ali Posted March 10, 2018 Report Posted March 10, 2018 Jakie oświetlenie proponujecie do garaży,muszę wywalić zwykłe żarówki bo światła jest nie za wiele . a jak załączę wszystkie to licznik zapier....Myślałem nad świetlówkami hermetycznymi , chyba że inne LED , ale znów cena i nie wiem czy warto. W jednym małym garażu ( 30m kw) jest stara podwójna świetlówka dł jakieś150cm i jeszcze na zapłonnikach plus naświetlacz led 50w i szału nie ma .Jakie lampy zastosować , na ten przykładowy metraż . myślałem o dwóch szt po 2x36w min Quote
Vademecum Posted March 10, 2018 Report Posted March 10, 2018 jak chcesz mieć widoczność to najpierw wymaluj ściany na biało Quote
ali Posted March 11, 2018 Author Report Posted March 11, 2018 akurat w dwóch mniejszych jest na biało Quote
Robert ;-) Posted March 11, 2018 Report Posted March 11, 2018 Ja mam mały garaż na dwie pojedyncze świetlówki oraz jedna energooszczędna dają radę , ledy ma kolega w dużym garażu i tych ledow ma dość dużo, ale szczerze światło z nich jakoś mi dla oka nie bardzo pasuje , to moje odczucie on robi i nie narzeka Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted March 19, 2018 Report Posted March 19, 2018 Dwie świetlówki mogą nie dać rady, wiadomo że to kwestia metrażu czy kolorystyki ścian, natomiast zdecydowanie polecam inwestycję w żarówki Led, które pozwolą Ci też zaoszczędzić na rachunkach za prąd. Quote
ali Posted March 19, 2018 Author Report Posted March 19, 2018 może pozwolą zaoszczędzić , ale czy dadzą równie dobre światło jak świetłówki Quote
czesiek888 Posted March 27, 2018 Report Posted March 27, 2018 Dwie białe ściany w takim garażu może być za mało, dlatego najpierw przemaluj cały na biało. Ja mam jedną jarzeniówkę podwójną na warsztatem (blatem z narzędziami), jedną nad środkiem, i trzecią na bocznej części. Jak zaświece wszystko to ekstra widoczność. Na razie mam zwykłe te żarówki, bo chciałem zrobić to jak najszybciej a koszty niestety duże, ale w z czasem z użyciem tych żarówek będę wymieniał na ledy Quote
Rafson Posted October 2, 2019 Report Posted October 2, 2019 Obecnie świetlówka LED 120cm to koszt jedynie 10zł brutto, więc warto. Chyba, że zależy nam na czymś znacznie bardziej wydajnym to wtedy dołożymy troche pieniędzy, ale dostaniemy markowy produkt OSRAM, czy Philips. Quote
tomcio112 Posted October 15, 2019 Report Posted October 15, 2019 Tak, ja u siebie tez mam na biało, ale praktycznie pod każdym stanowiskiem mam jarzeniówkę tj. nad warsztatem (plus tam jest okno), nad wietrarką stołową, na środku, przy wejściu. W sumie jest ich 5 albo 6 już dobrze nie pamiętam, zapalnie oczywiście podzielone, zależy co robię. Ale podoba mi się bo tam gdzie potrzebuję mam znakomitą widoczność. Na razie mam zwykłe żarówki, ale po kolei wymienię na LEDy bo jednak jednorazowo koszt duży Quote
Recommended Posts