edek Posted April 2, 2018 Report Posted April 2, 2018 Byłem dziś na polu i zauważyłem coraz więcej całkowicie żółtych roślin (żółte jak cytryna źdźbła) jęczmienia ozimego, czy to jakaś choroba, jeśli tak to czym ją zwalczać, jakim środkiem? Nigdy wcześniej takiego zjawiska u mnie nie było Quote
DuzyGrzegorz Posted April 2, 2018 Report Posted April 2, 2018 Nie opisałeś dokładnie ale czy jesienią przypadkiem nie było w tym jęczmieniu mszyc? Wyciągnij kilka roślin z gleby i dokładnie obejrzyj. Może być też choroba fizjologiczna. Jeżeli liście stają się przezroczyste to brak azotu lub siarki której brak objawia się brakiem przyswajalności azotu. Jeżeli liście nie są przezroczyste to wskazuje na brak magnezu. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted April 2, 2018 Report Posted April 2, 2018 tylko saletra. ale jak zżółkną całe rośliny to tylko orka. Jęczmień wydaje sie że przezimował ale po ruszeniu wegetacji ginie. Przeciwko grzybowi pryska się przed zimą a teraz po ptokach. Jęczmienia ozimego nie powinno się siać po zbożach i przy odczynie ph kwaśnym bo tak sie dzieje. Ja przestałem siać jęczmień ozimy. Quote
Vademecum Posted April 2, 2018 Report Posted April 2, 2018 zimowy po wschodach trzeba pilnować przed ploniarką i mszycami. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 2, 2018 Report Posted April 2, 2018 Bo roznoszą choroby wirusowe. Sprawdź czy liście nie stają się w dotyku suche i jakby zdrewniałe. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts