Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, mam problem ze sprzęgłem w ciągniku Renault 120.54. Mianowicie objawy są takie jakby nie wysprzęglał do końca . Są problemy z wrzuceniem biegów a jak wejdą to ze zgrzytem.Mam rewers Elektro-hydrauliczny.Dodam że jak ciągnik stoi na luzie z zapalonym silnikiem to czuć jak minimalnie jedzie do przodu.W ciągniku został wymieniony olej(FUSCH ),filtry powymieniane. Na pulpicie również mruga zaznaczona kontrolka. Sprzęgło jest sterowane jakimś silniczkiem, nie mam linki. Doradzicie co sprawdzić, gdzie zajrzeć co wyczyścić aby zlokalizować przyczynę usterki.

bez tytułu13.bmp

Posted
Po pierwsze fajnie było by żebyś nauczył się pisać posty,pewne zasady nas wszystkich na forum obowiązują.Po drugie być morze siadła pompka wspomagająca a filtry i olej nie mają nic wspólnego z tą awarią.Pozdrawiam.
Posted
Kolego w necie kup instrukcje obsługi,przyda ci się nie raz ja ci tylko sugeruję że mogła pompka nawalić a jak sprawdzić-wymienić lub naprawić.Pozdrawiam.
  • 6 months later...
Posted
Kolego Muzyk nie chcę nikogo obrażać ale jak nie wiesz to nie mów co tam jest. Na pedale sprzęgła jest tak jakby potencjometr który to wysyła sygnał do sterownika skrzyni. I teraz w zależności czy chcesz się zatrzymać to rozłącza elektrozawory. Przez co traci ciśnienie i wyrzuca biegi. Lub w momencie puszczania sprzęgła sterownik odbiera sygnał i elektrozawory powinny się płynnie załączyć. Co do zgrzytania przy włączeniu biegów to najpewniej skrzynia mechaniczna do naprawy. na synchronizatorach jest już dość duży luz i ich rola nie jest spełniona. To samo może tyczyć się delikatnego toczenia synchronizator któryś delikatnie przytarty i zamiast ślizgać się to przycina go. Mam nadzieję że teraz troszkę wyjaśniłem