Moniek221 Posted March 29, 2018 Report Posted March 29, 2018 Witam można posiać żyto na kiszonke pzózniej wywieść obornik i zaorać i zasiać kukurydze na kiszonke i znowu wywieść troche obornika i znowu posiać żyto nakiszone i tak przez pare lat na tych samych polach ? Quote
rafaello3 Posted March 29, 2018 Report Posted March 29, 2018 Tak i nie .To jest nie logiczne ,co piszesz .Jeżeli zasiejesz żyto dajmy na to z wyką ozimą ,to na wiosnę skosisz taki materiał do 5 maja .Posiejesz kukurydzę .Będzie oki ,tak ludzie robią .Ale licz się z tym ,że kolejny raz tego nie powtórzysz .A to dlatego ,że kukurydza schodzi późno z pola .Tym bardziej jak posiejesz dopiero w maju .Obornik najlepiej zastosuj pod żyto i to sporo .Na wiosnę kolejnego roku pod kukurydzę już nie będziesz woził obornika .Dzięki temu szybciej zasiejesz kukurydzę na kiszonkę .Ja tego nie praktykuję .Wolę dobrą kukurydzę ,jak słabe żyto i słabą kukurydzę . Quote
Vademecum Posted March 29, 2018 Report Posted March 29, 2018 praktycznie można i nawet te rośliny nie oddziałowują grabieżnie dla ziemi, ale tak jak kolega wyżej napisał ani zadawalającego żyta ani kukurydzy miał nie będziesz. Quote
Moniek221 Posted March 30, 2018 Author Report Posted March 30, 2018 Ok dzięki za odp. Wiem może że to pytanie głupio brzmiało ale chciałem sie zapytać fachowców czy coś takiego robią . Mam jeszcze jedno pytanie i nie chce zakładać nowego tematu. Ile musział bym mieć bel sianokiszonki kiszonki z żyta i ile ha kukurydzy i ile ton zboża aby utrzymać 15 sztuk opasów 10 na wielkie a 5 ma mniejsze spzedawać co 3-5 miesiecy . Dzięki za wszystie odpowiedzi Quote
rafaello3 Posted March 31, 2018 Report Posted March 31, 2018 Moniek idą Święta ,a wiedzy na ten temat na necie masz opór .To poczytaj tematy o których piszesz i policz .Pozdrawiam. Quote
pawel456 Posted December 7, 2018 Report Posted December 7, 2018 My tez stawiamy na dobra kukurydze, bez takich kombinacji. Jak kupisz dobre nasiona to zobaczysz że lepiej na tym wyjdziesz. My zaopatrujemy się tylko w Nasiona Dalgety . Rodzaji mają mnóstwo, więc dobierzesz odpowiednią do rodzaju gleby.. Quote
Recommended Posts