Halifaxx Posted April 26, 2018 Report Posted April 26, 2018 Planuję montaż piec gazowego. Nie chcę za bardzo budować standardowego komina, bo to jednak są pewne koszta. Zastanawiam się natomiast nad jakimś budżetowym rozwiązaniem, czyli systemem powietrzno spalinowym. Zwłaszcza, że ściana z której będzie wychodził komin, nie ma okien i jest od strony północnej. Coś takiego jak tutaj: Zastanawiam się, jakie są wady i zalety takiego rozwiązania? Quote
DuzyGrzegorz Posted April 26, 2018 Report Posted April 26, 2018 Co to za kocioł? Tradycyjny czy kondensacyjny? Z otwartą czy zamkniętą komorą spalania? Jedno- czy dwu-funkcyjny? Od tego będzie zależał komin. Pozdrawiam! Quote
Halifaxx Posted April 26, 2018 Author Report Posted April 26, 2018 Jeszcze nie mam wybranego, ale pewnie będzie to kondensacyjny, z zamkniętą komorą spalania, dwu-funkcyjny. Quote
Vademecum Posted April 26, 2018 Report Posted April 26, 2018 z tego co wiem to komin musi być dobrany do pieca bo sie dzieją jaja z kominem i piecem. to tak na szybko. W mojej okolicy już nie jeden budował kolejny raz komin a o błędach dowiadywali się kiedy przyjeżdżał rzeczoznawca. Quote
Halifaxx Posted April 26, 2018 Author Report Posted April 26, 2018 Ale mówisz o kominach na gaz czy na paliwo stałe? U mnie paliwa stałego nie będzie, tylko gaz. Quote
Vademecum Posted April 26, 2018 Report Posted April 26, 2018 wszystko jedno jaki piec, dobierz parametry i materiał komina do pieca. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 26, 2018 Report Posted April 26, 2018 Ja bym zrobił tradycyjny komin i w środek odpowiednia rura wg wymagań producenta pieca. Może być nawet wentylacyjny bo spaliny i tak idą rurą wewnętrzną. Kominem jest zasysane tylko powietrze. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts