Skocz do zawartości

Zdjęcie

Staw do nawodnienia - jaka najlepsza folia?

staw nawodnienie folia podlewanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pavllik

Pavllik

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 13 marzec 2018 - 09:54

Witam zwracam się do Was z wielką prośbą. Posiadam staw z którego nawadniam warzywa. Staw jako, że położony jest wysoko ubytek wody jest wielki dlatego wyłożyłem go folią kiszonkarską (czarną ponieważ woda się nagrzewa) wszystko byłoby super tylko, że staw jest duży i musiałem położyć dwie folie. Problem tkwi w tym, że nie mam sposobu żeby to skleić. Tutaj gdzie było łączenie dwóch foli zawsze było problem woda podmywała folię i był spory ubytek wody. 

Czy ktoś ma pomysł jak skleić taką folię ? lub

Czy jest jakaś inna folia podobnej trwałości i grubości? lub

Czy jest jakakolwiek folia o rozmiarze 25x50?

Pozdrawiam i proszę o pomoc, Paweł

• 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 13 marzec 2018 - 10:12

z tego co wiem standardowe rolki to 12×33. W ogrodnictwie trwale łączy się folie na gorąco. Weź kawałek i spróbuj czy ta co masz połączy się i nie pęknie na zgrzewie. Niestety do zgrzewania folia musi być nowa z rolki bo zanieczyszczenia i utlenianie nie pozwoli na zgrzew.
  • 0

#3 crazy333

crazy333

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 13 marzec 2018 - 15:55

U mnie folia akurat przeźroczytsa jest stosowana do tunelu foliowego, od lat przy wymianie łączymy dwa arkusze folii zgrzewając żelazkiem, oczywiście nie bezpośrednio przykładając żelazko do folii, ale poprzez zwykłą papierową gazetę. Wszystko elegancko się zgrzewa i stanowi całość, nigdzie woda nie przecieka. Przypuszczam że i w tym przypadku sprawdzi się ten sposób.

• 0

#4 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 13 marzec 2018 - 16:56

najlepiej na desce z kocem żeby ciepło nie uciekało, papier jak najcieńszy. niestety starej folji nie zgrzejesz bo odejdzie, nie skleji sie trwale.
  • 0

#5 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 13 marzec 2018 - 20:45

Możesz zgrzać albo w sklepach budowlanych dostaniesz odpowiedni klej. Pozdrawiam!

• 0

#6 crazy333

crazy333

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 14 marzec 2018 - 15:01

Hmmm ten klej pod wpływem wilgoci i wody może szybko skruszeć... No najlepiej jakąś folię w jednym kawałku jeśli masz możliwość, grubą czarną

• 0

#7 Pavllik

Pavllik

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 18 marzec 2018 - 16:14

Jeżeli chodzi o czarną folię kiszonkarską największy rozmiar to jest 13x33 i taki miałem. Zgrzać się tego żelazkiem nie da próbowałem kleiłem różnymi silikonami klejami taśmami i to nie działa, oczywiście mówię o folii nowej. Zgrzać można tylko koszt jest większy niż sama folia takiego zgrzania. Folia tunelowa to też jest jakiś pomysł muszę to przemyśleć a orientuje się ktoś czy folię 25x33(50) dostać ?

• 0

#8 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 18 marzec 2018 - 17:14

Kolego, produkuje się folie 12×33 takie są maszyny. Folia to temat morze i właśnie miałem wątiwości czy czarną da się zgrzać, skoro próbowałeś i sie nieda to sie nie da , taki materiał. Pozostaje ci klejenie albo podziel staw na dwie części bo to jest rozwiązanie.
  • 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: staw, nawodnienie, folia, podlewanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych