Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jestem wlascicielem 1,7ha ziemi ktora uprawiam. Gmina naliczyla na mnie podatek od podworka oraz budynku gospodarczego ( kurnik, magazyn zbozowy). Czy to jest zgodne z prawem?
Posted
rolnicy mają ulgi podatkowe i zwolnienia natomiast jest wiele ale... Pytanie jak cie skwalifimowali czy jako gosp. rolne czy inaczej np. dział slecjalny. Od podwórka nie - nie słyszałem ale od budynków ogólnie jest podatek. Jak stanowią przepisy - nie wiem i nie wnikam.
Posted
Starostwo powiatowe zrobilo aktualizacje budynkow i dzialek. Geodeta blednie wpisal symbol dzialki - B (dzialkowe), zamiast R ( rolnicze). Minal okres odwolawczy od decyzji, ale nikt nas o tym nie poinformowal. Teraz musimy brać geodete na wlasny koszt celem przekwalifikowania na dzialke rolna.
Posted

Jak to po co? Po to żeby kryć cztery litery temu co tak zrobił i jeszcze zarobił na sprostowaniu swojego błędu! Prawdziwa spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z tego starostwa!

https://ngopole.pl/2018/02/07/geodeta-starostwo-spolka-z-o-o/

Ja bym napisał wniosek do wojewody o stwierdzenie nieważności tej decyzji z uwagi na rażącą wadę prawną wynikającą z faktu, że przeznaczenie gruntu zostało rozstrzygnięte inną decyzją innego organu. Taką możliwość daje art. 156 Kodeksu postępowania administracyjnego. Można też wystąpić na podstawie art. 113 § 1 Kodeksu postępowania administracyjnego o sprostowanie traktując wpisanie "B" zamiast "BR" jako oczywistą omyłkę. Pozdrawiam!