Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam można posiać żyto na kiszonke pzózniej wywieść obornik i zaorać i zasiać kukurydze na kiszonke i znowu wywieść troche obornika i znowu posiać żyto nakiszone i tak przez pare lat na tych samych polach ?

Posted

Tak i nie .To jest nie logiczne ,co piszesz .

Jeżeli zasiejesz żyto dajmy na to z wyką ozimą ,to na wiosnę skosisz taki materiał do 5 maja .Posiejesz kukurydzę .

Będzie oki ,tak ludzie robią .Ale licz się z tym ,że kolejny raz tego nie powtórzysz .A to dlatego ,że kukurydza schodzi późno z pola .Tym bardziej jak posiejesz dopiero w maju .Obornik najlepiej zastosuj pod żyto i to sporo .Na wiosnę kolejnego roku pod kukurydzę już nie będziesz woził obornika .Dzięki temu szybciej zasiejesz kukurydzę na kiszonkę .Ja tego nie praktykuję .Wolę dobrą kukurydzę ,jak słabe żyto i słabą kukurydzę .

Posted

Ok dzięki za odp. Wiem może że to pytanie głupio brzmiało ale chciałem sie zapytać fachowców czy coś takiego robią :) . Mam jeszcze jedno pytanie i nie chce zakładać nowego tematu. Ile musział bym mieć bel sianokiszonki kiszonki z żyta i  ile ha  kukurydzy i ile ton zboża  aby utrzymać 15 sztuk opasów 10 na wielkie a 5 ma mniejsze spzedawać co 3-5 miesiecy . Dzięki za wszystie odpowiedzi 

• 8 months later...
Posted

My tez stawiamy na dobra kukurydze, bez takich kombinacji. Jak kupisz dobre  nasiona to zobaczysz że lepiej na tym wyjdziesz. My zaopatrujemy się tylko w Nasiona Dalgety . Rodzaji mają mnóstwo, więc dobierzesz odpowiednią do rodzaju gleby..