mlodyfarmer Posted January 11, 2012 Report Posted January 11, 2012 jaki ciągnik na 32ha może renaut 155 z 97r a może coś innego polecićie? Quote
swidnik125 Posted January 11, 2012 Report Posted January 11, 2012 Moim zdaniem za duzy ciągnik, a uprawiał będziesz zboże czy raczej trawa?? Quote
mlodyfarmer Posted January 11, 2012 Author Report Posted January 11, 2012 zboże,mam ursusa c-360 i zetora 7211 ale są za słabe jak dla mnie i prace nimi zajmuja dużo czasu Quote
muzyk Posted January 11, 2012 Report Posted January 11, 2012 Reno są dobre ciągniki, tylko Francuzi lubią komplikować proste sprawy niewiadomo dlaczego np. silniczki kroczkowe a można by zainstalować zwykłe cięgno.Proponowałbym Dżondirka ale bez komputera,moim zdaniem te 2 ciągniki by ci wystarczyły na te 32 cha ale twoję pieniądze twoja decyzja.Pozdrawiam. Quote
Miki Posted January 12, 2012 Report Posted January 12, 2012 Wg mnie Reno jest dobre (przecież to jest claas!). Rozumiem Cie doskonale! Szybkość uprawy wzrośnie, no i np plony będzie łatwiej zawieść na skup. Większe maszyny = szybsza praca! Polecam Ci sie zastanowić także nad Zetorem 16245 turbo bo moc to on ma, a części są niedrogie w porównaniu do konkurencji. Ale tak jak kolega wyżej wspomniał to są Twoje pieniądze i Ty zdecydujesz co z nimi zrobisz! Powodzenia i pozdrawiam! Quote
Ojciec Posted January 12, 2012 Report Posted January 12, 2012 A jaki sprzęt chcesz zaczepić do ciągnika 155 km ? Z tego co zrozumiałem w pierwszym poście chodzi ci o Renault 155-54 innego w internecie o podobnej symbolice nie znalazłem. Quote
Miki Posted January 12, 2012 Report Posted January 12, 2012 Co?! Co Ci się żywnie podoba, a trzeba myśleć przyszłościowo! A jeśli ma 32h to pewnie będzie chciał mieć więcej i więcej by czerpać większe zyski i żyć dostatniej. Quote
mlodyfarmer Posted January 12, 2012 Author Report Posted January 12, 2012 MIKI zgadza się planuje powiększenie gospodarstwa miałem okazje w zeszłym roku kupić 11cha ziemi lllilVkl ziemi po 23tyś ale się wachałem bo jednak musiałbym kredyt zaciągnąc a w między czasie ktoś inny ją kupił i troche żałuje.A co do tego co będę zaczepiać do niego to w głównej mierze pług i agregat... Quote
Adams Posted January 12, 2012 Report Posted January 12, 2012 Na te 32ha radziłbym pronara.A jak ziemia się powiększy to się kupi John Dera albo New Hollanda:)Pozdrawiam!Powodzenia! Quote
muzyk Posted January 12, 2012 Report Posted January 12, 2012 Adams dlaczego nie od razu porządny ciągnik jak Dżondir,Dojcz lub ZETOR[starszy rocznik]do tych ciągników co wymieniłeś nie mam zbytnio zaufania.Pozdrawiam. Quote
mlodyfarmer Posted January 13, 2012 Author Report Posted January 13, 2012 ewentualnie ursus 1634 tylko podobno wszystkie flaki wytrzęsie podczas pracy na nim... Quote
przemo137 Posted January 16, 2012 Report Posted January 16, 2012 Na twoimi miejscu jeśli chcesz kupić używany ciągnik to polecał bym ursusa lub zetora- raczej nie wykraczał bym za obręb tych marek nie chciał bym szukać jakiś fachowców i bulić kasy bo coś się zje&%$ 4cylindry z napędem 4x4 - pociągnie lżejszy agregat upr-sie, pług 4x45 itp. jak nowy to może coś NH, DF lub MF tez tak z 90-100KM Quote
Miki Posted January 17, 2012 Report Posted January 17, 2012 W sumie kolega @UP ma racje bo można samemu naprawić. Z własnego doświadczenia mógłbym Ci polecić Zetora16245turbo Quote
izydor6280 Posted February 2, 2012 Report Posted February 2, 2012 wiekszosc reni ostatnich lat produkcji byla w pelni mechaniczne, czyli wszystko latwe do naprawy, wiec nie widze powodu zeby kupowac tak stara konstrukcje jak ww. ursus/zetor, brak rewersu i ciezko dobrac odpowiedni bieg do pracy, wiec nie wiem po co sie cofac do takiej przestarzalej konstrokcjipolecam renault, sami mamy 113, znam opinie innych uzytkownikow z pewnego znanego forum rolniczego, kazdy sobie chwali te ciagniczki, nawet te starsze serie Quote
muzyk Posted February 2, 2012 Report Posted February 2, 2012 WITAM.IZYDOR tylko te przestarzałe jak ty to określiłeś konstrukcje każdy chwali pod każdym względem nie chce tu wymieniać zalet bo za dużo pisania natomiast jeśli CI się podobają te skomputeryzowane ciągniki kup sobie i jeśli nie jesteś elektronikiem to będziesz wzywał serwis i za każdąpierdołkę płacił i moja rada nie doradzaj komuś jeśli się na tym nie znasz.Znam to niby forum jest to grupa chłopaczków która przedstawia opracowania naukowe chwaląc sie jeden prrzed drugim.CHroń nas boże przed takim forum. Quote
przemo137 Posted February 2, 2012 Report Posted February 2, 2012 O jakim forum mówicie ? Z chęcią bym się o nim dowiedział więcej ? Quote
izydor6280 Posted February 2, 2012 Report Posted February 2, 2012 kazdy chwali bo nigdy nie jezdzil zachodnim ciagnikiem, i dlatego mowi ze ursus jest super i bezawaryjny, a jakosc czesci jest coraz gorszappisalem ze te renie sa w pelni mechaniczne, wiec nie wiem po co wzywac serwismoja rada nie pisz glupich postow jessli nie wiecz o czym pisalem wyzej i nie jezdziles zachodnim ciagnikiem tej marki @przemo137 agrofoto Quote
muzyk Posted February 2, 2012 Report Posted February 2, 2012 NIE wiem do kogo ten post skerowany pisz logicznie,odnosze wrażenie żejesteś człowiekem bardzo zarozumiałym. Quote
izydor6280 Posted February 3, 2012 Report Posted February 3, 2012 mozesz to i tak nazwacale widze ze kolega nigdy nie jezdzil zachodnim ciagnikiem tylko cale zycie przesiedzial w swoim idealnym ursusie, i bedzie bronil cudu polskiej mysli technicznejwystarczy zobaczyc jak wyglada ten cud, ktory poszedl na eksport, szerokie opony, zamontowany nawiew lub klimatyzator, wstawiony suchy filtr powietrza, przedni tuz, to czego polska fabryka nie byla w stanie zamontowacmoge wymienic kilka rzeczy, ktore przemawiaja na korzysc zachodnich ciagnikow, w tym wypadku reni, czyli rewers, skrzynia synchro z trzema polbiegami na kazdym biegu, cisza w kabinie, opcjonalnie amortyzowana i klimatyzowana kabina(TZ), spalanie na poziomie 10-12litrow w ciezkiej pracynie bede odpisywal na kolejne prowokacyjne posty bo moze zaczac sie klutnia w tym temacie, a chyba nikt tego by nie chcial, wiec kolego jesli wolisz ursusa, masz takie prawo, zagwarantowane w konstytucji cos dla autora tematuotomoto.pl/renault-155-54-A134439.htmlcos w tym stylu polecam, moze nie ta konkretna bo same opony to conajmniej 10tys. Quote
grzepaku1 Posted February 11, 2012 Report Posted February 11, 2012 Mam taki ciągnik 155 54 TZ z silnikiem MWM i twierdzę że to wcale nie jest za duży mało spala w agregacie uprawowym 5 metrowym spalił na 1h 5-6 litrów w orce przy dobrych warunkach na glebie 3 klasy głębokość orki 28 cm pługiem obrotowym frost 14-15litrów przy obrotach silnika2000- 2200 w agregacie uprawowo siewnym biernym 3 m po świeżej orce około 9l ciągnik jest bardzo skrętny w porównaniu do ursusa 16 14 cicho w kabinie moim zdaniem lepiej kupić większy ciągnik nie będziesz się męczył tu możesz podpiąć każdy ciężar on ma udżwg około 8400kg jeśli byłby to ursus zetor JD podobnej mocy to moim zdaniem byłby za duży Quote
Recommended Posts