dynius Posted May 6, 2018 Report Posted May 6, 2018 Witam.Uprawiam dynie bambino ale nigdy nie bawiłem sie w inne odmiany.Co polecacie? Szukam odmian o prawie polrocznej możliwości przechowania,średniego rozmiaru,wadze do max do 7 kg Quote
wiejskieżycie Posted May 6, 2018 Report Posted May 6, 2018 Prawdę mówiąc ja nie mam pojęcia jakie odmiany sadzę, ale w nasionach mam i na pewno siałem 2 lata temu dynię makaronową. Mam też gruszkową choć nie wiem czy to jej właściwa nazwa, ale kształtem przypomina owoc gruszki. Mam dynię Hokkaido, ale niewielkie ilości wysadzam bo i tak jedzą to ptaki, więc wolę taką która w moich warunkach uprawowych dorasta do 70 kg owoc. Jest jeszcze taka o pestkach które nie wymagają obierania. Też uprawiałem i ładnie u mnie rośnie, ale pestki mi nie smakują a owoce z kolei nie podchodzą ptactwu. Jest też i też ją uprawiałem taka której nazwy nie pamiętam ale do której bez siekiery albo tasaka nie podchodź bo skóry nie zdejmiesz. U mnie te największe i Hokkaido zbierane jakoś we wrześnie leżą spokojnie do końca kwietnia, więc nie wiem czy to długo czy nie. Ale ostatnie zeszłoroczne oddałem 3 tygodnie temu na zupę dyniową. Quote
dynius Posted May 6, 2018 Author Report Posted May 6, 2018 Dzieki za odpowiedz. Wczoraj przesadzilem 600 sztuk bambino z rozsady do gruntu i zastanawiam sie nad inna odmiana Quote
Recommended Posts