Jump to content

Ile mleka pozyskujecie z jednej krowy na dzień?

Recommended Posts

Posted
To zależy od wieku i rasy krowy.Krowa mięsna da ci mało,krowa mleczna dużo więcej.Ważne jest aby krowa miała odpowiednią pasze.Oraz ważny jest wiek tzn.krowy w przedziale 3-6 lat dają najwięcej, te starsze i młodsze troche mniej (to w przypadku krów mlecznych).
Posted

Sama nie mam hodowli, ale mój wujek wiem, że krowę dwa razy dziennie może wydoić-rano i wieczorem i ma z tego dwa wiaderka po ok 10l, czyli jakieś 20 l.

Mleczko jest na ich rodzinne potrzeby:)

Posted

Sama nie mam hodowli' date=' ale mój wujek wiem, że krowę dwa razy dziennie może wydoić-rano i wieczorem i ma z tego dwa wiaderka po ok 10l, czyli jakieś 20 l.

Mleczko jest na ich rodzinne potrzeby:)

[/quote']

Tak ale z tego co mówisz to twój wujek ma jedną krowe.I jemu na rasie aż tak bardzo nie zależy.Ale jak ktoś ma więcej to albo na mięso albo na mleko do mleczarni hoduje.

Posted

Tak tak, ma jedną krówkę, którą hoduje dla mleka, kilka to jałówki i część tak jak pisałeś na mięso...żadna wielka hodowla.... tak jak pisałam - raczej wszystko na własne potrzeby domowe

Posted
@haziaj to żadna sztuka uzyskać taki wynik ale liczy się tez zdrowotność krowy :) Nawet rasa HF osiąga takie wyniki w 3 udojach dziennie przy dużym udziale pasz treściwych w żywieniu ogólnym oraz dobrze zbilansowanej dawce pokarmowej :D
Posted

Dobra już może zostawmy new hollanda w spokoju.Bo nie o to chodzi.

Ale słyszałem że jego wynik jest możliwy, w dużych gospodarstwach krowy mają taką wydajność że się je doi 5 razy dziennie:exclamation::exclamation:

Posted
bez przesady wystarczy 3 razy dziennie i odpowiednie żywnie TMR. 3 udoje dziennie stosuje się w nowoczesnych oborach gdzie krowy doją roboty udojowe. Nie wyobrażam sobie 3 udojów zwykła dojarka ;D Chyba wcale z obory by nie wychodził .