KaWo_88 Posted January 10, 2012 Report Posted January 10, 2012 Witam mam 23 lata w tamtym roku zmarł mi dziadek zostawiając 8ha ziemi ziemia przez ostatnie 3 lata była w dzierżawie ale dzierżawca nie dbał o to i mam perz po 5 m a w jego życie było widać jak zające się ganiały :/ po żniwach zabrałem to dzierżawcy i wszystko opryskałem zrobiłem podorywkę i aktualnie na 3ha jest zasiany rzepak a reszta jest zaorana na zimę. Dziadek mi zostawił też wszystkie maszyny Ciągnik C330 i cały osprzęt. i teraz moje pytanie jak się ukierunkować by to przynosiło jakieś zyski i żebym gdzieś jakiegoś błędu nie popełnił ogólnie sprzedaż ziemi i oddanie tego w dzierżawę nie wchodzi w grę bo mam do tego wielki sentyment i chciał bym dalej na tym pracować. Proszę o rady z góry dziękuje i pozdrawiam Kamil Quote
Kropacz Posted January 10, 2012 Report Posted January 10, 2012 Piekna sprawa i popieram podejście. Na początku zacznij od prostych upraw, siej to co inni sieją - pamietaj jednak o płodozmainie. Z samej uprawy nie licz na horendalne zyski. Nie piszesz jaka to jest ziemia ale z uprawy zbóż na 8ha to rodziny nie utrzymasz. Nawet jak sam nie dasz rady albo nie będziesz umiał najmnij do uprawy jakiegoś sąsiada co ma większy traktor i robi usługi. ursusem trzydzistką będzie trudno to wszystko opędzić. Podejżewam że jak policzysz swój czas to na trzydziestce wyjdzie cię to tyle co najem. A jak kogoś mądrego najmiesz to zyskasz cennego doradcę. Quote
KaWo_88 Posted January 10, 2012 Author Report Posted January 10, 2012 Klasa ziemi to IV co do płodozmianu to pamiętam o tym dlatego też posiałem w tym roku rzepak żeby to troszeczkę zmienić pierwszy rok go sieje i mam pewne obawy co do niego. Co do umiejętności to dziadek mnie nauczył główniejszych zabiegów uprawowych typu orka itp wiec jakoś tam sobie radę daje w polu co prawda długo ciapkem schodzi no ale jak na razie muszę dać nim radę, W tym roku chciał bym złożyć papiery o dotacje na młodego rolnika by trochę maszyn dokupić a w późniejszym czasie myślę o dokupieniu ziemi Quote
Kropacz Posted January 10, 2012 Report Posted January 10, 2012 Dotacje na młodego rolnika to obowiązkowo. Na poczatek bodajże 50 czy 75 tysięcy złotych bez zobowiązań . Czwarta klasa to szału nie ma ale źle też nie jest. Quote
Ojciec Posted January 10, 2012 Report Posted January 10, 2012 Co do ziemi to może być ci ciężko z kupnem postaraj się wydzierżawić na początek kilka lub kilkanaście hektarów.Jakie budynki posiadasz? Quote
KaWo_88 Posted January 10, 2012 Author Report Posted January 10, 2012 do swojej dyspozycji mam stodołę 10x20 i oborę o ile dobrze pamiętam 8x16 i dwa garaże. Kupno ziemi to dalsza przyszłość na razie szukam ziemi w okolicy by wziąć na dzierżawę lecz to nie takie proste jest, do dotacji na młodego rolnika potrzebne jest mi jeszcze 3ha ale muszę mieć dzierżawę przez notariusza ale myślę że może uda mi się coś załatwić jeszcze. Quote
muzyk Posted January 10, 2012 Report Posted January 10, 2012 Domyślam się że ziemia w nie najlepszej kondycji no i rzepak na 4 będzie potrzebował dużo azotu. Na poplon siej łubin poprawisz jakość ziemi no i powodzenia życzę.Pozdrawiam. Quote
KaWo_88 Posted January 11, 2012 Author Report Posted January 11, 2012 A w jakim stanie masz maszyny? Ciągnik w październiku przeszedł generalny remont a reszta w dobrym stanie mam okazje kupić ciągnik 4011 za śmieszne pieniądze i nad tym się zastanawiam Quote
Miki Posted January 12, 2012 Report Posted January 12, 2012 To ewentualnie jak znalazłeś gona aukcji internetowej to dajlinka. Quote
KaWo_88 Posted January 12, 2012 Author Report Posted January 12, 2012 To ewentualnie jak znalazłeś gona aukcji internetowej to dajlinka. no niestety nie jest z aukcji znajomy sprzedał ziemię i ciągnik mu został jutro jadę zobaczyć co to za maszyna Quote
Adams Posted January 12, 2012 Report Posted January 12, 2012 Masz ziemie masz maszyny i najważniejsze że masz chęć do pracy nie ma co się zastanawiać bierz się za robote.I właśnie ważne są budynki w których mógłbyś ewentualne zwierzęta trzymać. Quote
KaWo_88 Posted January 15, 2012 Author Report Posted January 15, 2012 Mam kolejne pytanie powiedzcie mi ile nawozu kupić na 3ha rzepaku i w jakich dawkach go stosować. I ile nawozu pod mieszankę dać i jakiego, mieszanki ok 5ha i żeby był stosunkowo tani i dobrze działał Quote
mlodyfarmer Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 ja pod rzepak daje 500kg/ha saletry i 200kg/ha trujskładnikowegoNPK w dwuch dzielonych dawkach pierwsza jak tylko zacznie sie wegetacja w ilosci300kg saletry i 200kg trujskładnikowegoNPK i po okresie 3tyg sypię 200kg saletry.Mieszanki nie sieje ale pod pszenice daje 400kg/ha saletry i 200kg/ha trujskładnikowego saletre sieje w dwuch dzielonych dawkach pierwsza 200kg/ha saletry i 200kg/ha NPK i po uplywie 3 tyg następna dawka saletry.Nie biorąc pod uwage dolistnego dokarmiania Quote
KaWo_88 Posted March 11, 2012 Author Report Posted March 11, 2012 Udało mi się załatwić 7ha dzierżawy dodatkowo II i III klasy ziemi lecz niestety ziemia jest trochę zaniedbana do tego wydzierżawiłem dużą stodołę i oborę na ok 16 krów i 50 świń no i teraz mam 15 ha łącznie i na co się kierunkować czy jakaś hodowla czy tylko produkcja roślinna?? a i dodam że dodatkowo mam do dyspozycji ciągnik MF 235 Quote
jarek Posted March 11, 2012 Report Posted March 11, 2012 Nad jakim kierunkiem produkcji sie zastanawiasz roslinna czy zwierzeca Quote
KaWo_88 Posted March 11, 2012 Author Report Posted March 11, 2012 coraz bardziej mnie zaczyna interesować produkcja zwierzęca a mianowicie krowy mleczne Quote
Miki Posted March 11, 2012 Report Posted March 11, 2012 Hodowla krów mlecznych jest najbardziej pochłaniająca jeśli chodzi o koszta i czas własny ale zaletą jest stały miesięczny przychód. Obawiam się tylko, że na tych 15ha nie utrzymasz zbyt wiele krów, no ale od czegoś trzeba zacząć. Życze powodzenia! Quote
KaWo_88 Posted June 1, 2012 Author Report Posted June 1, 2012 Powiedzcie mi warto kupić Zetora 8011?? cena 14tys Quote
Recommended Posts