Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ogłoszenia rolnicze - prośba o pomoc

ogłoszenia rolnicze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 kubajuncewicz

kubajuncewicz

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 06 marzec 2018 - 14:05

Cześć wszystkim!
To mój pierwszy post tutaj, więc jeśli popełniłem jakieś forumowe "fopa" to dajcie znać:)

Chciałbym Was prosić o pomoc i podpowiedzi w sprawie stworzenia przyjaznego i darmowego portalu ogłoszeniowego dla rolników, który zrodził się po moim zderzeniu ze ściąną, czyli aktualnie działającymi serwisami.

Jakiś czas temu mój sąsiad poprosił mnie o pomoc w wystawieniu kilku przedmiotów na olx i Igrit. Sam kiedyś korzystałem dość często z Olx, ale to co tam się aktualnie dzieje jest dla mnie nieco przerażające, a konkretniej mówiąc opłata 20zł za dodanie więcej niż jednego ogłoszenia. Igrit widziałem po raz pierwszy (nie zajmuje się rolnictwem) tu z kolei, jak na moje oko nie sposób się połapać w ogłoszeniach, niemal zerowa opcja filtrowania i selekcji ogłoszeń, już nie mówić o jakiejkolwiek potem jego edycji (chyba, że coś pominąłem).

Stwierdziłem, że spróbuję stworzyć taki portal jako dodatkowy projekt, mam już pierwszą wersję, ale jako że sam rolnikiem nie jestem, nie wiem co by się w nim jeszcze mogło przydać a co powinno zniknąć. 

Oto co na razie udało mi się wprowadzić:

• Wszystkie ogłoszenia widoczne są na mapie i można po prostu rozjrzeć się po okolicy, nawet nie szukając czegoś konkretnego
  • Ogłoszenia można edytować, tyle razi ile się chce
  • Filtrować można po przeróżnych elementach takich jak kategorie, lokalizacja (i określenie w jakiej odległości od wskazanej lokalizacji chcemy zobaczyć ogłoszenia)
  • Wiem, że problem jest ze skupami, dlatego dla nich zrobiłem osobną możliwość utrzymania aktywnego ogłoszenia przez cały rok i jedyne co muszą zrobić to po prostu zmieniać cenę
  • Dodałem też możliwość wprowadzenia godzin otwarcia dla skupów i ofert sprzedaży od sklepów
  • Każde z ogłoszeń ma przycisk, gdzie po kliknięciu otwiera się mapka google i można od razu włączyć nawigację

W planach mam jeszcze wprowadzenie modułu sklepu dla ogłoszenia. Jeśli pomysł się przyjmie, portal może uda się przenieść na aplikację mobilną z powiadomieniami np. od skupów o aktualnym zapotrzebowaniu.

Linku na razie nie publikuję bo nie chcę spampować forum. Jeśli administracja nie ma nic przeciwko to zamieszczę. 

Co myślicie o takim serwisie i w ogóle pomyśle? Będę wam bardzo wdzięczny za wszystkie podpowiedzi:)

Pozdrawiam,
Kuba

• 0

#2 adam1208

adam1208

Rolnik z Mazowsza

• Użytkownik
  • 1079 postów

Napisano 06 marzec 2018 - 14:46

Pomysł dobre ale według mnie gorzej z realizacją. Ciężko się wkręcić na rynek Złodziejska grupa aledrogo bije wszystkich, jest rozreklamowana , płaci się fakt sporo, ale ich strony są najskuteczniejsze.

Na moim przykładzie, wystawiłem ciągnik na 3 portalach - darmowe sprzedaj...pl przez tydzień  40 wyświetleń , gumtr.. też coś koło tego , olx ponad 2 tyś wyświetleń, pytałem ludzi skąd dzwonią to każdy mówił ze z olx'a.

• 0

#3 kubajuncewicz

kubajuncewicz

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 06 marzec 2018 - 15:10

Pomysł dobre ale według mnie gorzej z realizacją. Ciężko się wkręcić na rynek Złodziejska grupa aledrogo bije wszystkich, jest rozreklamowana , płaci się fakt sporo, ale ich strony są najskuteczniejsze.

Na moim przykładzie, wystawiłem ciągnik na 3 portalach - darmowe sprzedaj...pl przez tydzień  40 wyświetleń , gumtr.. też coś koło tego , olx ponad 2 tyś wyświetleń, pytałem ludzi skąd dzwonią to każdy mówił ze z olx'a.

Tak to prawda, to na pewno będzie problem, ale jak to się mówi "w kupie siła" ogłoszenia mają być tylko dla rolników więc może to by zadziałało na korzyść:)
Serwis będzie miał też opcję, za drobną opłatą pokrywającą moje koszty, automatycznego dodania ogłoszenia do 100 kolejnych portali ogłoszeń lokalnych.

Zapomniałem jeszcze dodać, że do każdeg dodanego ogłoszenia jest opcja dodawania opinii. Więc jeśli zamieści ogłoszenie grupa producencka czy sklep, to poza łatwym dostępem do cen jest też możliwość zamieszczenia opinii na ich temat. Czyli w jednym miejscu mamy

• Ogłoszenia
  • Bazę cen od grup producenckich i sklepów
  • Bazę opinii na temat ich usług/produktów

Co do samej promocji i ogłoszeń w szczególnych przypadkach mogę podłączyć ogłoszenie do kampanii reklamowej w AdWords tylko zastanawiam się jaki byłby odzew na to.

Dzięki za komentarz!  :)

• 0

#4 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 06 marzec 2018 - 16:05

Jeżeli to ogarniesz informatycznie i programistycznie to pozostanie marketing. Pozdrawiam!

• 0

#5 kubajuncewicz

kubajuncewicz

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 06 marzec 2018 - 16:13

Jeżeli to ogarniesz informatycznie i programistycznie to pozostanie marketing. Pozdrawiam!

Najgorszym problemem jest zacząć i spowodować by ogłoszenia się pojawiały przy niskim ruchu. Mam nadzieję, że jakoś się uda :)

Strona już w 98% gotowa teraz jeszcze wprowadzam poprawki i rozwiązania z Waszych sugestii. Niebawem ruszam z promowaniem.

• 0

#6 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 06 marzec 2018 - 20:33

98% to ok. połowa pracy. Przyłóż się do wyszukiwarki bo na popularnych serwisach to źle działa. Pozdrawiam!

• 0

#7 kubajuncewicz

kubajuncewicz

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 07 marzec 2018 - 09:12

Wyszukiwarka sama w sobie jest już wygląda całkiem dobrze, tak mi się przynajmniej wydaje.

home-gip.jpg

Tak wygląda małe okno wyszukiwania na stronie głównej

mapa-gip.jpg

mapa-filtry-gip.jpg

Tak się prezentuje wyszukiwanie z mapą. Oczywiście jest też opcja bez mapy, wtedy więcej ogłoszeń wyświetla się na widoku.

Pozdrawiam:) 

• 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ogłoszenia rolnicze

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych