edek Posted March 4, 2018 Report Posted March 4, 2018 Sprawdzałem pogodę i na prawie 3 tygodnie u mnie zapowiadają bez temperatur ujemnych.Być może podam teraz około 300 kg saletry 32N na haJednak po 23 marca mają być przymrozki do maksymalnie -3 stopni CSłyszałem że jeśli poda się azot a potem przyjdą mrozy..... to roślinę rozsadzi.. - nie wiem, bo pierwszy raz się spotkałem z taką opinią. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 4, 2018 Report Posted March 4, 2018 Kiedyś jak byłem młody to rolnicy mawiali że pierwsza dawka wiosenna odpowiada za ilość kłosów, druga za ilość ziaren w kłosie a trzecia za grubość ziarna. Jeżeli dasz zbyt dużo w pierwszej dawce to niektóre kłosy będą płonne. Ja bym zastosował połowę całkowitego wiosennego N w chwili ruszenia wegetacji, a pozostałą część N rozdzielił na dwie dawki, 1/3 zastosował w chwili strzelania w źdźbło, a pozostałą 1/6 dolistnie w chwili kłoszenia. Jak stan plantacji jest dobry, a pszenica jest gęsta to możesz opóźnić pierwszą dawkę do pierwszego kolanka. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted March 4, 2018 Report Posted March 4, 2018 jak siejesz około 250 kg na ha to nie cza tyle nawozu, a jeśli 150 to musisz dać kopa azotu dla ukrzewienia i zwiększenia ilości kłosów. Wg. mnie to po ruszeniu wegetacji i przy pewności że nie będzie mrozu. Quote
rafaello3 Posted March 4, 2018 Report Posted March 4, 2018 Ja zawsze daję na pierwszą dawkę 250 kg saletry 34% N ,a nawet do 300 kg .Kolejna w odpowiednim terminie to minimum 150 kg saletry .Zboża mam ,jak dywan i mogę spokojnie liczyć na 8 ton pszenżyta plonu ,lub pszenicy ,a jak pogoda pozwoli ,to i więcej . Quote
Recommended Posts