Cześć wszystkim!
To mój pierwszy post tutaj, więc jeśli popełniłem jakieś forumowe "fopa" to dajcie znać
Chciałbym Was prosić o pomoc i podpowiedzi w sprawie stworzenia przyjaznego i darmowego portalu ogłoszeniowego dla rolników, który zrodził się po moim zderzeniu ze ściąną, czyli aktualnie działającymi serwisami.
Jakiś czas temu mój sąsiad poprosił mnie o pomoc w wystawieniu kilku przedmiotów na olx i Igrit. Sam kiedyś korzystałem dość często z Olx, ale to co tam się aktualnie dzieje jest dla mnie nieco przerażające, a konkretniej mówiąc opłata 20zł za dodanie więcej niż jednego ogłoszenia. Igrit widziałem po raz pierwszy (nie zajmuje się rolnictwem) tu z kolei, jak na moje oko nie sposób się połapać w ogłoszeniach, niemal zerowa opcja filtrowania i selekcji ogłoszeń, już nie mówić o jakiejkolwiek potem jego edycji (chyba, że coś pominąłem).
Stwierdziłem, że spróbuję stworzyć taki portal jako dodatkowy projekt, mam już pierwszą wersję, ale jako że sam rolnikiem nie jestem, nie wiem co by się w nim jeszcze mogło przydać a co powinno zniknąć.
Oto co na razie udało mi się wprowadzić:
- Wszystkie ogłoszenia widoczne są na mapie i można po prostu rozjrzeć się po okolicy, nawet nie szukając czegoś konkretnego
- Ogłoszenia można edytować, tyle razi ile się chce
- Filtrować można po przeróżnych elementach takich jak kategorie, lokalizacja (i określenie w jakiej odległości od wskazanej lokalizacji chcemy zobaczyć ogłoszenia)
- Wiem, że problem jest ze skupami, dlatego dla nich zrobiłem osobną możliwość utrzymania aktywnego ogłoszenia przez cały rok i jedyne co muszą zrobić to po prostu zmieniać cenę
- Dodałem też możliwość wprowadzenia godzin otwarcia dla skupów i ofert sprzedaży od sklepów
- Każde z ogłoszeń ma przycisk, gdzie po kliknięciu otwiera się mapka google i można od razu włączyć nawigację
W planach mam jeszcze wprowadzenie modułu sklepu dla ogłoszenia. Jeśli pomysł się przyjmie, portal może uda się przenieść na aplikację mobilną z powiadomieniami np. od skupów o aktualnym zapotrzebowaniu.
Linku na razie nie publikuję bo nie chcę spampować forum. Jeśli administracja nie ma nic przeciwko to zamieszczę.
Co myślicie o takim serwisie i w ogóle pomyśle? Będę wam bardzo wdzięczny za wszystkie podpowiedzi:)
Pozdrawiam,
Kuba