Jump to content

Podanie azotu na oziminy a temperatury ujemne...

Recommended Posts

Posted

Sprawdzałem pogodę i na prawie 3 tygodnie u mnie zapowiadają bez temperatur ujemnych.

Być może podam teraz około 300 kg saletry 32N na ha

Jednak po 23 marca mają być przymrozki do maksymalnie -3 stopni C

Słyszałem że jeśli poda się azot a potem przyjdą mrozy..... to roślinę rozsadzi.. - nie wiem, bo pierwszy raz się spotkałem z taką opinią.

Posted

Kiedyś jak byłem młody to rolnicy mawiali że pierwsza dawka wiosenna odpowiada za ilość kłosów, druga za ilość ziaren w kłosie a trzecia za grubość ziarna. Jeżeli dasz zbyt dużo w pierwszej dawce to niektóre kłosy będą płonne. Ja bym zastosował połowę całkowitego wiosennego N w chwili ruszenia wegetacji, a pozostałą część N rozdzielił na dwie dawki, 1/3 zastosował w chwili strzelania w źdźbło, a pozostałą 1/6 dolistnie w chwili kłoszenia. Jak stan plantacji jest dobry, a pszenica jest gęsta to możesz opóźnić pierwszą dawkę do pierwszego kolanka. Pozdrawiam!

Posted
jak siejesz około 250 kg na ha to nie cza tyle nawozu, a jeśli 150 to musisz dać kopa azotu dla ukrzewienia i zwiększenia ilości kłosów. Wg. mnie to po ruszeniu wegetacji i przy pewności że nie będzie mrozu.
Posted

Ja zawsze daję na pierwszą dawkę 250 kg saletry 34% N ,a nawet do 300 kg .

Kolejna w odpowiednim terminie to minimum 150 kg saletry .Zboża mam ,jak dywan i mogę spokojnie liczyć na 8 ton pszenżyta plonu ,lub pszenicy ,a jak pogoda pozwoli ,to i więcej .