Jump to content

Recommended Posts

• 2 months later...
Posted

przemo 30 ha to nie jest mało ;)

z 10 ha gospodarstwa to jest co skrobac na nawozy itp ;)

I wszystko zalezy jaką kto produkcję prowadzi, w moim przypadku są to byki (przejąłem gospodarstwo rok temu zaraz po ślubie od teściów) i znaim się rozwinie troszkę produkcję to jest co kombinowac a wiadomo bydlo w kilka miesięcy nie urośnie ;)

• 2 years later...
Posted
Na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowano projekt ustawy o płatnościach w ramach wsparcia bezpośreniego. Projekt ten (niezwykle zawiły i skomplikowany, odnoszący się do wielu rozporządzeń unijnych) zawiera iele cenych informacji na temat warunków, jakie rolnik bedzie musial spelnić, by uzyskać doplaty. W chwili obecnej przygotowuję wpis na mojego blogu, w którym znajdziecie Panstwo szereg informacji i wskazówe dotyczących nowych dopłat bezpośrenich. Zapraszam do odwiedzania mojego bloga oraz strony na Facebook- u. Pozdrawiam AgroGeek
Posted

Rafaello skąd takie wieści? Byłeś na jakimś szkoleniu?

Rozmawiałem z moją doradczynią na temat nowych programów o ile będą i nie wiadomo w jakim terminie i też pytałem o dopłaty w nowych rozdaniach .Ewidentnie nowe dopłaty będą w miarę rozsądne do 30 ha plus podstawowy obowiązek 3 rośliny w płodozmianie ,a powyżej dopłaty podstawowe będą sporo niższe ,ale na dzisiaj moja znajoma jeszcze nie określała szczegółów .Mam do niej dzwonić po Nowym Roku .Pozdrawiam.

Posted

Wielkich zmian nie będzie do 30 ha. Tak jak obecnie rolnik który zasiewał pole oziminami i jarymi mieści się w dwóch uprawach ( ozimina to jeden rodzaj uprawy a jare to drugi rodzaj uprawy. W tym jakieś miedze ub uwrocia z trawą kilka drzew.

rafaello3, bajki piszesz

Zobowiązanie do co najmniej 2 różnych upraw, a powierzchnia uprawy głównej nie może przekraczad 75% gruntów ornych

Formy ozime i formy jare uważa się za odrębne uprawy, nawet, jeśli należą do tego samego rodzaju. Oznacza to, że na przykład pszenicę ozimą oraz pszenicę jarą traktujemy jako oddzielne uprawy, w kontekście dywersyfikacji upraw.

Posted

Wielkich zmian nie będzie do 30 ha. Tak jak obecnie rolnik który zasiewał pole oziminami i jarymi mieści się w dwóch uprawach ( ozimina to jeden rodzaj uprawy a jare to drugi rodzaj uprawy. W tym jakieś miedze ub uwrocia z trawą kilka drzew.

rafaello3' date=' bajki piszesz

Zobowiązanie do co najmniej 2 różnych upraw, a powierzchnia uprawy głównej nie może przekraczad 75% gruntów ornych

Formy ozime i formy jare uważa się za odrębne uprawy, nawet, jeśli należą do tego samego rodzaju. Oznacza to, że na przykład pszenicę ozimą oraz pszenicę jarą traktujemy jako oddzielne uprawy, w kontekście dywersyfikacji upraw.

[/quote']

Ja bajek nie piszę i napisałem ,ze do 30 ha nie ma wielkich zmian .Coś chyba mnie źle zrozumiałeś .Ja szczegółów nie znam na teraz i jak doczytam to będę wiedział jak to faktycznie jest .Pozdrawiam.

Posted
Tak dostałem dopłaty przed weekendem ;) może to jest zasługą ,że przez ostatnie lata miałem kilka kontroli i zawsze wszystko było oki ,a ostatnio kontrola była 2 dni i dostałem pochwałę za wzorowe prowadzenie dokumentacji .
Posted
Aż dziwne że tak szybko otrzymałeś dopłaty. Z tego co wiem to agencja może rozpocząć wypłacanie pieniędzy dopiero od 1 grudnia - tak wynika z przepisów unijnych. Pewnie miałeś płatności rolnośrodowiskowe albo ONW.