Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.kupiłem Ciągnik MF 3060.podczas zakupu sprawdzałem pompe, tura i wszystko działało.dzisiaj gdy go odpaliłem,wszystko było ok.Po przejechaniu ok 2 km nie mogłem załączyć napedu,słabo dzwigal tur i wspomaganie zaczeło drgać a później wogóle przestało działać,dodam że świeci kontrolka od cisnienia oleju.Co może być przyczyną,czy mało jest oleju w skrzyni czy coś innego.

Z góry dziękuję za pomoc.

Posted
kolego, jak będziesz tak użytkował ten ciągnik to go zamordujesz. najpierw sie sprawdza poziom oleju a puźniej uruchamia i użytkuje. Chcesz robić dolewke bez sprawdzenia czy brakuje ? To nie stary ursus.
Posted

Tak wiem.Dzisiaj sprawdzałem olej.przez korek wlewowy zauważyłem że olej jest w opłakanym stanie.w środku jest po prostu wielka piana a na ściankach osad.podejrzewam że poprzednik pomieszał oleje.gdy chciałem wjechać do garażu to nawet biegi nie chcialy wskoczyć.Powymieniam oleje,silnikowy i w skrzyni i filtry.może to rozwiąże problem.A tak wgl. jaki olej silnikowy do niego wlać i jaki do przekładni?

Posted

Przed sprzedażą pewnie został dolany olej zagęszczający aby wszystko na zimno działało. Wydaje mi się że czeka Cię większa robota. Piana wskazuje (choć nie musi) że układ hydrauliczny nie jest szczelny. Najpierw ogarnij olej, ale sprawdź jaki jest obecnie zalecany do tego traktora. Pozdrawiam!

Posted

wymiana oleju to nie wszystko, jak jest taki syf to wymień filtr, Problematyczne jest to że nie wymienisz w przewodach, zalejesz czysty i itak będzie syf. Po wymianie zobaczysz co sie dzieje na gorącym oleju, jeśli będzie O.K. to po 10 - 20 h pracy wymieniłbym jeszcze raz olej i filtr. Jeśli będzie problem z hydrauliką to masz problem bo to nie tylko pompa.

Osobiście zachodniego ciągnika nie kupiłbym od poskiego rolnika, jak również z brudnym, niepewnym olejem w hydraulice.

Posted

poziom oleju chyba się sprawdza na odpalonym silniku, a olej bezwzględnie wymienić , przewody od siłowników też można poodkręcać by więcej ściekło