koda Posted March 30, 2018 Report Posted March 30, 2018 WitamPotrzebuje pomocy w sprawie padających ok 3 tygodniowych królików. Do ok 3 tygodnia młode mają się dobrze aż nagle zaczynają się robić osowiałe,zmniejszają im się źrenice i padają. Co kilka dni jeden z miotu pada. Dzieje sie tak od ok 2 miesiecy. Klatki czyszczone odkazane. Podaję środek do wody na kokcydioze. Kiedyś jeden forumowicz napisał mi że to pneumokoki bo miał to samo ,ale na internecie nie ma żadnych info o tym. Co to może być?Dzięki i pozdrawiam Quote
ali Posted March 30, 2018 Report Posted March 30, 2018 3 tygodniowe raczej jeszcze nie piją wody , zabieraj malucha do weterynarza napewno pomoże, może jakieś gówniane żarcie podajesz matkom Quote
ali Posted March 30, 2018 Report Posted March 30, 2018 i odstaw prochy , siano i woda najlepsze lekarstwa Quote
koda Posted March 30, 2018 Author Report Posted March 30, 2018 No wody jeszcze nie. To bardziej dla samicy. Samice dostają siano,zboże,buraki lub marchew. Quote
Vademecum Posted March 30, 2018 Report Posted March 30, 2018 kolego na forum to gdybanie. możesz mieć problem z drobnoustrojami albo żywieniem. Cza odżałować kase i albo iść do weta albo zamówić wizyte. lekarz polatrzy i powie co zmienić Quote
koda Posted March 30, 2018 Author Report Posted March 30, 2018 Najgorsze jest to że w mojej okolicy nie ma dobrych weterynarzy. Dopiero 40 km dalej albo Rzeszów. We wtorek wybiorę się do weterynarza. Tutaj chciałem sprawdzić czy może ktoś miał już taki przypadki Quote
DuzyGrzegorz Posted March 30, 2018 Report Posted March 30, 2018 Czy nie występuje obrzęk oczu i nosa? Pozdrawiam! Quote
koda Posted March 31, 2018 Author Report Posted March 31, 2018 Nie nic takiego nie ma. One poprostu robią sie osowiałe, zmniejszają sie źrenice i mają problem z równowagą. I po dwoch,trzech dniach padają. Quote
Vademecum Posted March 31, 2018 Report Posted March 31, 2018 jakiś rodzaj porażenia c.ukł.nerw. Quote
ali Posted March 31, 2018 Report Posted March 31, 2018 też tak myślę jak vademecum, a u mnie jeszcze gorzej dziś w nocy okociła się samica i na rano wszystkie młode miały głowy pozjadane , nie wiem co to czy matka czy inne samice bo jest ich pięć w zagrodzie, kot raczej nie wejdzie bo jest siatka do sufitu Quote
Vademecum Posted March 31, 2018 Report Posted March 31, 2018 samice wysoko kotne muszą być osobno Quote
ali Posted March 31, 2018 Report Posted March 31, 2018 powinny, ale już nie pierwszy rok tak trzymam Quote
koda Posted March 31, 2018 Author Report Posted March 31, 2018 Czasem się zdarzy że w grupie samica się okoci i młode będą żyć,ale czesto jest tak,że inne samice zjadają młode albo je depczą. Quote
Vademecum Posted April 1, 2018 Report Posted April 1, 2018 to jest normalne zachowanie samic, zabić nie swoje potomstwo. Są wyjątki. Quote
koda Posted April 1, 2018 Author Report Posted April 1, 2018 U mnie zdarzały się wyjątki jak między samicami się samiec znalazł przez przypadek. A tak wracając do tematu to we wtorek jade do lepszego weterynarza i zobaczymy czy zrobi sekcję i będę znał diagnozę czy nie. DuzyGrzegorz 1 Quote
Recommended Posts