DuzyGrzegorz Posted April 1, 2018 Report Posted April 1, 2018 Mam problem z przełożeniem przekładani pasowej z paskiem "Z". Koło napędowe ma średnicę 50 mm i 690 obr/min. Koło napędzane ma średnicę 112 mm bo chciałem mieć 308 obr/min. Po złożeniu przekładni okazało się że koło napędzane ma 290 obr/min, co zmierzyłem precyzyjnym obrotomierzem. Matematycznie wszystko się zgadza 690 obr/min × 50 mm ÷ 112 = 308 obr/min. Co robię źle? Już nie chodzi mi o obroty, ale jak mi znajomy dorabiał koło pasowe to obroty zgadzały się. Przy zamawianiu nie chciał średnicy lecz obroty. I drugie pytanie. Jakie wymiary powinien mieć klin na pasek klinowy "Z"? Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted April 2, 2018 Report Posted April 2, 2018 Ale te koła mierzysz po wierzchu czy w dołkach klina, ja myślę że tu jest błąd ? No bo inaczej co ?silnik zaczął wolniej się kręcić .a ten pasek jak ma wysokość i szerokość u góry ,no w szerszym miejscu bo Z niewiele mi mówia ten pasek jak założysz na sucho na koło to wchodzi do samego dna rowka , pasek powinien trochę chodzić wyżej pracować nie na samym dole , może za szeroki ci zrobił ten klin Quote
DuzyGrzegorz Posted April 2, 2018 Author Report Posted April 2, 2018 Mierzę na zewnątrz paska. "Z" to pasek o szerokości górnej 10 mm szerokości i kącie 40 stopni. Wysokość pasa "Z" to 6 mm. Klin na pasek ma 10 mm więc pod paskiem jest ok. 4 mm do dna klina. Koło robiłem sam na drukarce. Koła są 50 mm i 112 mm a przełożenia mają jakby miały o 5 mm mniej każde z nich, jak obliczyłem. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted April 2, 2018 Report Posted April 2, 2018 To ciekawe jak to się machneło , jak mówisz że sam robiłeś kółka to jeszcze jeden druk i będzie Oki Quote
DuzyGrzegorz Posted April 2, 2018 Author Report Posted April 2, 2018 Ja chce wyliczyć a nie dobrać metodą prób i błędów. Coś już mi zaczyna chyba świtać. Pasek "Z" w przekroju ok. 2,5 mm od górnej powierzchni ma warstwę sztywnego kordu. Gdybym pominął w obliczeniach te 2,5 mm to obroty obliczone. Pozdrawiam! Quote
DuzyGrzegorz Posted April 2, 2018 Author Report Posted April 2, 2018 Z liczeniem dam sobie radę, mam nadzieję, ale pod warunkiem że wiem z czego i co liczyć. A właśnie z tym jest problem. Chyba mam dobry trop bo znalazłem coś takiego - http://stomildystrybucja.pl/22-produkty/paski-kilnowe/90-klasyk.htmlGdybym przyjął że pasek ma nie 10 mm szerokości a 8,5 to moje wyliczenia przełożenia są zgodne z pomiarem. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts