytlu wspomnianych ?mam 0,5ha ziemi ile utrzymam krów to mi ręce opadają. 3. Rozszerzenie DziałówJeszcze pół roku temu stałem na stanowisku, iż rozszerzenie działów i dodanie poddziałów jest nie potrzebne ale teraz kiedy użytkowników, wątków i postów jest coraz więcej już mam duże wątpliwości i czytając posty kolegów @Rolnik z Pomorza, @robert983 i pawelxy1 ? trudno nie przyznać Wam racji. Może spróbujmy na początek nie robić rewolucji tylko zacząć np. od maszyn rolniczych i tutaj dopracować poddziały. Poczekać miesiąc wyciągnąć wnioski i wziąć się za następne działy. Co Wy na to? Quote
Recommended Posts