Irek62 Posted April 22, 2018 Report Posted April 22, 2018 Jestem wlascicielem 1,7ha ziemi ktora uprawiam. Gmina naliczyla na mnie podatek od podworka oraz budynku gospodarczego ( kurnik, magazyn zbozowy). Czy to jest zgodne z prawem? Quote
Vademecum Posted April 22, 2018 Report Posted April 22, 2018 rolnicy mają ulgi podatkowe i zwolnienia natomiast jest wiele ale... Pytanie jak cie skwalifimowali czy jako gosp. rolne czy inaczej np. dział slecjalny. Od podwórka nie - nie słyszałem ale od budynków ogólnie jest podatek. Jak stanowią przepisy - nie wiem i nie wnikam. Quote
Irek62 Posted April 23, 2018 Author Report Posted April 23, 2018 Naliczyli mi podatek jak bysmy byli dzialkowiczami a uprawiam 1.4 ha ziemi. Quote
Vademecum Posted April 24, 2018 Report Posted April 24, 2018 to idź do gminy wyjaśnić to. znam przypadek gdzie odliczyli teren koło zabudowań i kobiecie naliczyli podatek jak od działki nie rolnej. Quote
Irek62 Posted April 24, 2018 Author Report Posted April 24, 2018 Starostwo powiatowe zrobilo aktualizacje budynkow i dzialek. Geodeta blednie wpisal symbol dzialki - B (dzialkowe), zamiast R ( rolnicze). Minal okres odwolawczy od decyzji, ale nikt nas o tym nie poinformowal. Teraz musimy brać geodete na wlasny koszt celem przekwalifikowania na dzialke rolna. Quote
Vademecum Posted April 24, 2018 Report Posted April 24, 2018 no to masz wyjaśnione, tylko dlaczego błąd fachowca ma finansować rolnik ? Quote
DuzyGrzegorz Posted April 25, 2018 Report Posted April 25, 2018 Jak to po co? Po to żeby kryć cztery litery temu co tak zrobił i jeszcze zarobił na sprostowaniu swojego błędu! Prawdziwa spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z tego starostwa!https://ngopole.pl/2018/02/07/geodeta-starostwo-spolka-z-o-o/Ja bym napisał wniosek do wojewody o stwierdzenie nieważności tej decyzji z uwagi na rażącą wadę prawną wynikającą z faktu, że przeznaczenie gruntu zostało rozstrzygnięte inną decyzją innego organu. Taką możliwość daje art. 156 Kodeksu postępowania administracyjnego. Można też wystąpić na podstawie art. 113 § 1 Kodeksu postępowania administracyjnego o sprostowanie traktując wpisanie "B" zamiast "BR" jako oczywistą omyłkę. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts