mlodyfarmer Posted January 11, 2012 Report Posted January 11, 2012 czy wystarczy udokumentowany 5letni starz pracy na rolnictwie(składka KRUS)aby otrzymac premię mając ukończone gimnazjum? Quote
Ojciec Posted January 11, 2012 Report Posted January 11, 2012 A co rozumiesz poprzez premię? Za dobrze wykonaną prace czy za dobre wyniki w szkole? Quote
mlodyfarmer Posted January 11, 2012 Author Report Posted January 11, 2012 chodzi mi o premię z ARiMR w wysokości 75tys ułatwiającą start młodym rolnkom Quote
Ojciec Posted January 11, 2012 Report Posted January 11, 2012 więc to jest tak: -musisz mieć minimum 5 lat stażu jak skończysz technikum rolnicze -10 lat stażu po ukończeniu zawodówki oczywiście kierunek rolniczy po zawodówce możesz zrobić przyśpieszony kurs rolniczy. -Musisz także zdać egzamin zawodowy żeby przejąc gospodarstwo rolne i ubiegać się o dopłatę na start dla młodego rolnika -nie możesz posiadać gospodarstwa dłużej niż jeden rok. -żeby ubiegać się o dopłatę musisz posiadać średnią powierzchnię gruntów z twojego województwa -tego pewien nie jestem ale wydaje mi się że można także wydzierżawić notarialnie grunty na min 10 lat i ubiegać się o dopłatę Quote
mlodyfarmer Posted January 11, 2012 Author Report Posted January 11, 2012 jutro jade do ARiMR wydaje mi się że nie masz ,,ojciec" racji z tym 10-cio letnim starzem .Tak samo jak kupowałem pole mówili że nie mogę kupić bo muszę mieć rolnicze wyksz. mgr. doc. i wogule a o nic takiego mnie nigdzie nie pytano i 13ha kupiłem bez problemu nie mając ani ha ziemi było tylko ryzyko że ARR może to wykupić ponieważ nie miałem nic pola na siebie ale na szczęście ni skorzystała z prawa pierwokupu Quote
Ojciec Posted January 11, 2012 Report Posted January 11, 2012 mogłem się w kilku sprawach pomylić te informacje zostały mi podane jak kończyłem szkołę a trochę czasu już minęło jak się dowiesz to byli byśmy wdzięczni za sprostowanie Quote
przemo137 Posted January 17, 2012 Report Posted January 17, 2012 Ja szkolę właśnie kończę i mogę opisać ostatni pobór w jaki był. Ja niestety papierów nie składałem. Pomoc finansowa w ramach działania "Ułatwianie startu młodym rolnikom" może zostać przyznana osobie fizycznej, która m.in.: planuje nabyć gospodarstwo rolne i rozpocząć po raz pierwszy prowadzenie działalności rolniczej, albo posiada gospodarstwo rolne i rozpoczęła prowadzenie działalności rolniczej ale od jej rozpoczęcia do dnia złożenia wniosku o pomoc nie upłynie więcej niż 12 miesięcy, a do dnia wydania decyzji o przyznaniu pomocy - więcej niż 18 miesięcy. Quote
Recommended Posts