Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie.W tym sezonie planuje posadzic 200 sadzonek cukini na handel rynkowy.Pytanie: ile po zerwaniu da sie przechowac cukinie w np.piwnicy?

===============================================================================

Planuje też dynie: czy posadzic klasyczna bambino czy cos innego np.hokkaido?

Jak duże rosną? Czy mogę zerwać przed zakonczeniem wzrostu np w sierpniu a nie dopiero we wrzesniu? czy będzie wystarczająco dojżała?

Posted

Ja cukinię posiałem wprost do gruntu dokładnie wczoraj. Po kilka ziarenek wprost do dołka. Nie wiem czemu, ale kiedy wysadzam pestki kupione ze sklepu cukinie rosną u mnie długie i cienkie, choć okazałe (jeśli nasiona okażą się na tyle silne by w ogóle wykiełkować), natomiast kiedy wysadzam pestki z zebranych u siebie owoców te są znacznie większe i okazalsze, ale z roku na rok tracą wygląd cukinii. Jeśli chodzi o cukinie sprzedawane w sklepie to moim zdaniem musisz mieć sporą plantację bo owoce w handlu detalicznym są zdecydowanie mniejsze od tych jakie zbieram u siebie bo ja zbieram albo w pełni dojrzałe albo takie którym do pełnej dojrzałości brakuje niewiele. Te w pełni dojrzałe o twardej skórze przechowują się u mnie identycznie jak dynie, czyli nawet do końca kwietnia lub jeszcze w maju jeśli były zebrane odpowiednio dojrzałe. Zbieram dyniowate przed pierwszym przymrozkiem, nie wcześniej. Jeśli rozwijały się prawidłowo czyli sprzyjały im warunki atmosferyczne zebrane wówczas mają największą szansę na długie przechowywanie (oczywiście odpowiednie warunki przechowywania są nie bez znaczenia).

Posted

U mnie dynie wytrzymują do lutego,cukinie krótko...

Natomiast należy rozruznic pojęcie:

-do spozycia/sprzedaży

-wytrzymałość

Bo i mam jeszcze w domy bambiniasy z 2017,ale po marcu nie radzilbym tego nikomu jesc

Posted

Ja nie uprawiam takich ilości cukinii by móc nią handlować. Jeśli mam chęć na potrawę z młodej to sobie taką zrywam, a jeśli mi się przeje zrywam wszystko co w polu zostało tak jak dynię, przed pierwszymi przymrozkami bo inaczej to nie ma sensu. Jeśli ją zmrozi można zapomnieć o jakiejkolwiek jej sprzedaży. Nie doradzę, więc w kwestii przechowywania i nadawania się do handlu. Ja przechowuję wszystko w wybetonowanej piwnicy obsypanej ziemią lub w pokoju.